Din datele reprezentantilor DSP Olt reiese ca in judet, in 2017, au fost inregistrate 1.398 de cazuri noi de imbolnaviri cu cancer, dintre acestea 542 fiind in mediul urban si 847 in mediul rural. in total, in Olt sunt 12.953 de olteni bolnavi de cancer, 5.750 dintre aceste cazuri fiind inregistrate in mediul urban si 7.203 in mediul rural. in privinta mortalitatii prin cancer, pe primul loc se situeaza cancerul bronho pulmonar – 194 cazuri, urmat de cancerul de stomac – 65 cazuri si cancerul mamar – 63 cazuri. Ultimele locuri sunt ocupate de decesele oltenilor diagnosticati cu cancer de col uterin – 44 cazuri si cancer de prostata – 39 cazuri.
Campanie de prevenire in februarie
Cum februarie este Luna Nationala de Prevenire a Cancerului, aceasta este celebrata de DSP Olt, in colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica si cu toate persoanele interesate care doresc sa se implice, printr-o campanie de informare, educare si compunicare. Campania este una desfasurata la nivel national si este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica, la nivel judetean aceasta fiind desfasurata de Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii al DSP Olt. Scopul campaniei este de a reduce numarul de decese care pot fi prevenite in fiecare an, prin cresterea gradului de constientizare in randul publicului larg si prin impulsionarea autoritatilor de a lua masuri suplimentare impotriva cancerului. Sub sloganul <
Romania, in primele zece locuri la decese
Cancerul este a doua cauza de mortalitate pe plan mondial si a fost responsabil de 8,8 milioane decese numai in anul 2015. La nivel global, aproape 1 din 6 decese este cauzat de cancer. Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar – 1,69 milioane decese, hepatic – 788.000 decese, colorectal – 774.000 decese, gastric – 754.000 decese si mamar – 571.000 decese. in jur de 1/3 decese prin cancer sunt cauzate de cinci tipuri majore de riscuri: index de masa corporala ridicat, aport scazut de fructe si legume, absenta activitatii fizice, consum de tutun si consum de alcool. Romania se situeaza in Europa, dupa cum urmeaza: la barbati – locul 3 la incidenta cancerelor cavitatii bucale, faringian si laringian; locul 6 la incidenta cancerului hepatic; locul 8 la incidenta cancerului pulmonar; locul 10 la incidenta cancerului pancreatic; la femei – locul 1 la incidenta cancerului de col uterin; locul 6 la incidenta cancerului hepatic; locul 8 la incidenta cancerului pulmonar.