17.8 C
Slatina
miercuri,14 mai,2025

Ultimele Articole

Cazurile de gripa aproape s-au dublat in ultima saptamana

- Advertisement -
Situatia cumulativa a cazurilor de gripa in intervalul 1 octombrie 2016 – 11 ianuarie 2017 arata un total de 33 cazuri, din care 32 cazuri confirmate cu virusul gripal tip A subtip H3N2 si un caz confirmat cu virusul gripal tip B. Fata de saptamana trecuta, numarul oltenilor bolnavi aproape s-a dublat, ajungand de la 18 la 33.
in ultima perioada au fost confirmate inca 15 cazuri cu gripa sezoniera tip A subtip H3N2. Toate cazurile s-au prezentat la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv febra, debut brusc, dispnee, tuse, expectoratie, cefalee, rinita, coriza, stare generala alterata, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. in urma rezultatelor de laborator, cele 15 cazuri au fost confirmate cu virusul gripal de specialistii din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti. Cazurile confirmate au varste cuprinse intre 19- 81 ani; evolutia a fost favorabila; 10 din cele 15 cazuri inregistrate in ultima saptamana au prezentat la internare si alti factori de risc. Nu s-au inregistrat decese prin gripa in acest sezon, a spus Gabriela Gogiu, purtatorul de cuvant al DSP Olt.
Recomandarile Directiei de Sanatate Publica Olt
Extinderea infectiei virale poate fi limitata prin respectarea unor reguli simple:
-Respectarea masurilor de igiena individuala – spalarea pe maini cu apa si sapun ori de cate ori este nevoie;
-Evitarea aglomeratiilor de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie;
-Curatarea si dezinfectarea veselei si tacamurilor, mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav;
-Evitarea schimbarilor bruste de temperatura;
-Folosirea servetelelor de hartie pentru a acoperi gura si nasul cand tusiti sau stranutati;
-Respectarea unui regim sanatos de viata – alimentatie bogata in legume si fructe, cereale si cantitati mici de carne slaba care permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor;
-Consumul de lichide pentru o hidratare suficienta (apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamaie si miere, supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri); in plus, ajuta la diminuarea simptomelor.
-Evitarea alcoolului, cofeinei pentru ca acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor;
-Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 C;
-Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o incapere corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita (intre 24- 26 C);
-Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;
-Adaptarea unei tinute vestimentare adecvate sezonului;
-Evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor simptome de gripa, raceala sau infectii respiratorii superioare.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți