Desi era anuntata ca o masura ce va revolutiona oarecum sistemul de invatamant, prin prisma faptului ca parintii vor avea acces permanent la situatia de la scoala a copiilor, catalogul electronic e inca la stadiul de proiect pentru multe unitati de invatamant din oras.
Potrivit sefei Inspectoratului scolar, Felicia Man, catalogul electronic este un lucru bun, insa din cauza lipsei infrastructurii informatice, in multe unitati de invatamant acesta nu a fost implementat nici pana acum.
Catalogul electronic da posibilitatea parintilor de a se informa despre elevi, despre copii lor, si ce note au, si cate absente. Problema care este in acest proiect, care a aparut in scolile din judetul Olt, este absenta infrastructurii informatice. Atata timp cat fiecare profesor nu are la scoala, in fiecare clasa, un calculator, ca sa poata sa puna notele in acelasi timp si in catalogul normal, si in cel electronic, e foarte putin probabil ca lucrurile acestea se vor petrece in timp real. Daca se va rezolva problema infrastructurii informatice si fiecare clasa va fi dotata cu un calculator – si anumite scoli au reusit aceasta performanta – atunci lucrurile vor fi mult mai usoare si mai eficiente, a declarat Felicia Man.
Cred ca toate scolile au avut, la un moment dat obligativitatea de a folosi o aplicatie informatica, insa nu stiu daca au reusit ca pana la sfarsit sa o foloseasca. stiu ca la un moment dat se introduceau note si absente in catalogul electronic, mai precis in anul scolar trecut, cand eram si eu la catedra si faceam acest lucru. De atunci nu mai stiu care este starea acestui proiect. Mai e si o alta problema, aceea ca nu toti parintii au acces sau sunt informati si stiu ca pot sa vada notele, si unde pot sa le vada. Nu toti au suficiente cunostinte, iar instruirea ar trebui facuta de catre scoli, ele ar trebui sa faca sedinte cu parintii, sa le spuna unde gasesc notele, cum acceseaza catalogul electronic, a mai spus aceasta.
La Colegiul Metalurgic, sistemul functioneaza deja de 2 ani
Una din unitatile de invatamant in care catalogul electronic a fost implementat inca din 2011 este Colegiul Tehnic Metalurgic. Desi nu toti parintii au acces la internet, pentru a putea verifica situatia copiilor la clasa, conducerea spune ca sistemul este destul de eficient, mai ales daca este combinat si cu alte masuri.
Din 1.300 de elevi, nu stiu daca verifica situatia 500 de parinti; asta e inconvenientul, insa ii informam si pe alte cai, cele traditionale, spre exemplu telefonic. Din cei 500 cel mai mult se bucura parintii care sunt in afara, pentru aceia intr-adevar e folositor. Eu zic ca pe masura ce trece timpul, si oamenii isi vor achizitiona calculatoare, lucrurile se vor derula normal. Fiecare parinte are o parola, sunt date confidentiale, nu se poate vedea situatia altui elev, decat a parintelui care solicita. Avem o baza de date si la inceputul anului scolar, prin intermediul sedintelor de clasa, parintii sunt informati, li se arata cum sa ajunga la adresa respectiva, li se da parola. asta e al doilea an in care sistemul functioneaza. in catalog sunt trecute toate notele, chiar daca nu sunt verificate de parinti, a explicat Anisoara Dima, directorul colegiului slatinean.
Potrivit acesteia, la nivelul unitatii de invatamant au fost luate si alte masuri de supraveghere a elevilor, pentru ca parintii sa afle tot ce se intampla la scoala.
Sunt si alte masuri care s-au luat in ultimul timp. Avem aproape Politia, Jandarmeria, sunt actiuni care ne ajuta foarte mult. Mai facem verificari la poarta, la iesire, inclusiv li se iau declaratii elevilor in momentul in care vor sa iasa pe poarta la o ora in afara pauzelor; li se cer declaratii, unde se deplaseaza, cu ce scop, si sunt instiintati parintii, la intalnirile cu dirigintii. Avem liste cu numele copiilor din toate clasele si se stie. in momentul in care cineva vrea sa intre in incinta scolii, in afara de insigna si de carnetul de elev, verificam prin diriginte, clasa, sunt mai multe cai de verificare, a conchis aceasta.