24 de perchezițiilor domiciliare s-au efectuat luni în municipiul București și șase județe, printre care și Olt, la persoane și firme bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje.
Din totalul descinderilor desfășurate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, doar una singură a fost în județ. persoana vizată este Gabriel Diaconu, fostul viceprimar al Slatinei, oamenii legii percheziționând domiciliul său din municipiu.
Celelalte au fost în Capitală și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Prahova și Timiș. De asemenea, sunt efectuate activități de ridicare înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019 – 2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei. În scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele patru persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kilograme de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți”, se arată într-un comunicat remis de Poliția Română.
Potrivit sursei citate, în cauză vor fi puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, care vor fi conduse la sediul poliției în vederea audierii.
La acțiune au mai participat și polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Călărași, Dolj, Olt, Prahova și Timiș, precum și ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliției Române.