La conferința de presă organizată de Emil Moț, edilul Slatinei, la patru ani de când se află la conducerea Primăriei, acesta a declarat că multe dintre proiectele care se află în plin proces de implementare la Slatina nu se puteau realiza dacă nu erau atrase fonduri europene. Sunt 14 astfel de proiecte, a căror valoare totală este de peste 136 milioane de lei.
„Este un subiect pe care nu l-am expus foarte mult pentru că nu aveam contractele semnate. Din 2017 am început să semnăm contracte pe fonduri europene. În momentul de faţă avem 14 contracte semnate şi bani atraşi mai mult de 136 milioane de lei. Aceştia sunt cerţi şi vor fi folosiţi pentru slătineni. Aş vrea să dau citire celor 14 proiecte semnate, care sunt în diferite stadii procedurale. Majoritatea sunt în stadiul de licitaţie: modernizarea, eficientizarea, extinderea sistemului de iluminat public şi reabilitarea instalaţiilor electrice – valoare de aproximativ 23 de milioane; sistem integrat de management al traficului şi mobilităţii urbane şi impunerea regulilor de siguranţă şi securitate – asta înseamnă intersecţii semaforizate inteligent; proiect integrat de mobilitate durabilă – cinci stații autonome de închiriere a bicicletelor, cu 110 biciclete inteligente, 12 triciclete – valoare aproximativ 5 milioane lei; înnoirea parcului de vehicule prin achiziţia de autobuze ecologice – zece autobuze full electric, zece stații de încărcare, în valoare 25 de milioane lei; dezvoltarea unei reţele de staţii de transport public local inteligente şi autonome – 45 de noi stații, iar valoare proiectului este de 13 milioane de lei; proiect integrat de modernizare a sistemului de transport public – trei stații de încărcare rapidă, în afară de cele de la depou, pe trei trasee pentru autobuzele electrice să nu rămână în pană; E-ticketing, sistem integrat de plată a serviciilor comunitare – celelalte aparaturi necesare noilor autobuze adică 21 automate vânzări de bilete și două validatoare de bilete pentru fiecare autobuz și carduri de călătorie de tip contactless – valoare proiect este de aproximativ 4,7 milioane de lei; WiFi4EU – 21 de puncte de acces wifi, în tot oraşul, adică internet gratuit pentru slătineni; E-încărcare – proiect de dezvoltare a infrastructurii de alimentarea a vehiculelor cu energie electrică – cinci stații de încărcare pentru mașinile private electrice; E-Slatina – proiect de simplificare a procedurilor şi introducerea de instrumente electronice pentru cetăţeni. Se vor informatiza cinci servicii ale Primăriei Slatina, totul în Direcția Economică. De asemenea, pe partea de informatizare, lucrăm la un proiect mare ce vizează informatizarea tot ce înseamnă alte servicii din Primăria Slatina: urbanism, eliberare autorizaţii de construire, Direcţia de Asistenţă Socială şi celelalte servicii care sunt în legătură cu publicul şi încercăm să trecem totul online. Celalte proiecte: Achiziţia mijloace de transport public în cazul căruia vom mai achizționa opt autobuze electrice, opt stații de încărcare lentă și încă trei stații de încărcare rapidă; Modernizarea străzilor Vintilă Vodă şi Văilor, Piste de biciclete – patru tronsoane, Reabilitarea Liceului Tehnologic «Petre S. Aurelian», un proiect de aproximativ 8 milioane lei prin care total se va reabilitatea unitatea de învățământ, 16 clase și patru laboratoare”, a explicat Emil Moţ.
Ce s-a realizat în ultimii ani în privința extinderii spațiilor verzi
În cei patru ani de mandat, edilul Moț a spus că s-a construit cel mai mare parc din Slatina, Parcul Tineretului, dar s-au făcut investiții majore și în alte privințe.„Am construit opt noi părculeţe în cartiere, am schimbat 2.153 de bănci, 741 de pergole, 2.614 coşuri de gunoi, 46 de locuri de joacă au fost reabilitate și s-au construit şapte noi locuri de joacă. De asemenea, am reabilitat total Parcul Piteşti, acum lucrăm la Parcul Eugen Ionescu, din partea de jos a orașului. Totodată, am construit cel mai mare parc din Slatina, Parcul Tineretului, are o suprafață de 3,2 hectare și acum a devenit cel mai frumos loc unde slătinenii se relazează”, a spus Emil Moţ.Acesta a arătat că sub mandatul său la Slatina a ajuns și franciza McDonald’s. „Primul McDonald’s din Slatina: Ne-am zbătut mult, dar am reuşit să aducem investitorii de la McDonald’s, iar restaurantul a devenit un punct de atracţie pentru toată lumea”, a mai spus Moţ.
Despre noua esplanadă și baza de agrement din cartierul Progresu’
Primarul a mai dat asigurări că investiţiile vor continua și în următoarea perioadă, lucrându-se la noua esplanadă din centrul urbei, dar și că proiectul pentru baza de agrement „Dumitru Dobrescu” din cartierul Progresu’ este gata. „Din cauza gradului avansat de degradare, a trebuit să luăm decizia să o modernizăm esplanada. De fapt și de drept, nu am modernizat-o, am schimbat-o total din rădăcini. Se lucrează acum şi probabil că la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, vom avea gata lucrările la Esplanada Slatina. În ceea ce privește locurile de agrement și de relaxare pentru slătineni, pot spune că noi avem studiul de fezabilitate gata de foarte mult timp pentru tot ceea ce înseamnă Baza «Dumitru Dobrescu», adică fostul ștrand din Progresu’. Am terminat terenurile de tenis, am făcut deja două reveniri la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a promova o hotărâre de guvern prin care să schimbăm destinul acelui teren, acelei gropi de gunoi ca să îi spun așa la cum arată în prezent. Am speranţa că, după terminarea acestor alegeri, vom avea înţelegere şi la acest guvern şi ne vor promova această hotărâre ca să putem începe procedura de licitaţie şi să amenajăm şi acea zonă de la fostul ștrand”, a mai explicat primarul Slatinei.
Cătălin FIRCOIU