Consilierii locali ai Slatinei s-au întâlnit marți la Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădiște, în ședința extraordinară de îndată în cadrul căreia s-a aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local al municipiului pe anul 2021. Acesta este de peste 288 milioane de lei, iar din această sumă de bani puțin peste 47 de milioane de lei vor fi alocate investițiilor. Printre acestea se numără începerea unor lucrări la parcul tematic de la Pădurea Strehareți, continuarea lucrărilor la esplanada din centrul orașului sau lucrările de reabilitare a Variantei Oituz.
„Efectiv bugetul pe care Primăria Slatina se bazează în momentul de față însumează un total de peste 288 de milioane de lei, din care trebuie să scădem sumele ce vor fi atrase în jur de 41 de milioane din fonduri europene, toate proiectele care sunt în curs de execuție și un excedent al anului trecut de 27 de milioane de lei. Acest excedent a fost repartizat integral pe partea de dezvoltare. Am încercat să reducem cheltuielile de funcționare pe cât posibil, am plafonat anumite prestări de servicii, am limitat sumele astfel încât să putem să acoperim, având un excedent aproape la jumătate față de 2020. Am încercat să compensăm cu reduceri pe secțiunea de funcționare și să transferăm aceste sume pe secțiunea de dezvoltare. Avem un buget de 60 de milioane din acel credit aprobat în urmă cu doi ani, de 100 de milioane, sunt investiții în curs, esplanadă, reabilitările termice, toate aceste sume sunt repartizate integral. Unul dintre pilonii principali pe care îi finanțăm și în acest an este continuarea acelor investiții pe lângă investițiile cu fonduri europene. Unele din ele sunt începute ca și exceuție, altele sunt în diferite stadii de obținere a documentațiilor tehnice. 80 la sută ne bazăm pe finalziarea proiectelor pe care ni le-am asumat, ce sunt în execuție, dar sunt și proiecte noi”, a spus Cristian Cismaru, city-managerul municipiului Slatina.
Din suma totală alocată investițiilor care vor fi făcute anul acesta, respectiv de peste 47 milioane de lei, vor fi alocați bani pentru demararea lucrărilor la parcul tematic din Pădurea Strehareți.
„La Pădurea Strehareți pentru că suntem într-o continuă căutare a unor finanțări europene, deoarce investiția este foarte, foarte mare, avem un studiu de fezabilitate cu amenajarea unui parc tematic acolo, care depășește, din păcate, veniturile bugetului local și atunci am luat decizia ca acest an să facem un minim necesar pentru ca viața slătinenilor să fie puțin îmbunătățită și în ceea privește petrecerea timpului liber în acea zonă. De aceea, în acest an am bugetat prin Direcția Administrare Patrimoniu și Direcția de Administrare Străzi și Iluminat Public sume de bani în vederea reabilitării integrale a căii de acces și amenajări a iluminatului public, bineînțeles. Totodată, pe această cale de acces nou reabilitată vom amenaja și piste pentru bicicliști și o pistă de tartan pentru alergare”, a precizat Cismaru.
În timpul ședinței extraordinare de îndată, întrebat de un consilier local al PNL, city-managerul a dat explicații și cu privire la ce se întâmplă cu esplanada din centrul municipiului Slatina. „Au fost sistate lucrările din cauza vremii nefavorabile. S-a emis ordinul de începere și își utilizează restul de contract rămas. Dacă își depășesc perioada contractuală va fi penalizat conform prevederilor contractuale”, a spus aceste cu privire la investiția care ar trebui să se încheie în toamna acestui an.
Infrastructura rutieră rămâne una dintre prioritățile administrației publice din Slatina și în acest an are alocat un buget de aproape 30 milioane de lei. O parte din suma de bani este alocate exproprierilor necesare derulării în bune condiții a Variantei Oituz.
„Avem în curs 11 străzi care se reabilitează prin DASIP, sunt 16 investiții noi care au fost aprobate ca și documentație, ca și sume de bani în vederea execuției. Mai avem cele trei parcări de pe Crișan, Muncii, Arcului, acestea sunt în continuare, și din cele noi acea parcare de pe strada Zmeurei. Avem șase străzi cu extindere de iluminat public. (…) Avem bugetate acele exproprieri necesare derulării în bune condiții a investiției Varianta Oituz, pentru că parte din acele terenuri sunt proprietate privată și noi declarându-le de interes public trebuie să facem acele exproprieri în vederea derulării investiției. După cum știți, se lucrează în paralel, de fapt sunt începute lucrările în paralel pe Constantin Brâncoveanu și pe Pitești și, încetul cu încetul, o să ne apropiem să atacăm și această zonă, cea mai grea și cea mai mare investiție, Varianta Oituz, dar nu înainte de a intra în posesia acelor terenuri și a clarifica situația juridică a terenurilor respective”, a explicat city-managerul Cristian Cismaru.