24 ianuarie, ziua când s-au împlinit 161 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc în 1859, a fost sărbătorită de zeci de autorităţi şi slătineni. Evenimentele dedicate Micii Uniri au avut loc vineri pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acolo unde după ceremonialul militar religios organizat cu acest prilej cei prezenţi să se prindă în tradiţionala Hora Unirii.
Printre oficialii care au luat parte la manifestările dedicate zilei cu însemnătate istorică s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Florin Dumitru, senatorul Renică Diaconescu, deputaţii Marius Iancu, Mihai Niţă, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii CJ, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Claudiu Stăncioiu, şi conducerea româno – americană a Bazei Militare 99 de la Deveselu. Alături de ei, au mai fost prezenţi șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, cadre militare în rezervă şi în retragere din cadrul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere – Subfiliala Slatina şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Olt, precum şi directori sau reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi membrii ai organizaţiilor judeţene ale partidelor politice.
Evenimentele de la statuia Domnitorului Cuza au debutat cu distribuirea de cocarde şi steguleţe tricolore slătinenilor şi autorităţilor, moment urmat de onorul dat gărzii de onoare de prefectul de Olt. După slujba ţinută de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire mesajului transmis de prim-ministrul Ludovic Orban cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. La rândul lor, o parte dintre cei prezenţi la manifestări au spus câteva cuvinte despre însemnătatea zilei. „Această zi celebrează un prim pas pentru constituirea Statului Român. S-a întâmplat în 1859 când Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, înfăptuindu-se primul pas spre Marea Unire care a avut loc în anul 1918, la 1 Decembrie”, a spus prefectul Florin Homorean. Şi Emil Moţ, primarul Slatina, a adresat un mesaj: „Cu onoare și mândrie am participat astăzi (vineri n.r.) la depunerea de coroane în semn de respect față de aceia care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”.
Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi şi pompieri, pe cântecele patriotice interpretate de Fanfara de Estradă „Lyra Band” Slatina. Apoi, oficialităţile, alături de slătineni, s-au prins în marea Horă a Unirii de la care nu a lipsit Domnitorul Cuza, personaj istoric interpretat de actorul local Remus Iordache.
Mica Unire a fost marcată şi în alte localităţi ale judeţului Olt, printre acestea municipiul Caracal, oraşul Corabia, oraşul Piatra Olt şi comuna Osica de Jos.
Cătălin FIRCOIU