Începutul de an școlar 2023 – 2024 bate la ușă, majoritatea preșcolarilor și elevii întorcându-se în bănci de luni, 11 septembrie. O situație cu stadiul autorizațiilor a fost prezentată joi, de Mario Lucian De Mezzo, prefectul județului, care a ținut să spună că peste 10% dintre instituțiile de învățământ din Olt au încă WC-ul în curte, iar autorizațiile privind securitatea la incendiu, emise de Inspectoratului pentru Situații de Urgență par să nu intereseze foarte mult autoritățile.
Cum era de așteptat, puțin peste 20 la sută dintre școli încă funcționează fără a avea autorizație sanitară de funcționare eliberată de Direcția de Sănătate Publică Olt.
Cifrele puse la dispoziție de Prefectura Olt, în urma informațiilor puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean, mai arată că din cele 160 unități de învățământ cu personalitate juridică din județ, 106 au fost controlate, cinci fiind din mediul urban și 101 din mediul rural. Iar din cele 101 școli de la țară verificate, doar două au paznic, în celelalte 99 paza fiind asigurată de „serviciul de pază comunal”.
Datele din raportul ISJ Olt remis instituției Guvernului în teritoriu mai arată că pentru 98 corpuri clădire de instituții școlare, din totalul de 480 existente, nu este necesară acordarea autorizației sanitare de funcționare.
Totodată, în privința canalizării, 30 de școli sunt racordate la rețeaua publică, iar celelalte 76 dispun de fosă vidanjabilă, majoritatea fiind din mediul rural.
Tot cifrele din raportul Inspectoratului Școlar mai arată că „doar 15 unități de învățământ au autorizație de securitate la incendiu, 32 nu necesită, iar 66 de construcții/clădiri/corpuri cu destinație de învățământ nu dețin această această autorizație, fiind îndrumate să inițieze procesul de autorizare, astfel încât elevii din județul Olt să învețe în condiții de siguranță civică”.
Mai multe informații despre situația unităților școlare oltene găsiți accesând acest LINK.
Sursă foto: Arhivă