4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Aplicația Bright Sky RO, destinată victimelor violenței domestice, pe înțelesul slătinenilor și caracalenilor

- Advertisement -

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, au desfășurat în weekend activități informativ – preventive pe linia violenței domestice, dar și pe liniile traficului și consumului ilicit de droguri, a victimizării minorilor și furturilor din patrimoniu, în zonele publice aglomerate din municipiile Slatina și Caracal. La activități au participat polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroului Siguranță Școlară și polițiști de ordine publică ai Poliției municipiului Slatina, respectiv Poliției municipiului Caracal.

În cadrul discuțiilor inițiate, polițiștii au prezentat cetățenilor informații cu privire la aplicația gratuită Bright Sky RO, destinată, în principal, victimelor violenței domestice, dar și cunoscuților acestora care doresc să le acorde sprijin, în acest sens, fiindu-le oferite și materiale informativ – preventive.

„Aplicația este disponibilă gratuit în Google Playstore și în Store și prezintă următoarele avantaje: cuprinde informații despre toate categoriile de violențǎ domestică; permite evaluarea siguranței unei relații prin simpla completare a unui formular electronic; conține informații și sfături legate de hărțuire și de consimțǎnt în relațiile sexuale, prezentând studii de caz referitoare la tipuri de comportament abuziv; oferă o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorii să poatǎ lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil; permite accesul la informații despre cauzele și consecințele abuzului și măsurile legale care pot proteja o victimă a violenței domestice (ordinul de protecție provizoriu emis de poliție și ordinul de protecție emis de instanța de judecată), dar și informații cu privire la siguranța în mediul online; oferā posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresǎ de email aleasă de victimă. Acestea constituie probe ce pot fi folosite într-un eventual dosar penal”, au transmis reprezentanții IPJ.

În scopul reducerii riscului victimizării, oamenii legii au recomandat cetățenilor să nu accepte violența fizică, să sune la 112 atunci când sunt în pericol și să ceară ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin și adǎpost. De asemenea, au fost desfășurate activități informativ – preventive în rândul tinerilor, pentru conștientizarea efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de substanțe psihoactive, precum și pentru abordarea unui stil de viață responsabil prin care să fie prevenite abaterile de la normele sociale (delincvență juvenilă).

De asemenea, politiștii au informat tinerii despre consecințele juridice ce decurg din săvârșirea de astfel de infracțiuni, fiindu-le oferite sfaturi și recomandări privind traficul și consumul de droguri.

În cadrul activităților desfășurate, au fost abordate și teme precum disparițiile de copii și plecările voluntare, polițiștii urmărind creșterea gradului de informare în rândul copiilor cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie.

„Pentru a preveni disparițiile de minori sau plecările voluntare, polițiștii au transmis copiilor o serie de recomandări și sfaturi în acest domeniu, încurajându-i să aibă o bună comunicare cu familia sau reprezentanții legali. Totodată, cetățenii au fost informați despre principalele moduri de operare utilizate pentru comiterea faptelor de furt din locuințe, buzunare, genți sau animale, fiind subliniat faptul că doar un comportament responsabil poate ține departe hoții”, mai transmit polițiștii olteni.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți