Casa de Asigurări de Sănătate Olt a transmis marți, 22 august 2023, că prevederile noului contract cadru, intrat în vigoare de la 1 iulie, oferă sprijin pentru medicii nou-veniţi care vor să profeseze într-o zonă deficitară. Bugetul alocat pentru perioada în care aceștia pot să își creeze lista de pacienți poate fi mărit cu 50 până la 100% în zonele deficitare.
Potrivit CAS Olt, acordarea serviciilor medicale în asistența primară este asigurată în prezent, în județ, de 211 furnizori la care își desfășoară activitatea nu mai puțin de 214 medici de familie. Iar reprezentanții instituției sanitare spun că ar mai fi nevoie de încă 13 medici.
„Prin aceste prevederi se dorește atragerea medicilor de familie pentru a putea aduce consultațiile de prevenție cat mai aproape de întreaga populație, în special în zona rurală. La nivelul județului Olt acordarea serviciilor medicale în asistența primară este asigurată, în prezent de 211 furnizori la care își desfășoară activitatea 214 medici de familie. Conform analizei comisiei mixte numărul necesar de medici este de 235, astfel în rural pe lângă cei 126 de medici existenți ar mai fi nevoie de încă 13 medici.
În localitățile Ghimpețeni, Mihăești, Optași Măgura, Priseaca, Studina, Orlea, Grădinari, Spineni, Vădăstrița și Tia Mare acordarea serviciilor medicale se face în cadrul punctelor de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din alte localități deoarece nu există cabinet medical individual. Astfel, dacă un medic de familie ar alege să își desfășoare activitatea intr-una dintre aceste localități, conform noilor reglementări legale, ar primi un spor de 50 la sută”, se precizează în comunicatul remis de CAS Olt.
Întrucât în localitățile Gura Padinii și Vișina Nouă nu este nici medic de familie și nici punct de lucru, potrivit aceleiași surse, suma lunară de bază a medicului de familie care ar veni aici ar fi majorată cu sută la sută.
„Pentru a beneficia de servicii medicale, asigurații din localitățile fără medic de familie se vor adresa medicilor de familie din localitățile limitrofe. Continuitatea în asistența medicală primară se realizează prin intermediul a zece Centre de Permanență care funcționează în afara orelor de program ale medicului de familie, noaptea, sâmbăta, duminica și în timpul sărbătorilor legale”, au mai spus reprezentanții Casei de Sănătate.