5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Investiții majore în infrastructură. Emil Moț a făcut bilanțul a patru ani de când este primarul Slatinei

- Advertisement -

Emil Moț a preluat mandatul de primar al municipiului Slatina în 2016 și având în vedere că duminică, 27 septembrie, au loc alegerile locale, iar edilul candidează din partea Partidului Social Democrat pentru cel de-al doilea mandat, oficialul a făcut un bilanț al celor patru ani de activitate. Primarul a declarat că cel mai important domeniu în care s-au făcut investiții, în toată această perioadă, a fost infrastructura. Au fost proiecte duse la bun sfârșit privind reabilitarea, modernizarea și asflatarea străzilor, amenajarea de parcări noi, izolarea termică a blocurilor, dar și alte lucrări care au dus la confortul slătinenilor.

„Au trecut patru ani de când această echipă se află la conducerea Primăriei Slatina și am considerat de cuviință ca prin intermediul dumneavoastră, al presei, cetățenii urbei, deși foarte mulți dintre ei știu, să cunoască mai în detaliu ce anume am făcut exact de-a lungul acestui mandat. Ca și concluzie, cunferința de presă pe care o susțin în fața dumneavoastră este una de bilanț. Am structurat totul pe domenii de activitate, iar unul dintre principalele domenii de activitate în care noi, de-a lungul acestor patru ani, am investit a fost infrastructura. Infrastructura am pregătit-o pe trei componente, pe străzi, trotuare și pe parcări”, a declarat primarul Emil Moț.

Reabilitări și modernizări pe 47 de străzi

Din anul 2016 și până în prezent, s-au reabilitat, modernizat și asfaltat în total, aproximativ 230.000 de metri pătrați de carosabil și 40.000 de metri pătrați de trotuar. „47 de străzi s-au finalizat din 2016 și până acum, iar dintre acestea menționez supralărgirea străzii Drăgănești. Acum o perioadă scurtă de timp a fost finalizată această investiție, care este foarte importantă pentru tot ceea ce înseamnă platforma industrială a Slatinei, din acea zonă, dar și pentru locuitorii orașului nostru care își au locurile de muncă acolo. De asemenea, o altă investiție importantă finalizată de noi este strada Basarabilor ieșire spre Slătioara. În continuare, împreună cu sprijinul Consiliului Județean Olt, acea porțiune de drum care duce de la limita teritorială a municipiului Slatina până la intersecție, la Slătioara, va fi asfaltată, iar cetățenii care intră sau ies din Slatina pe acolo vor avea un drum foarte bun”, a spus edilul.

Varianta Oituz și centura mediană, investiții importante

O altă investiție mare în infrastructură este Varianta Oituz, spune primarul Slatinei, adică strada Pitești, Varianta Oituz și bulevardul Sfântul Constantin Brâncoveanu: „Se lucrează acolo, până în iarnă vom termina tot ce înseamnă strada Pitești și cred că din primăvară, dacă vom avea o iarnă ușoară, putem să lucrăm și iarna, dar din primăvară cel mai sigur intrăm pe Varianta Oituz. Din proiectele de viitor aș menționa centura mediană a Slatinei, acel drum prin care noi intenționăm să scoatem tot traficul greu din oraș, proiect care din păcate este împotmolit la Curtea Constituțională. Pe data de 30 septembrie avem termen la Curtea Constituțională. Parlamentul României ne-a trecut o lege prin care acel teren al Hergheliei Slatina intra în proprietatea municipiului, în proprietatea publică, dar din păcat Guvernul a contestat legea la Curtea Constituțională. Este acest termen și sperăm într-o rezolvare favorabilă municipiului Slatina”.

Noi indicatoare rutiere și alte 14 artere asfaltate

La finalul primului său mandat de primar al Slatinei, dar candidat la cel de-al doilea din partea Partidului Social Democrat, a adus în discuție și montarea noilor indicatoare rutiere de orientare, acestea fiind amplasate de echipele care sunt pe teren în 26 de intersecții. În execuție, în municipiul reședință a județului Olt mai sunt alte 14 străzi noi, pe o suprafață totală de 110.000 de metri pătrați și 32.000 de metri pătrați de trotuare – cartierul Teiului, Aleea Tineretului, zona Steaua, Fundătura Oltului, Fundătura Zăvoiului, strada Banului, strada Nordului, strada Mărășești, strada Horia, Aleea Florilor, Vlad Țepeș, Zăvoiului, Fântânilor și Aleea Lalelelor.

„În viitor, prin contractul cadru pe care Primăria Slatina îl are semnat, vom mai reabilita un număr de 80 de străzi. Aici vreau să menționez străzile Vintilă Vodă și Văilor, două artere importante din Slatina care vor fi reabilitate pe fonduri europene. Suntem în procedură de licitație, probabil că undeva la data de 1 sau 5 octombrie vom da câștigătorul licitației pentru aceste străzi. Alte străzi unde vom intra și le vom reabilita mai sunt în cartierul Steaua, Stejarului, Depozitelor, Arcului, Agricultorului, Nicolae Iorga și Aleea Muncii”, a declarat Moț.

Parcări noi construite. Se vor amenaja și parcări modulare

Locurile de parcare sunt o altă componentă importantă a infrastructurii la nivelul municipiului Slatina. Din 2016 și până în anul 2019 au fost create, în total, 314 locuri de parcare în locațiile Elena Fântâneanu, Textilistului – 32, Toamnei – zece, Aleea Macului – 22, zona blocului FA 7 – șase, Basarabilor bloc 3-5 – 18, Dinu Lipatti – cinci, Parcul Tineretului – 100, parcarea supraetajată Aleea Rozelor, care a fost luată în funcțiune de municipalitate – 47 și cartier Eugen Ionescu, parcare nouă – 74.

La ceas de bilanț, Emil Moț a declarat că vor fi amenajate și zece parcări modulare la Slatina, iar dacă acestea sunt eficiente se dorește un nou proiect de construire a altora zece.

„Problema locurilor de parcare este stringentă în Slatina, din păcate pe orizontal nu mai există teren în municipiul Slatina, unde să putem face mai multe parcări. Noi la Slatina am identificat o posibilitate prin acele parcări supraetajate, care se pot amplasa pe suprafețe mici de teren. Suntem în procedură de licitație, iar undeva pe 1 – 5 octombrie, probabil, vom da câștigătorul pentru cele zece parcări supraetajate din muncipiu, pe care slătinenii le așteaptă de foarte mult timp. Suntem la finalul procedurii, mai durează foarte puțin. Vreau să spun și locațiile unde am identificat că se pot pune aceste parcări modulare – Textilistului, Teiului, Aleea Rozelor – trei, Aleea Lalelelor, Centura Basarabilor, la parc, fostul bloc G 6, Crișan, Păcii și Văilor. Dacă totul merge conform planului și aceste parcări supraetajate vor fi folosite cum trebuie de locuitorii orașului Slatina și acest proiect prinde la noi, slătinenii, Primăria are în vedere să extindă acest lot de zece parcări și să mai facem o achiziție de încă un lot de zece parcări în alte zece noi locații”, a mai spus edilul.

Tot la ceea ce înseamnă parcări, Emil Moț a precizat că în Slatina mai este în lucru o parcare pe trei niveluri pe Aleea Muncii, terminându-se licitația, municipalitatea fiind la faza de obținere a avizelor pentru autorizația de construcție: „În cartierul Eugen Ionescu, am terminat studiul de fezabilitate, lucrăm la caietul de sarcini, trebuie să-l urcăm în SICAP, pentru o parcare de 80 de locuri. Este subterană, cu părculeț deasupra și locuri de joacă pentru copii. Mai avem parcare la sol pe strada Arcului – 75 de locuri, zona Direcția Agricolă, durata de execuție fiind de trei luni. Tot o parcare la sol va fi și pe strada Crișan, fosta sală de box a ALRO, 45 de locuri, suntem la faza de evaluare financiară, deci și aceasta este în licitație. Pot spune că și în spate la Zmeurei, iar aici am avut sprijinul Consiliului Județean, există un teren care a intrat în proprietatea Primăriei Slatina unde vom construi 98 de locuri noi de parcare și un loc de joacă”.

Reabilitare de blocuri în tot orașul

Primarul urbei a mai menționat că de-a lungul ultimilor patru ani s-au făcut reabilitări termice de blocuri. 103 blocuri, respectiv 185 de scări, au fost anvelopate. Acum, după un an cât a durat licitația, municipalitatea a semnat un acord cadru pentru reabilitarea termică a 312 blocuri de locuințe, respectiv 599 de scări. „Este o certitudine, licitația s-a terminat, contractele au fost semnate, în lotul I sunt 75 de blocuri, în lotul II 107, iar în al treilea lot 130. Săptămâna aceasta, constructorii deja au intrat, au făcut măsurători, au pus schelele pe bloc, sunt patru blocuri la care se lucrează în acest moment pe strada Cuza Vodă – blocul 7, scările A, B și C, bloc 28, scara A, bloc 30, scările A, B, D și E, și pe strada Văilor, blocul 19, scările A și B. După aceste blocuri, alte 18 blocuri vor mai intra în reabilitare termică. Vreau doar să spun că în următorii patru ani noi vrem să reabilităm toate cele 312 blocuri pe care le avem în acordul cadru. De asemenea, toți slătinenii vreau să știe prin intermediul asociațiilor de proprietari cereri pentru reabilitare se pot depune în continuare la Direcția de Patrimoniu și sper ca în final să avem reabilitate toate blocurile din municipiul Slatina”, a mai adăugat Emil Moț.

Alte proiecte începute sau finalizate

Un succes este și înlocuirea vechilor lifturi cu unele noi moderne. În total, sunt 58 la număr, date în folosinți fiind deja 18 ascensoare, care au primit și autorizația ISCIR, opt sunt în curs de funcțiuni, urmând să înceapă montajul și la celelalte 32 din alte locații.

Edilul a vorbit și despre sistemul modern de colectare a deșeurilor, underground, strict în orașul Slatina, fără cartierele Satu Nou și Clocociov, extinderea sistemului de supraveghere video, introducerea de gaze naturale pe mai multe străzi și solicitările depuse pentru extinderea rețelei pe străzile Tudor Vladimirescu, Carol I, Dealul Viilor, Prelungirea Tunari, Banului, Lacului, Regele Ferdinand și Oituz, alimentarea cu energie electrică a străzilor Regele Ferdinand, Carol I, Regina Maria, Mircea Botez, urmează strada Mesteacănului, sau iluminat public.

Cătălin FIRCOIU   

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți