15.2 C
Slatina
vineri,20 septembrie,2024

Ultimele Articole

Adusi in pragul disperarii de primar, Localnicii din Perieti rup tacerea

- Advertisement -

Despre abuzurile si ilegalitatile comise de Luta in Perieti s-a scris deseori in presa locala, iar plangerile oamenilor la adresa acestuia continua. Printre cei adusi in pragul disperarii de edil se numara si oameni care se tem ca vor ramane fara case pentru ca dupa Revolutie, in schimbul terenurilor lor, au primit teren pe islazul comunei. O parte din ei detin titluri de proprietate, altii au primit doar adeverinte de punere in posesie, autorizatii de constructie si promisiunea ca vor primi si titlurile. Printre cei care traiesc cu teama ca familiile lor ar putea ramane pe drumuri se numara si Constantin Balan.
Locuiesc aici de aproape 20 de ani, am facut un schimb cu primaria prin legea care a permis acest lucru, mi-a dat adeverinta de punere in posesie, mi-a dat autorizatie de constructie de la secretariat, dar nici in ziua de azi nu am titlu de proprietate. Platesc impozit, sunt cu taxele la zi, dar in acte nu sunt proprietar, si la fel ca mine sunt multi. Doi ani de zile copiii mei au stat la lumina lumanarilor, ca nu puteam sa trag curentul pentru ca n-aveam acte pe casa. Am avut noroc cu un director care a inteles situatia si ne-a ajutat, ca si acum stateam cu lumanari. La unii s-a facut titlu de proprietate, la altii nu, ne-a amanat mereu. Acum zice ca dupa alegeri se rezolva. Nu se mai poate asa. Daca vreau sa vand nu pot, ca n-am acte, daca Doamne fereste da o masina peste mine si mor vine si imi da nevasta si copiii afara din casa, ca n-avem acte. Primarul ma amana mereu de azi pe maine, ca se rezolva, ma minte de aproape 20 de ani. Cand am fost la prefectura mi s-a spus ca aici este islazul comunei, nu se poate face nimic. Pai atunci eu ce pot sa fac, ce vina am eu? La altii de ce s-a putut, chiar daca era islaz?
Mai am un teren, cumparat in 1991 de la CAP prin licitatie publica, e publicat in Monitorul Oficial, am platit cu bani cash, era pretul unei Dacii. Era o cladire pe teren pe care m-a obligat sa o demolez, mi-a ramas doar fundatia. Nu-mi da voie sa construiesc acolo, am 15 metri de teren de jur imprejurul fundatiei, pamant care imi apartine. Ce sa mai fac si unde sa ma mai duc sa caut dreptatea? N-am serviciu, am avut pensie pe caz de boala ca am fost operat de hernie de disc, dar m-a reclamat un vecin ca muncesc in gospodarie si mi-au taiat pensia. Am copii, sotia nu are serviciu… Suntem vai de mama noastra. Pe ulita asta nu s-a mai pus piatra de 20 de ani, apa car cu spatele de la mama dracului, de la 500 de metri, sa ud gradina din care traim, ca fantana n-avem si de apa la robinet, cum e in alte parti, nici pomeneala, a spus Constantin Balan.

Concesionare dupa preferinte

Printre nemultumiti se numara si Marioara Dobra, proprietara fostei brutarii a comunei, care sustine ca desi legal ar fi avut dreptul sa concesioneze terenul aferent constructiei, s-a lovit de refuzul primarului. Femeia a cumparat cladirea respectiva in 1996, la licitatie, si ar fi vrut sa concesioneze sau sa cumpere si terenul aferent constructiei in suprafata de 1900 de metri patrati. Nu a primit decat 500 de metri patrati, pentru ca pe restul terenului, un apropiat al primarului si-a facut o moara.
Eu nu am cerut teren ilegal. Eu am licitat cladirea in 1996, am castigat-o, iar din terenul de 1900 de metri patrati mi s-au dat doar 500 de metri patrati, cu proces verbal de punere in posesie. Eu i-am dat in judecata, au fost doar doua infatisari – la prima nu s-a prezentat avocata dumnealui. La al doilea termen avocatul meu a vrut sa aduca probe ca acest teren a fost folosit de mine, ca normal apartine cladirii si trebuia sa-mi fie concesionat sau vandut. Nu a fost lasat sa aduca probe, au venit cu intampinare Consiliul Judetean si domnul primar, ca erau pe mana…N-am mai facut recurs, ca nu avea rost sa mai cheltui niste bani cat timp erau pe mana toti… Am consultat un alt avocat, dupa alegeri voi face o plangere penala. Domnul primar sustine mai nou ca terenul respectiv este domeniu public, dar cum ar putea fi asa din moment ce de la Arhiva statului mi s-a spus ca localitatea Perieti nu a avut niciodata teren? Daca a fost domeniu public, de ce a concesionat teren pentru moara prin atribuire directa? De ce nu mi s-a concesionat mie, care am cumparat cladirea si aveam intaietate? Nu este legal ce a facut, spune ca nu exista moara de la Schitu pana la Balteni, dar toata lumea stie ca exista doua mori, a spus Marioara Dobre. Femeia sustine ca a fost in repetate randuri sicanata si amenintata de primar si acolitii sai.
Nu pot sa-mi fac nici macar gard in fata cladirii, am facut doar in spate si pentru asta mi-au facut reclamatie ca l-am facut fara autorizatie de constructie, ca are o temelie mica. Pai sa-mi arate si mie daca exista vreun gard in comuna asta care sa aiba autorizatie de constructie… Asta e ura personala, pentru ca au fost litigii intre mine si cei cu moara, am adus controale de la Sanepid, de la Mediu, pentru ca nu este normal sa aduci moara care face zgomot, praf, se strang carute, tractoare, sa aduci toate astea pana in cladirea mea, e anormal. De aici a pornit totul. Parintii celui care a concesionat terenul si a facut moara au ocupat abuziv doi metri din ulita cimitirului, pe ei nu s-a dus nimeni sa ii verifice, sa vada unde au pus gardul, pentru ca sunt de-ai lor. Ne transmite tot felul de amenintari, pe sotul meu l-a amenintat ca-l leaga, i-a zis in fata. Pentru ce, numai el stie…Contabila sefa de la primarie m-a amenintat ca-mi baga buldozerul in cladire, a povestit femeia.
Nemultumirile oamenilor vizeaza si un sant comunal de scurgere, care desi este un bun al comunei, si-a schimbat proprietarul.
santul care ar fi trebuit sa preia apa de ploaie pana la garla a fost trecut in proprietatea vecinilor nostri, desi sunt acte ca e al comunei, ati mai pomenit asa ceva? Trei miliarde s-au cheltuit cu santurile astea si s-au sapat doar 25 de metri, acum toata apa in loc sa se scurga in garla vine la noi in curte, ca vecinii zic ca e terenul lor si nu ne lasa sa intram sa sapam noi santul in continuare. De cate ori i-am spus ca ni se inunda gospodaria, primarul zice ca se rezolva. Pai cand Doamne iarta-ma se mai rezolva, ca noua ni se usuca pomii de la atata apa care balteste in curte si inotam in noroaie. De zece ani ne tot minte, a spus Florea Nicolescu.
Marturiile celor de mai sus sunt doar o mica parte a nemultumirilor pe care localnicii din Perieti le simt fata de cel care conduce comuna de 22 de ani. Oamenii au inceput sa rupa tacerea fara sa se mai teama de amenintarile lui Ion Luta, pentru ca au ajuns deja in pragul disperarii si simt ca nu mai au nimic de pierdut. Noi marturii ale abuzurilor comise de edil, in una din editiile viitoare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți