2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

IPJ, la ora bilanțului. Infracțiunile comise în Olt, în scădere cu 8% anul trecut

- Advertisement -

Inspectoratul de Poliție Județean Olt și-a prezentat marți, în sala de ședințe a instituției, bilanțul activității pe parcursul anului trecut, la care au fost prezenți comisarul șef Mihai Mihalache, inspectorul șef al IPJ, adjuncții săi, comisarii șefi Cristinel Rădoi și Adrian Mladin, prefectul județului Florin Homorean, dar și șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu și ai altor instituții cu care inspectoratul colaborează. Comandantul IPJ Olt a dat citire rezultatelor obținute de polițiștii olteni de la fiecare compartiment din subordine în anul 2020, iar în privința infracțiunilor trebuie menționat că s-a constatat o scădere a acestora cu 8%.

„În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, se constată o scădere cu 8% a infracțiunilor sesizate față de anul 2019. Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2020 reliefează o scădere de aproximativ 10% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2019. Infracţiunile de furt prezintă un trend descendent semnificativ, faţă de anul trecut, fiind sesizate cu aproape 20% mai puține fapte decât anul trecut. În acest sens, poliştii olteni au urmărit în cursul anului 2020 să înlăture condiţiile care generează sau favorizează comiterea acestui gen de infracţiuni, iar activitățile de prevenire au avut scopul de a realiza o educaţie adecvată, o pregătire antiinfracţională cât mai bună a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu”, se arată în evaluarea activității IPJ pe anul trecut.

Peste 290 de acțiuni pentru polițiștii rutieri. Indisciplina bicicliștilor, cauza principală a accidentelor

Pentru siguranța participanților la traficul rutier, în anul 2020, poliţiştii rutieri au organizat 293 de acţiuni, din care 281 numai cu efective proprii și 13 împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituţii ori ai societăţii civile. Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2020, numărul accidentelor grave a scăzut cu aproape 30% față de anul 2019. Cauzele generatoare ale acestor accidente, în această perioadă, au avut următoarele procente: indisciplina bicicliştilor – 18,71%, indisciplina pietonală – 16,95%, viteza, prin cele două forme, viteză neadaptată şi viteză neregulamentară – 13,45%.

În urma activităților desfășurate pe această linie, au fost constatate 581 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 54.195 de sancţiuni contravenţionale, cu 1.871 mai multe față de anul precedent, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 4.313 permise de conducere şi 1.161 certificate de înmatriculare.

Rezultate obținute de alte servicii

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 290 de infracțiuni, dintre care 269 de infracțiuni economico-financiare. Totodată, au fost constatate 527 de infracţiuni.

În vederea reducerii tăierilor ilegale de arbori din păduri, s-au desfăşurat acţiunile stabilite în Planul comun de acţiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic pe anul 2020. În ceea ce priveşte infracţionalitatea în domeniul silvic, în anul 2020 au fost sesizate 182 de fapte. În perioada analizată, urmare a activităţilor desfăşurate în domeniul silvic, a fost confiscată cantitatea de 352,41 metri cubi de material lemnos, în valoare de 163.410 lei.

De asemenea, au fost organizate acţiuni comune în vederea diminuării braconajului piscicol. În urma activităților desfășurate au fost sesizate şi înregistrate 125 de infracţiuni în 2020 şi au fost ridicate în vederea confiscării 691,8 kilograme de peşte, 25 de plase monofilament, patru ambarcaţiuni, două prostovoale şi trei alte unelte de pescuit.

Referitor la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, polițiștii olteni au pus în executare 149 de mandate și sentințe penale. Totodată, anul trecut, au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 254 persoane aflate sub control judiciar şi faţă de 54 de persoane arestate la domiciliu, la sfârșitul perioadei fiind închise 171 de măsuri de control judiciar și 46 de măsuri de arest la domiciliu.

În anul 2020, polițiștii criminalişti au efectuat aproximativ 3.500 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente și au ridicat aproximativ 12.000 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăţiei a 159 de persoane.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au fost recepţionate şi dispecerizate 19.546 de apeluri prin Sistemul Național Unic Apelul de Urgență 112, dintre care 7.170 din mediul urban şi 12.376 din rural. Iar în privința gestionăriirea resurselor umane, aceasta reprezintă o prioritate pentru instituție și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel, inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 86,48%, din care: ofiţeri 72%, agenţi 89,9%  şi  personal contractual 90,7%.

Achiziții și accesări de fonduri europene la nivelul inspectoratului

Ca urmare a unor contracte de achiziții derulate anul trecut, Poliției Olt i-au fost alocate 131 de autospeciale, aproape 700 de pistoale Beretta, 104 căști cu vizor, aproximativ 150 de maiouri antiglonț/anti-înjunghiere și veste antiglonț și opt complete blocaj trecere auto. În contextul pandemiei de COVID-19, s-a acordat atenție sporită și achiziției de materiale pentru protecția personalului.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene nerambursabile, în cadrul Programelor Operaţionale Regionale 2021-2027 Axa Prioritară 3 – O regiune cu oraşe prietenoase cu mediul, Obiectivul Specific FEDR: Promovarea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, au fost identificate şi propuse, ca obiective de investiţii pentru a fi supuse spre finanţare, trei sedii: sediul central al inspectoratului, sediul Poliţiei municipiului Slatina şi al Poliţiei oraşului Drăgăneşti Olt.

În contextul apelului de proiecte privind cooperarea poliţienească-ISFP-2020-AG-POLCOP, la nivelul IPJ a fost elaborată ideea de proiect sub titulatura „United For a Better Cooperation (UFBC)”. Poliția Olt a depus, prin platforma ECAS a Comisiei Europene, un proiect pe această linie de finanţare, bugetul fiind de peste 600.000 de euro.

Cooperarea cu alte instituții

În contextul cooperării inter-instituţionale în 2020, Inspectoratul de Poliție Județean Olt subliniază buna colaborare cu Prefectura, Consiliul Judeţean Olt, consiliile locale şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

„Principalul domeniu aflat în atenţia poliţiştilor, conform competenţelor, este cel al menţinerii ordinii şi siguranţei publice, în care s-a colaborat cu mai multe instituţii, cu atribuţii în domeniu. În anul 2020, în contextul pandemiei, cooperarea între structurile implicate, precum Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Olt, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii din judeţ, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, a fost una eficientă. Cooperarea cu Parchetul, atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean, a atins parametrii optimi şi, pentru eficientizarea activităţilor de cercetare penală, se efectuează analize comune, sub directa coordonare a procurorilor de caz, în dosarele penale aflate în lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Olt”, se mai precizează în bilanțul inspectoratului.

Sursa citată mai arată că obiectivele IPJ Olt stabilite pentru anul 2021 sunt creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, precum şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, destructurarea grupărilor infracţionale și asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți