0.2 C
Slatina
luni,25 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Porți deschise pe șantierul arheologic de la Reșca-Romula din Dobrosloveni

- Advertisement -

Muzeul Județean Olt, Universitatea din București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Universitatea din Craiova și Universitatea Spiru Haret București organizează sâmbătă, 29 iulie 2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00, Ziua Porților deschise pe șantierul arheologic de la Reșca-Romula. Evenimentul se desfășoară cu susținerea edilului Gheorghe Tudorașcu și a Primăriei Dobrosloveni, comună pe raza căreia se află situl.

La săpăturile de anul acesta s-au identificat mai multe edificii romane cu fundații din pietriș și ziduri de cărămidă arsă. Însă, o descoperire rară este un zid din cărămidă nearsă.

„Cercetările arheologice din anul 2023 s-au derulat în partea centrală a sitului arheologic, Sectorul Fortificația Centrală. În cursul cercetărilor au fost identificate edificii romane cu fundații din pietriș si ziduri de cărămidă arsă, care aveau camerele pavate cu cărămizi. O descoperire rară este un zid din cărămidă nearsă, ce poate fi datat în perioada romană târzie, respectiv baza unei coloane monumentale din calcar. Din inventarul descoperirilor menționăm monede romane din argint si bronz, fragmente de statuete din bronz si marmură, vase ceramice, vase de sticlă, obiecte din os”, a declarat George Smarandache, managerul Muzeului Județean Olt.

Sursa citată mai spune că, simultan, Universitatea din București derulează un proiect de investigații complexe pedologice, geomorfologice, topografice, respectiv geofizice, cu drone cu senzori multispectrali și termici în vederea identificării de structuri arheologice relevante pentru completarea topografiei orașului roman.

Primăria municipiului Caracal și Liceul Teoretic „Ioniță Asan” din Caracal au oferit spațiile de cazare pentru echipa de arheologi, pe perioada săpăturilor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți