22.1 C
Slatina
vineri,11 iulie,2025

Ultimele Articole

Darius Valcov, prezent la un seminar pe tema cooperarii descentralizate franco-romane

- Advertisement -

Este o onoare sa reprezint institutia Senatului Romaniei la acest eveniment extrem de important, o traditie deja pentru cooperarea romano-franceza si care atinge o tematica extrem de relevanta pentru viitorul tarii noastre. Regionalizarea si descentralizarea sunt principii fundamentale in functionarea statelor europene care se respecta. Franta este, si din acest punct de vedere, un model de urmat pentru Romania, care abia acum a inceput sa faca pasi in aceasta directie. Ca presedinte al Comisiei de Administratie Publica, Organizarea Teritoriului si Protectia Mediului si fost primar de municipiu timp de 8 ani de zile am responsabilitatea sa utilizez experienta mea de pana acum pentru a sustine acele schimbari care sa aduca administratia cat mai aproape de cetateni. Am convingerea ca regionalizarea si organizarea teritorial-administrativa trebuie discutate intr-o nota de eficienta economica si pragmatism, fara efuziuni nationaliste, traditionaliste. intr-o Uniune Europeana cu 27 de state membre, regiunile sunt axul central al cresterii economice, al dezvoltarii societatilor. Tocmai de aceea, fondurile comunitare sunt alocate, in principal, in functie de caracteristicile regionale, iar orice discutie pe aceasta tema trebuie sa porneasca de la intrebarea: Cum trebuie sa arate regiunile Romaniei ca sa atraga mai multe fonduri europene intr-un mod eficient?, a afirmat Darius Valcov.
Senatorul de Olt considera ca, pe langa dimensiunea economica a regionalizarii, nu trebuie minimizata dimensiunea politico-administrativa.
Transferul de putere dinspre statul centralizat catre regiuni si comunitati locale este o componenta fundamentala a procesului de reforma pe care Romania, din pacate, nici la 20 de ani dupa schimbarea de regim din 1989 nu a reusit sa il duca la capat. Regionalizarea inseamna in primul rand un transfer de responsabilitate catre autoritati locale, o oportunitate de a pune mai bine in valoare specificul local si de a reduce povara birocratica.
Nu spune nimeni ca regionalizarea va fi un proces facil, mai ales avand in vedere tarele remanente in dezvoltarea centrelor noastre urbane. Sa ne amintim ca din punct de vedere al dezvoltarii spatiale si regionale, Romania are cateva caracteristici care greveaza si mai mult acest proces:
1. Resedintele judetelor din Romania se afla in cel mai mare oras din judetul respectiv, oras care inglobeaza in general mult peste 50% din totalul activitatii economice din acea zona;
2. Orasele mici au avut in general un profil monoindustrial, stabilit fara mare legatura cu specificul zonei, ceea ce a contribuit la falimentul rapid al profilului si la aparitia unor probleme sociale acute;
3. Dezvoltarea economica spatiala s-a facut pe criterii egalitariste. in procesul industrializarii nu s-a reusit crearea de structuri industriale proprii fiecarui judet, acestea dobandind o structura industriala foarte diversificata si amorfa;
4. La nivelul fiecarui judet exista decalaje impresionante intre marile zone urbane si micile orase, cat si intre mediul urban si mediul rural;
5. Decalajele inter – judete sunt semnificative la nivel de indicatori specifici si la nivelul indicatorilor privind calitatea vietii.
Avand in vedere aceste disfunctionalitati, este clar ca o impartire administrativa a Romaniei va trebui facuta pe considerente pragmatice, in primul rand, dar si tinand cont de similiaritatile de tip cultural. Actuala impartire a regiunilor de dezvoltare poate reprezenta un punct de plecare in aceasta dezbatere, a precizat senatorul.
Darius Valcov a mai declarat ca guvernul USL a initiat un larg proces de consultare pentru a definitiva anul acesta procesul de regionalizare astfel incat, de la 1 ianuarie 2014, regiunile Romaniei sa fie pregatite pentru absorbtia fondurilor europene.
Ministrul Dezvoltarii Regionale, domnul Liviu Dragnea, care ne-a onorat cu prezenta la deschiderea seminarului, coordoneaza acest proces care va implica nu doar nivelul executiv, ci si mediul academic, parlamentari, alesi locali, reprezentanti ai societatii civile. Avem astfel asigurat un cadru larg de consultare pentru a preintampina riscurile de dezvoltare neechilibrata a regiunilor.
Modelul francez care consacra prin Constitutie un stat unitar, dar in acelasi timp descentralizat cu un accent pe colectivitatile teritoriale reprezinta pentru Romania un foarte bun punct de reper si sper ca prin cooperarea la nivel parlamentar sa putem aplica si in noua legislatie romaneasca o serie din principiile franceze. Am remarcat in special modul de organizare a asociatiilor publice de cooperare intercomunala (EPCI) prin care mai multe localitati hotarasc sa isi dezvolte in comun competente precum transportul public, amenajarea teritoriului sau protectia mediului. Este o solutie prin care si in Romania am putea sa eficientizam modul de organizare al administratiei publice locale, oferind flexibilitate atat in serviciile catre cetateni, cat si in stabilirea posibilitatilor de finantare, a mai declarat senatorul de Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți