2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Niciodata nu am sa inventez prioritati pentru cetateni daca ei nu le doresc!

- Advertisement -

Aurel Bobei, candidatul Fortei Civice la functia de primar al Slatinei, are 57 de ani, este casatorit si are un copil. De profesie inginer, a lucrat timp de 9 ani la
intreprinderea de piese turnate din aluminiu si pistoane auto, unde a progresat treptat pana la functia de director general. Din 1991 si-a infiintat propria afacere. in plan politic, a fost membru PD in perioada 2001-2003. in 2006 a pus bazele PIN-ului la Olt, partid la care a renuntat in 2008. Din luna noiembrie a anului trecut este membru al Fortei Civice.
Ce v-a determinat sa intrati in competitia electorala pentru castigarea functiei de primar al Slatinei?
in primul rand, actuala conjunctura – faptul ca primarul ales a renuntat la mandat dupa ce a cerut votul slatinenilor. Am decis sa candidez deoarece consider ca interesele colectivitatii din Slatina depasesc interesele mele individuale si cred ca pot sa-i reprezint pe slatineni.
Care ar fi prima schimbare pe care ati aduce-o in Slatina, ce considerati prioritar pentru acest oras?
Prioritar este sa respectam legea si continutul ei asa cum este. Oricine ocupa o functie publica trebuie sa respecte legea fara sa taie din ea sau sa faca adaugiri. Un lucru esential pentru buna functionare a Primariei Slatina este transparenta si cred ca principalul mijloc prin care poti sa restabilesti increderea cetateanului in institutii este impunerea ca mod de lucru al transparentei in toate etapele actului administrativ si decizional. Dincolo de prevederile legale, principiul pe care ma bazez pe viitor in lucru este comunicarea permanenta – institutionala, cu tot ceea ce inseamna institutiile statului, si tot institutional, cu cetatenii. Pentru a avea efect ceea ce-mi doresc eu ca si transparenta, trebuie ca cetatenii sa se organizeze, si voi sprijini acest lucru, intr-o organizatie non-profit cu doua atribute principale – un atribut de expertiza si consultanta, iar celalalt de monitorizare a activitatii administratiei publice. Niciodata nu am sa inventez prioritati pentru cetateni daca ei nu le doresc.
Deci veti stabili prioritatile in functie de dorintele slatinenilor…
Absolut, mai ales in domeniul investitiilor. Este un lucru esential care cred ca trebuie respectat pentru buna functionare a unei astfel de institutii. Toata activitatea mea ca primar va porni de la respectarea valorii adaugate sau nou create de fiecare cetatean, indiferent daca este bugetar, simplu angajat sau om de afaceri. Oamenii se uita la televizor si vad programe politice, marile partide le fac promisiuni sub forma de proiecte. Eu ii rog sa-si faca un calcul, pentru ca atunci cand vorbesc despre valoare adaugata ii rog sa se gandeasca la timp, nu la bani. Anul are 12 luni, iar noi avem o singura viata. Sub toate formele pe care le avem ca obligatii, taxe si impozite locale, plata serviciilor publice, platim cu 2 luni de munca. Este un nivel foarte ridicat, si din acest motiv mi-am propus in program ca, pentru urmatorii doi ani cel putin, nivelul sa scada. Sigur ca va trebui sa vedem realitatea, tot ceea ce inseamna fundamentarea taxelor si impozitelor, ca sa ne putem adresa Consiliului Local pentru aprobare. Va trebui sa vedem daca ceea ce platim pentru apa, gunoi, parcari si asa mai departe, primim calitativ. Dupa aceasta analiza, pentru urmatorul an si jumatate de mandat tinta este sa reducem aceasta povara in asa fel incat cetateanul care locuieste in Slatina si firmele sa plateasca numai cu munca de pe o luna si trei saptamani.
Programul dumneavoastra cuprinde si o masura care vizeaza rezolvarea problemei cainilor comunitari. Ce solutii aveti?

Nu este o problema care se poate rezolva peste noapte, doar prin vointa primarului, dar ea trebuie tratata cu un program imediat, si cu un program pe termen mediu si lung. Ca si implicare, pe de o parte trebuie sa se implice institutia primarului, si v-am spus ca o sa lucrez tot timpul cu societatea civila. Avem ONG-uri de profil, si trebuie sa fim corecti – unele sunt doar cu numele, desi sunt extrem de vocale, altele pun suflet si pasiune, vor sa vina cu idei si solutii, dar din pacate nu intotdeauna primesc suport. Daca doar prindem si ducem in adaposturi cainii care sunt pe teritoriul municipiului azi nu rezolvam problema, pentru ca avem permanent intrari. si atunci, pe de o parte trebuie sa cream o perdea de protectie, pentru ca foarte multi caini sunt adusi din alte parti. Avem patru intrari in Slatina, putem analiza si crea patru adaposturi temporare in care cei care aduc caini ii pot lasa, decat sa-i arunce printre blocuri. Cainii care sunt pe teritoriul orasului trebuie adunati, sterilizati, vaccinati si oferiti apoi spre adoptie. De asemenea, sunt iubitori de animale care strang cate doi, trei sau chiar patru caini. Pentru cei care sunt dispusi sa ingrijeasca mai mult de doi caini, putem crea o facilitate, un ajutor pentru ca omul sa nu se aleaga cu o gaura in buget. in jurul Slatinei sunt niste comune si, cu primariile acestor localitati, prin intermediul organizatiei non -profit, putem face un parteneriat. si cetatenii de la tara pot fi convinsi sa-si sterilizeze cainii, iar noi i-am putea sprijini cu personalul calificat pentru sterilizare. Solutii se gasesc, iar cadrul legal, ambiguu la ora actuala, poate fi imbunatatit cu sprijinul parlamentarilor, a caror principala misiune este imbunatatirea prevederilor legislative.
Un alt punct important in programul dumneavoastra vizeaza crearea de locuri de munca prin facilitati acordate investitorilor si infiintarea unui parc industrial. Ne puteti da mai multe detalii?
Plec de la cei care produc valoare adaugata, este un crez si un principiu pe care in mod normal il constientizeaza oricine castiga bani in urma unei activitati. in partea de contributori, avem persoane fizice si persoane juridice. Persoanele juridice sunt, in mare, de impartit in doua categorii – de la intreprinderile mici, de la cei care vand in piata si pentru care eu am un respect deosebit, pana la marile companii. Cu toate aceste entitati trebuie sa am permanent dialog.. Marile companii existente, care vor sa se dezvolte, au o serie de probleme, care tin de autoritatea publica locala. si micii intreprinzatori au problemele lor specifice, de la modul cum ajung furnizorii cu masinile sa se aprovizioneze si merg numai prin gropi. tinta care e valabila pentru cetateanul simplu este aceeasi si pentru entitatile juridice – sa nu mai munceasca doua luni pe an ca sa verse sume la bugetul local si sa primeasca ce primesc. Cu ei intentionez sa dezvoltam partea de parteneriat, pentru ca, de exemplu, eu imi propun sa facem un spital municipal. Daca am sa astept sa fie introdus in programul guvernamental, pot sa astept mult si bine. Un astfel de spital poate fi infiintat in Slatina fara nici un banut de la Guvern. Marile companii, ca si micile companii, din moment ce noi ne respectam cuvantul privind politica de facilitati, dincolo de interesele lor au o responsabilitate sociala. Pana acum ea n-a fost organizata institutional, si s-au dat ajutoare si sponsorizari. Ca s-a vazut sau nu sponsorizarea, asta e altceva. Cu aceste mari companii si intreprinzatori vrem sa discutam separat, orice este negociabil in cadrul legii, nu in afara ei. Sigur ca ei au pretentii, dar trebuie sa aiba si responsabilitati. in cadrul acelui ONG de permanenta comunicare cu societatea civila despre care vorbeam ii vom ruga sa participe si dansii, si nu cred ca vreuneia din acele patru – cinci companii mari din Slatina ii este indiferent cum sunt tratati salariatii lor. Nu le este indiferent cum sunt educati copiii salariatilor lor, nu le este indiferent daca vor sa-si faca un plan pe 20 de ani avand incredere ca in municipiul acesta exista o stabilitate. Nu sunt adeptul pomenilor. Facilitate inseamna ca pentru o perioada renunti la ceva, dar primesti in schimb, pe termen lung, altceva, cum este si parteneriatul public-privat. Pana acum, in Romania s-a inteles in felul urmator: eu, autoritate publica, cheltui banii cetatenilor si fac un obiectiv, pe care-l dau in administrare privata, privatul nepunand nici un ban. Un parteneriat public-privat corect inseamna ca autoritatea publica pune la dispozitie ceva ce-i sta in putere, iar entitatea privata care vrea sa faca profit trebuie sa investeasca. O astfel de colaborare se poate materializa in termeni de cinci ani intr-un spital municipal, pe care eu il consider prioritar pentru slatineni. Prioritar este si numarul de gradinite, de scoli primare, gradul de echipare al lor la un minim necesar autorizarii.
Ce mesaj aveti pentru electoratul slatinean?

Eu le spun slatinenilor sa voteze pentru Slatina lor, nu pentru asa zisa Slatina noastra pe care o vad pe panouri, pentru ca guvernele vin si pleaca, partidele alcatuiesc majoritati conjuncturale. Daca vor un primar care sa-i respecte de la actul simplu, de a le celebra cununia, daca vor un primar care nu deleaga atributii care nu se cuvin sa fie delegate, daca vor sa aiba cu cine discuta institutional, primul lucru trebuie sa vina la vot si sa voteze pentru Slatina lor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți