21.9 C
Slatina
marți,15 iulie,2025

Ultimele Articole

Compania ALRO aniversează 28 de ani de prezență bursieră și 60 de ani de activitate industrială

- Advertisement -

ALRO Slatina a anunțat marți, 15 iulie, că aniversează 60 de ani de activitate neîntreruptă și 28 de ani de la momentul în care acțiunile companiei au intrat la tranzacționare la BVB.

Potrivit comunicatului de presă remis, pe data de 16 octombrie 1997, la doi ani de la redeschiderea bursei, acțiunile ALRO (BVB: ALR) au fost listate pe Piața Reglementată a BVB, numărându-se printre emitenții cu cea mai lungă prezență bursieră neîntreruptă.

„Istoria companiei începe în urmă cu 60 de ani și marchează, pe 30 iunie 1965, momentul în care Uzina de Prelucrare a Aluminiului de la Slatina a produs prima șarjă de aluminiu românesc. De atunci, a produs, în România, peste 12 milioane de tone de aluminiu turnat, respectiv 11 milioane de tone de aluminiu electrolitic”, se arată în comunicat.

„Celebrăm astăzi (marți, 15 iulie n.r.) două momente importante pentru ALRO și pentru economia românească deopotrivă. ALRO a împlinit șase decenii de activitate și aproape trei decenii de când acțiunile companiei au fost listate la BVB. Bursa a fost redeschisă în 1995, iar ALRO a devenit companie listată doi ani mai târziu, de aceea putem spune că, împreună, am conturat și consolidat imaginea pieței de capital așa cum o vedem astăzi. În toți acești ani, ALRO a scris istorie în industria aluminiului atât în România, cât și peste hotare, devenind unul dintre emitenții de renume de pe piața de capital și un adevărat exemplu în ceea ce privește stabilitatea unei companii și încrederea cultivată în rândul investitorilor. Felicităm echipa ALRO pentru longevitate și pentru reușitele remarcabile de-a lungul celor 60 de ani și sperăm că tot mai mulți emitenți la BVB vor marca, în timp, momente atât de semnificative”, spune Remus Vulpescu, directorul general al Bursei de Valori București, citat în același comunicat.

Valoarea de piață a companiei ALRO a crescut de aproape 21 de ori de la listare până în prezent, iar astăzi a ajuns la o valoare de peste 1 miliard de lei.

„În cei 28 de ani de la listarea companiei la BVB, investitorii au realizat peste 220.000 de tranzacții cu peste 510 milioane de acțiuni ALRO, în valoare totală de peste 1,4 miliarde de lei. De-a lungul anilor de la listare, compania a acordat dividende brute în valoare cumulată de 2,65 miliarde de lei. ALRO face parte din componența indicilor BET-BK și BET Plus ai bursei. BET-BK, trading benchmark, este un indice relevant pentru administratorii de fonduri; ALRO face parte din indice încă din momentul lansării acestuia în anul 2012, perioadă în care indicele a generat un randament de preț de peste 250%.  În anul 2018, acțiunile ALRO au fost promovate din Categoria Standard în Categoria Premium a Pieței Reglementate la vedere a bursei. De asemenea, ALRO se numără printre cele 35 de companii românești incluse în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră, unul dintre cei mai mari furnizori globali de indici”, se mai precizează în același comunicat.

Sursa citată mai arată că activitatea companiei ALRO este, totodată, cuprinsă în rapoartele de analiză amănunțite, realizate de analiștii celor mai importante firme de investiții active pe piața din România și publicate periodic pe platforma BVB Research Hub.

„Indiferent de condițiile mediului de afaceri, de provocările cadrului legislativ sau de evenimentele neprevăzute, ALRO a continuat să se dezvolte ca unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa și ca una dintre cele mai importante companii din România. De 60 de ani suntem o constantă în industria aluminiului, iar de 28 de ani, suntem prezenți pe Bursa de Valori București, ceea ce ne-a întărit angajamentul pentru transparență, ne-a oferit acces la capital și ne-a sprijinit în implementarea strategiei noastre de dezvoltare durabilă. Vom continua să investim în sustenabilitate, în produse inovatoare și în tehnologii care valorifică inteligent resursele, rămânând un partener de încredere pentru clienți, comunități și autorități”, a declarat și Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO, la zi de sărbătoare.

Dacă în momentul înființării, ALRO avea o producție de aluminiu electrolitic de 8.000 tone pe an și producea doar lingouri, în prezent, lingourile nu mai fac parte din oferta companiei, se mai arată în comunicat: „ALRO (și companiile din Grupul ALRO) are un portofoliu diversificat de produse, cu accent pe aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare. În 2024, producția de aluminiu procesat a continuat să crească, cele mai bune rezultate fiind înregistrate la tablă – produsul cu cea mai mare valoare adăugată al ALRO. Această evoluție a fost susținută de creșterea cererii din sectoarele aeronautic și de inginerie generală, precum și de eforturile ALRO de a diversifica gama de producție”.

Într-un context economic volatil, reprezentanții ALRO spun că grupul a reușit să atingă și să mențină o cifră de afaceri anuală de aproximativ 741 milioane de dolari.

„Performanțele Grupului ALRO au susținut dezvoltarea industriei pe orizontală, a serviciilor din comunitatea locală și a gradului de ocupare a forței de muncă din județul Olt. Grupul ALRO are circa 2.600 de angajați, generând, indirect peste 20.000 de locuri de muncă în industriile conexe. În anul 2024, contribuțiile companiilor din cadrul Grupului ALRO la bugetul de stat și la bugetele locale s-au ridicat la peste 215 milioane de lei (echivalentul a peste 46 milioane de dolari). Contribuțiile totale la bugetul de stat și la bugetele locale, din perioada 2020-2024 s-au situat la 1,286 miliarde de lei. Strategia ALRO s-a bazat pe creșterea eficienței operaționale și pe integrarea principiilor economiei circulare în activitatea sa, crescând semnificativ cantitatea de deșeuri de aluminiu reciclate și retopite. Compania operează o Eco-topitorie cu o capacitate de 100.000 de tone pe an, care reintroduce aluminiul în circuitul de producție cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai redus comparativ cu tehnologia primară, bazată pe electroliză. Investițiile în tehnologie sunt dublate de cele în capitalul uman, prin programe de instruire profesională, calificare, recalificare, specializare și cursuri postuniversitare, menite să îmbunătățească performanțele angajaților”, se precizează în comunicatul companiei.

Totodată, potrivit aceleiași surse, ALRO este un membru activ al comunității locale, sprijinind unități de învățământ și instituții medicale din Slatina și din județul Olt. ALRO derulează, de asemenea, parteneriate de durată cu instituții de învățământ superior din România, oferind stagii de practică și internship-uri.

ALRO are, de asemenea, o relație de colaborare de lungă durată cu unitățile sanitare din Slatina și din Olt, precum Serviciul Județean de Ambulanță Olt. Încă din anul 2008 Grupul ALRO a donat cinci ambulanțe complet echipate pentru Serviciul Județean de Ambulanță Olt și a susținut eforturile instituțiilor locale și naționale de prevenire și atenuare a efectelor pandemiei de COVID-19 prin donații de peste un milion de lei, constând în bani, echipamente medicale și de protecție.

Sursă foto: Slatina, orașul meu drag: trecut, prezent și viitor – Grup Facebook

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți