2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

CAO, explicații privind intervenția de pe strada Mânăstirii. Slătinenii din partea de sus a orașului au stat aproape 10 ore fără apă

- Advertisement -

Compania de Apă Olt a venit cu explicații referitor la avaria de pe rețeaua publică de distribuție apă, de pe strada Mânăstirii din municipiul Slatina, zona Palatului de Justiție. Problemele au apărut undeva în jurul orei 15:00 a zilei de luni, 6 iunie, iar cetățenii care locuiesc în partea de sus a urbei au avut alimentarea cu apă oprită pentru aproximativ 10 ore, până în data de 7 iunie, la ora 01:00. O conductă de oțel care era la o adâncime de șase metri s-a fisurat, iar apa care a curs a format o cavernă sub artera respectivă.

CAO a detaliat în amănunt cum a decurs întreaga intervenție care s-a încheiat luni noaptea și ce echipaje au acționat pentru a duce la bun sfârșit lucrarea care a fost pentru muncitori una foarte grea.

Ce s-a întâmplat?

O conductă de oțel, cu diametrul de 500 milimetri, aflată la o adâncime de 6 metri, s-a fisurat, iar apa care a curs a format o cavernă sub strada Mânăstirii, în zona Palatului de Justiție, din municipiul Slatina.

„Prin intermediul sistemului GIS – SCADA, s-au primit alerte de scădere a presiunii apei, în zona străzii Mânăstirii, între fântâna arteziană (sensul giratoriu) și Palatul de Justiție, iar personalul de specialitate din cadrul Companiei de Apă Olt a constatat că este vorba de o avarie pe conducta de distribuție apă. Intervenția a fost îngreunată pentru că această conductă era la mare adâncime, dar și din cauza lucrărilor de sistematizare a zonei care s-au realizat în ultimii 25 de ani, lucrări care au necesitat umplerea terenului cu agregate naturale, deoarece cota terenului de aici era mult sub cota terenurilor din zonele A.I. Cuza și Arcului”, au explicat reprezentanții CAO.

Cum au acționat muncitorii la fața locului?

În momentul în care echipa de intervenție a CAO a început săpăturile pentru a ajunge la conductă, s-a constatat că materialele de umplere a terenului au fost luate de cantitatea mare de apă din subteran și că acolo se formase o cavernă, unde au căzut și resturile de asfalt și beton rezultate în urma săpăturilor.

Potrivit companiei, pentru evacuarea apei și a resturilor de asfalt și de beton s-au folosit patru motopompe mari, autospeciala de intervenții și două buldoexcavatoare. Toate aceste lucrări neprevăzute au mărit timpul de intervenție. „Personalul de specialitate din cadrul CAO a încercat să evite oprirea furnizării apei în partea de sus a municipiului Slatina și s-a luat decizia scăderii progresive a presiunii apei distribuite. Întrucât debitul de apă din caverna formată pe strada Mânăstirii, zona Palatului de Justiție, a fost foarte mare și conducta de canalizare în care a fost pompată apa evacuată nu a mai putut prelua, în jurul orei 15.00, s-a decis sistarea furnizării apei, în partea de sus a municipiului Slatina”, spune CAO.

Motivul pentru care intervenția a fost de durată

Reprezentanții instituției au spus că pentru golirea conductei avariate aflată mult mai jos decât rețeaua de alimentare cu apă a municipiului, din cauza cotei terenului, a fost nevoie de câteva ore și de aceea sistarea serviciului de alimentare cu apă s-a prelungit, mult peste ora anunțată inițial.

„După ce s-a ajuns la conducta avariată, s-a intervenit prin montarea unui colier de inox, lucrare, care în mod normal se finalizează rapid, dar pentru că acum s-a lucrat la o adâncime de 6 metri, prin montarea panourilor de sprijinire a malurilor, intervenția a durat alte câteva ore. În jurul orei 01:00 (marți, 7 iunie n.r.), s-a început încărcarea rețelei publice de distribuție apă din partea de sus a municipiului Slatina și s-a reluat treptat alimentarea cu apă. În unele zone, au apărut modificări ale turbidității apei, cauzate de depunerile de oxid de fier de pe conductele din oțel, depuneri care apar în urma procesului de clorinare. Personalul de intervenție al Companiei de Apă Olt a lucrat aproximativ 14 ore pentru remedierea acestei avarii, pe tot parcursul intervenției prioritară fiind finalizarea rapidă a lucrării și reluarea serviciului de alimentare cu apă, în partea de sus a municipiului Slatina. Ținând cont de adâncimea la care s-a intervenit și de condițiile de umiditate, personalul specializat de intervenție a asigurat efectuarea reparațiilor, prin rotație, la un interval de 10-15 minute. Funcționarea optimă a echipamentelor și utilajelor de intervenție a necesitat un număr mai mare de angajați prezenți în zonă, pe toată perioada intervenției”, mai arată CAO.

Ce se întâmplă în continuare?

Reprezentanții companiei spun că respectiva conductă de distribuţie va fi înlocuită, ea făcând parte din lista rețelelor de distribuție apă prevăzute pentru reabilitare, în cadrul proiectului cu finanțare europeană nerambursabilă „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt în perioada 2014 – 2020”, proiect aflat în implementare în municipiul Slatina. Investiția din zona străzii Mânăstirii cuprinde și montarea unei vane pentru a putea fi evitate, pe viitor, astfel de situații.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți