13.2 C
Slatina
miercuri,27 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

A început „Călușul Românesc”. Cetele de călușari, căiuți și călușeri au colindat instituțiile din Slatina

- Advertisement -

Capitala călușului s-a mutat în aceste zile în Slatina, municipiu care până la sfârșitul acestei săptămâni găzduiește a XXII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Evenimentul maraton a debutat joi, 23 iunie, când cete de călușari, căiuți și călușeri din mai multe județe ale țării, inclusiv Olt, dar și ansambluri folclorice din România și din străinatate, invitații speciali din acest an fiind din Republica Moldova și Slovacia, au colindat până după ora prânzului trei mari instituții publice cu sediul în localitatea reședință a județului Olt, și anume Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt.

Peste 2.000 de copii și tineri vor fi la Slatina pe parcursul următoarelor patru zile, pentru a evolua în fața iubitorilor de folclor, iar în prima zi de concurs, rând pe rând, primii oaspeți au evoluat în fața gazdelor lor, iar la finalul fiecarui moment artistic au făcut schimb de cadouri simbolice.

Momentele artistice au fost oferite de Fanfara „Rotaria” din Vaslui, județul Vaslui; Ansamblul Folcloric „Moineșteanca” din Moinești, județul Bacău; Formația de călușeri „Colibița” din Bistrița Bîrgăului, județul Bistrița Năsăud; Ansamblul Folcloric „Stejărelul” din Darabani, județul Botoșani; Ansamblul Folcloric „Ghiocelul” din Călărași, județul Călărași; Formația de căiuți din Balușeni, județul Botoșani; Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, județul Tulcea; Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei, județul Suceava; Ansamblul de călușeri din Rășinari, județul Sibiu; Ansamblul „Moștenitorii” din Nisporeni, Republica Moldova; Ansamblul Folcloric pentru copii „Ondalik” din Dapalovce, Slovacia; Formațiile de călușari „Hora florilor” din Osica de Jos și „Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus, ultima formație de călușari fiind cea care în anul 2019, când a avut loc ultima ediție a concursului de dinainte de pandemia COVID-19, a câștigat marele trofeu.

La ISJ Olt, dansatorii au fost întâmpinați de Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general, care i-a avut alături pe Victor Iacobescu, adjunctul instituției, și alți colegi de-ai sai din inspectorat, iar la Primăria Slatina, gazdele invitaților de la „Călușul Românesc” au fost primarul Emil Moț, viceprimarul Alexandru Berechet, dar și alți angajați din primărie.

Prin dansurile lor tradiționale copiii au transmis multă emoție celor care i-au urmărit.

„Va fi ceva deosebit. În fiecare an organizăm călușul la Slatina, de fapt organizăm acest concurs pentru copilașii care îndrăgesc muzica populară, dansul popular. Este a XXII-a ediție a acestui festival concurs. Sunt formații de copii și din țară, și din străinătate, eu zic că am reușit să strângem topul formațiilor de copii, o să fie distracție, voie bună. Îi invit pe toți slătinenii să fie alături de acești copilași!”, a declarat primarul Emil Moț, care a păstrat tradiția și a pus bani în timpul dansului călușarilor.

Bucuroși de oaspeți au fost și Marius Oprescu, președintele CJ Olt, și cei doi vicepreședinți ai instituției, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, dar și ceilalți salariați ai celei mai importante instituții administrative din județ. După ce au aplaudat fiecare moment artistic și Oprescu a ținut să-i răsplătească pe călușari cu bani în timpul dansului acestora.

„După doi ani de pandemie care a afectat atât viața socială, cât și cea artistică, mai ales cea artistică, iată că Slatina devine pentru a XXII-a oară capitala călușului românesc. Intersul pentru acest festival este din ce în ce mai mare. Avem și anul acesta peste 2.000 de participanți. Vă invităm să vedeți coregrafia pregătită special pentru această ediție! Avem 70 de formații din județul Olt și 15 formații din țară și străinătate, joi au fost prezenți dansatori din Slovacia și Republica Moldova. Le spun tuturor bun venit și le urez succes. Felicit organizatorii pentru că reușesc an de an să creeze din acest festival de la Slatina un brand și reușesc să ducă mai departe tradița călușului oltenesc”, a spus președintele forului județean, care ca de fiecare dată a ținut să rămână cu o amintire și a făcut parte din fotografia de grup realizată cu cei care au dansat în fața CJ.

Profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran”, principalul organizator al evenimentului cultural artistic de la Slatina, speră ca slătinenii să fie prezenți într-un număr cât mai mare în Parcul Tineretului pentru a urmări spectacolele ce vor avea loc în aer liber încă de joi seara când aici va fi pus în scenă tabloul coregrafic „Hora Oltenească!”, o horă a prieteniei în care se vor prinde undeva la peste o mie de copii și tineri din județul Olt, dar și din țară și străinătate.

„Sunt convins că slătinenii vor fi din nou altăuri de noi, vor fi spectacole pregătite de ansambluri din județul Olt, dar și de cele din țară și străinătate. Copiii sunt bucuroși că pot participa. În județul Olt, cultura tradițională este la ea acasă, suntem un exemplu de bună practică, lucru confirmat și de colegii care participă la manifestările noastre, chiar au preluat din exemplele din județul Olt. Este o echipă coordonată de CJ Olt, aici includem instituțiile de cultură, primăriile, școlile, iar acest lucru se vede. O surpriză avem și anul acesta, așa cum i-am obișnuit deja pe invitați, și anume realizarea, de această dată, a coregrafiei «Hora Oltenească!», în timpul căreia peste o mie de micuți și tineri vor dansa în sincron”, a spus profesorul Brăileanu.

Programul evenimentului

Joi, 23 iunie:

– ora  17:30 – 18:00 Organizarea formaţiilor pentru parada portului popular pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor;

– ora  18:10 – 18:50  Parada portului popular pe traseul: Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor – Magazinul Winmarkt (Oltul) – B-dul A. I. Cuza – Parcul Tineretului;

– ora 18:50 – 19:00 Pregătirea pentru festivitatea oficială de deschidere;

– ora 19:00 Tabloul coregrafic „Hora Oltenească!” în cadrul festivității de  deschidere oficială a celei de-a XXII-a ediții a Concursului „Călușul Românesc” în Parcul Tineretului Slatina;

– ora 19:30 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

Vineri, 24 iunie:

– ora  09:30 – 11:00 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

– ora 11:30 – 12:00 Întâlnirea festivă a reprezentanților tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile   județului, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Olt;

– ora 17:00 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

Sâmbătă, 25 iunie

– ora 09:00 – 12:00 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului;

– ora 18:00 Festivitatea de premiere – Gala laureaţilor

Duminică, 26 iunie

– ora 09 :00 – 12:00 Vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară;

– ora 19:30 Spectacol demonstrativ susținut de Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” din Slatina

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți