16.2 C
Slatina
marți,30 aprilie,2024

Ultimele Articole

Consider ca am ajuns la un moment al maturitatii politice care imi da dreptul sa cer aceasta candidatura!

- Advertisement -

Ieri s-a luat in discutie remanierea unor ministri liberali. Credeti ca schimbarea ar aduce un plus de imagine PNL-ului?
Orice schimbare aduce aduce un plus de imagine sau, in cea mai proasta si nefericita varianta, aduce macar speranta unor lucruri mai bine facute.
Numele dumneavoastra a fost vehiculat o perioada ca si potential candidat la europarlamentare. Intentionati sa candidati si daca da, de ce?
Da, intentionez sa candidez. Consider ca am ajuns la un moment al maturitatii politice care imi da dreptul sa cer aceasta candidatura. Sper ca la nivel central in sensul de a fi pe acele liste europarlamentare sa fie si un succes, in sensul de a fi nominalizat pe acele liste. De ce, in speranta ca PNL luand un scor mai bun, stiti foarte bine ca comisiile in Parlamentul European se fac ca si cele in Parlamentul romanesc, si cred ca liberalii trebuie sa aiba un cuvant mai important de spus in Parlamentul European si mult mai apasat. Eu consider, incercand sa ma detasez de faptul ca sunt liberal, ca totusi politicile de dreapta si liberale sunt cele mai bune, mai ales in aceste momente de criza.
Vor fi candidaturi separate?
Pana la acest moment, da.
Ati fi preferat candidaturi pe liste comune?
Nu, sub nici o forma, din doua motive. in primul rand pentru ca o candidatura comuna nu permite masurarea organizatiilor indiferent de nivelul la care vorbim, in sensul de a arata de ceea ce sunt in stare, de ceea sunt capabile. in al doilea rand, cred ca este totusi momentul ca fiecare partid din aceasta alianta sa-si pastreze identitatea.
Se vor implini in curand doi ani de guvernare USL si mai nimic din ceea ce se promitea nu s-a realizat. Ce le-ati transmite celor care si-au pus sperantele in USL si acum sunt dezamagiti?
Nu sunt de acord ca nimic nu s-a realizat, macar un lucru stie toata lumea ca s-a intamplat, si ma refer la readucerea salariilor la nivelul din 2010.
Vorbiti de o masura care era deja prevazuta de fosta guvernare.
Da, dar una e sa prevad, si alta e sa fac… Una e sa spun ca vreau sa candidez si alta e sa si candidez… De asemenea, s-a realizat si eliminarea acelui impozit pentru sanatate care se platea din pensiile oamenilor, deci sunt cel putin doua lucruri certe si reale. Din nefericire, pe planul dezvoltarii economice, pe parte de investitii, de relansare economica lucrurile s-au miscat foarte greu, ca sa nu spun catre zero. Trebuie sa fim realisti, pentru ca nu are rost sa mintim lumea. Lumea vede, traieste, mananca paine, stie cu cati bani se duce in buzunar si cu cati bani se intoarce acasa. Asta este realitatea. Sper ca lucrurile sa ia o alta intorsatura, dar i-as ruga pe cei care ne vor citi sa tina cont, atunci cand ne judeca pe noi, liberalii, ca nu suntem singuri la guvernare. Nu in sensul ca vreau sa dau vina pe PSD sau PC sau UNPR, ci in sensul ca, atunci cand esti intr-o alianta deciziile importante, deciziile transante, dureroase sau radicale se iau mult mai greu. De asta i-as ruga sa tina cont si nu in sensul unei scuze a noastre sau ca o acuza la adresa colegilor de alianta.
Exista colaborare la nivelul USL-ului local? Ce relatii aveti cu PSD-ul si cu PC-ul?
Exista o relatie politicoasa.
Adica una de buna ziua si atat?
Nu interpretati, avem o relatie politicoasa, nu ne jignim, nu ne aruncam injurii, dar cred ca se intampla si la noi ce se intampla si la nivel central – nu exista o dezbatere atenta si esentiala pe ceea ce este foarte important. si noi, si colegii din PSD cred ca nu vrem sa intelegem un lucru, ca ceea ce facem noi liberalii, bine sau rau, se rasfrange si asupra lor si invers. si atunci ca sa eviti sa-ti iei paruiala nemeritata, ca a gresit colegul tau de coalitie, trebuie sa intri in dezbatere, in dezbatere de proiecte si de lucruri importante, nu de cum il punem pe unul sau pe altul intr-un post sau intr-o functie.
Ati propus vreodata o dezbatere la nivelul USL-ului local?
Da, la inceputul facerii USL-ului la Olt au fost niste discutii destul de elaborate, destul de laborioase, dar din nefericire nu a existat un dialog dupa aceea.
Din vina cui?
Fiecare dintre noi are partea sa de vina, mai mica sau mai mare, ramane ca electoratul sa ne judece. Dar, avand in vedere ca puterea locala, Consiliul municipal Slatina si Consiliul Judetean sunt in mana PSD, las cititorii sa judece.
Ati fost unul dintre apropiatii fostului presedinte Ioan Ciugulea, acum va regasiti in echipa actualului presedinte, Gigel stirbu. Ce i-a lipsit lui Ioan Ciugulea?
in primul rand as vrea sa clarificam un lucru – nu ma regasesc nici in echipa lui Ciugulea, nici a lui stirbu, ma regasesc in echipa PNL si nu spun cuvinte gratuite.
Lui Ioan Ciugulea i-a lipsit ceea ce i-am reprosat permanent, puterea si taria de a taia, atunci cand era momentul, in carne vie. Asta ii reprosez, amanarea unor decizii importante la anumite momente dar nu din rea vointa sau lipsa de analiza si capacitate de sinteza, ci pentru ca asa este el construit.
La ultimele alegeri din cadrul PNL Olt il cotati pe stirbu cu sanse reduse in fata lui Ciugulea, 20% daca imi amintesc corect. Daca maine ar fi alegeri si cei doi ar candida la functia de presedinte al organizatiei, cine ar castiga?
Pai la ora asta nu stiu daca are sens sa candideze cineva impotriva lui Gigel stirbu.
intre liderii USL apar frecvent tensiuni si declaratii contradictorii care intaresc convingerea ca USL se va destrama. Cat credeti ca va mai functiona aceasta alianta?
Eu cred ca va functiona si in 2016-2020, desi ma contrazic deseori cu colegii mei pe durata acestei aliante. Referitor la acele tensiuni care spuneti ca apar la nivel central si aveti dreptate, nu este o intrebare rautacioasa de presa, cred ca apar din acelasi motiv – lipsa de dezbatere pe temele si proiectele foarte importante pentru cetateni.
USL este la putere de aproximativ doi ani, aveti guvern si o majoritate istorica in Parlament. Nu vi se pare un pic jenant ca liderii dumneavoastra pun orice esec pe seama lui Traian Basescu si vorbesc despre structuri basiste? Sunt aproape doi ani de cand aveti si painea si cutitul, cum s-ar spune, de ce nu s-a schimbat ceea ce nu va convenea?
Daca mi-aduc bine aminte, la ultima prezenta a premierului in judetul Olt, chiar domnia sa a remarcat ca suntem la guvernare dar nu suntem la putere. Puterea intr-un stat nu inseamna neaparat sa am premierul si un cabinet de ministri, ci mult mai multe lucruri. Nu in sensul de a avea, cum poate s-ar grabi unii sa ma critice, justitie, Curte Constitutionala, CSM, parchete si asa mai departe, ci de a incerca sa se intre si cu ei in dialog, pentru ca este imposibil ca orice hotarare de guvern, aproape orice lege sa fie declarata neconstitutionala. Nu cred ca cei care avizeaza pentru legalitate inainte de emiterea unei legi sunt atat de prosti si incompetenti incat sa nu-si dea seama ca o lege este gresita si intra in contradictie cu constitutia.
Avem totusi despre niste parlamentari, juristi de meserie, care au incercat sa treaca acele celebre modificari la codul penal, deci…
Aia intr-adevar a fost o greseala, a PSD, sa nu se supere pe mine dar noi nu am participat la asa ceva. A fost o greseala, chiar daca vrei sa impui intr-o lege niste lucruri care convin mai mult sau mai putin doar unui anumit grup de oameni, trebuie sa ai totusi taria sa ti-o asumi, sa spui da, pentru asta vreau sa fac eu acest lucru, asa o gandesc eu acum, care sunt ales al poporului, asa o gandesc si asa vreau sa o fac. Se voteaza si daca trece, bine, daca nu, nu.
La ultimul sondaj efectuat pe Slatina, ce procent avea organizatia pe care o conduceti?
Eu nu am intrat in posesia nici unui sondaj, nu stiu.
Se vorbea de un 7%.
E o cifra mare, asta inseamna ca suntem pe locul doi, cu un procent in urma PSD, si restul e probabil al PDL-ului. Serios vorbind acum, eu nu stiu despre existenta acestui sondaj, parerea mea despre sondaje este ca trebuie mai intai vazut cine le face, cand le face si mai ales cum le face. Mai sunt trei luni pana la alegeri, vom vedea rezultatele atunci.
Ce planuri de viitor aveti cu organizatiape care o conduceti, spre ce va canalizati?
La ora actuala suntem intr-un proces de pregatire pentru alegerile europarlamentare, proces care decurge de fapt cam de un an de zile.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți