3.6 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Educatie la superlativ: Un elev din Slatina, in lotul ce va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de stiintele Pamantului

- Advertisement -

Ionut Bogdan Voinicu, elev in clasa a XI-a, este un baiat linistit, care la prima vedere nu iese in evidenta cu nimic. Ce nu stie multa lume insa este faptul ca liceanul slatinean are o mare pasiune pentru invatatura. O pasiune atat de mare incat la materii pe care alti elevi le invata cu dificultate, Ionut exceleaza. Chimia este marea lui dragoste, insa nici fizica, geografia sau biologia nu ii dau batai de cap. invata cu usurinta si placere, si eforturile depuse de-a lungul timpului s-au concretizat in penultimul an de liceu, in participarea la Olimpiada Internationala de stiintele Pamantului, din India, unde Ionut va merge alaturi de alti trei elevi din tara.

Spune-ne cateva cuvinte despre tine…

in scoala gimnaziala si primara am fost elev la Liceul cu Program Sportiv, dar nu la clasa de sportivi, iar liceul il urmez la Colegiul National Ion Minulescu.

Esti un copil dotat, pentru ca nu oricine poate sa ajunga la o olimpiada internationala pluridisciplinara. Ce te-a motivat?

M-a motivat placerea de a invata, in principal, si faptul ca ma pot afirma prin aceasta olimpiada. imi plac foarte mult materiile acestea si locatia; India e un loc in care nu poti ajunge in fiecare zi.

Care dintre disciplinele pe care le vei sustine la olimpiada e preferata ta?

Preferata mea e chimia, la care am participat si anul acesta la Olimpiada Nationala; din clasa a VII-a particip in fiecare an la concursuri la aceasta materie.

Cum a fost la Bucuresti? Din 10 ati ramas 4, iar competitia a fost stransa.

A fost o competitie foarte stransa, si punctajele la fel, urmatorul dupa mine a avut 1,68 puncte. Eu m-am calificat al patrulea, si am fost foarte aproape. Chiar au fost bareme foarte stranse, s-a punctat orice cuvintel pe care nu l-am scris, iar testele au fost pe masura. Fiecare test a durat 3 ore, iar subiectele au fost stufoase si timpul a fost oarecum la limita. Organizarea a fost foarte importanta si pana la urma m-am descurcat. Cand m-am intors acasa, toata lumea era intr-o feerie, am ajuns noaptea, dar toti erau fericiti, radiau, inclusiv domnii profesori m-au felicitat foarte mult.

Sa-i amintim si pe domnii profesori care te pregatesc pentru olimpiada…

La fizica ma pregateste domnul Dumitru Combei, la chimie doamna profesoara Laura Mosteanu, la biologie Aurelia Monea, si la geografie ma pregateste doamna director Aurelia Cotosman.

Mergi in India. Cati concurenti vor trece prin testele olimpiadei?

Vor fi copiii din aproximativ 30 de tari, 4 elevi din fiecare tara, deci in jur de 120 de copii. De la noi din tara pe ceilalti copii ii stiu foarte bine, suntem prieteni foarte buni, comunicam; sunt din Bucuresti, Dolj si Timis.

Elevii din ziua de azi nu prea par interesati de scoala, iar tu ai reusit sa ai aceste performante de la o varsta frageda si acum esti la un nivel foarte inalt. Care e secretul? Cu ce te-a atras scoala astfel incat sa ajungi atat de sus?

in primul rand mi-a placut sa invat, si parintii mi-au insuflat de cand eram mic dorinta de scoala, nu m-au obligat sa lucrez suplimentar, deoarece faceam la clasa. Era o dorinta de-a mea de a fi cat mai bun, si de asemenea, retin foarte usor, nu ma stresez. Alti colegi se streseaza, si poate si de aceea nu poti fi chiar atat de bun.

Ce i-ai sfatui pe colegii tai?

Sa invete mereu, sa se mentina constanti, sa nu cada in patima anumitor obiceiuri tipice varstei, si sa aiba grija, sa fie constiinciosi.

Ce vei face mai departe? Mai ai doi ani de liceu, si urmeaza facultatea. Ramai in tara sau pleci in afara?
As vrea sa raman in tara. La Bucuresti este o sectie la Politehnica de Chimie Aplicata si stiinta Materialelor, care ma atrage, si de aici se poate pleca in strainatate; exista specializari in Franta si in Belgia, si cum stiu franceza si imi place, as putea sa ajung acolo.

Cam cat timp pe zi aloci tu invataturii?

inainte de lot alocam destul de mult timp invataturii, chiar 4-5 ore pe zi, cu pauze, bineinteles, dar nu sunt genul sa stau pe invatat. Stau si pe calculator, vorbesc cu prietenii, ma joc. Acum am lasat-o mai moale, pentru ca am fost plecat in Londra, si am fost obosit, dar m-am reapucat. Consider ca nu sunt ca altii pe care-i vad, care tocesc; eu incerc sa invat logic. Domnii profesori ma ajuta foarte mult. invat alaturi de dumnealor, dar si citesc individual, tot sub coordonarea lor. imi selecteaza testele, problemele, ce sa invat, ca sa nu invat degeaba. Sunt niste oameni adevarati, care chiar stiu sa pregateasca elevi pentru olimpiada.

Cred ca acasa ai un locusor unde pastrezi diplomele si premiile obtinute. Hai sa dam cateva exemple.
in ultimul timp nu am fost la foarte multe concursuri, pentru ca de chimie si fizica, materiile mele preferate, nu exista foarte multe competitii. in gimnaziu mergeam la foarte multe concursuri de matematica, materia mea preferata pe atunci, dar m-am axat ulterior pe aceste stiinte. Am fost in fiecare an la Olimpiada Nationala de Chimie, am luat si mentiune si mentiune speciala; in gimnaziu, la concursurile de matematica am luat de la mentiune pana la premiul I, la concursul international scoala cu ceas de la Valcea, am luat medalie de argint. Diplomele sunt extrem de multe, nici n-am stat sa le numar, insa medaliile sunt 14.

Calificarea la Olimpiada Internationala de stiintele Pamantului de la Mysore, India (11-19 septembrie), vine dupa participarea la concursul cu acelasi nume de la Bucuresti, din aprilie, unde Ionut a fost printre cei 10 elevi din competitie. Dupa sustinerea unor probe teoretice si practice, Ionut a fost selectat printre cei 4 liceeni din lotul care va merge in India. in august va urma alta serie de teste cu profesorii care-i vor insoti pe olimpici la concursul international.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți