5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Pompierii olteni, avansați în grad și premiați de ziua lor. Sediul ISU Olt, gazdă a evenimentului desfășurat la Slatina

- Advertisement -

Pompierii olteni au sărbătorit miercuri, 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România prin organizarea unui ceremonial militar la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, care s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Prefectul de Olt Mario De Mezzo, subprefectul Cosmin Floreanu, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Alexandru Berechet, viceprimarul municipiului Slatina, dar şi șefi ai instituțiilor cu care ISU Olt colaborează, printre care cele ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale din teritoriu și Baza Militară Româno – Americană de la Deveselu, cadre militare în rezervă, cetățeni și elevi din școlile din municipiul Slatina, au luat parte la evenimentul dedicat împlinirii a 175 de ani de la cel mai important moment din tradiția armei pompierilor – lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mișcarea revoluționară română.

Începând cu anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele transmise de autoritățile centrale, cu ocazia Zilei Pompierilor, au fost avansate cadrele militare care s-au distins în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, au fost premiați salvatorii care s-au remarcat pe timpul intervențiilor, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, opt pompieri au fost avansați în gradul următor, de asemenea plutonier adjutant Mircea Gabriel Bicoiu, pompier în cadrul SMURD Slatina, a primit distincția „salvator de onoare al județului Olt”.

„Colegul nostru a participat la intervenția din comuna Curtișoara, sat Dobrotineț, pentru salvarea unui bărbat în stop cardio-respirator, în șoc anafilactic, ca urmare a unei înțepături de insectă în zona gâtului. Bărbatul a fost resuscitat și transportat la spitalul Slatina, cu semne vitale”, au spus reprezentanții ISU.

A mai fost acordată distincția „pompier de onoare al județului Olt” plutonierului adjutant șef Marius-Cornel Tolbaru, pompier în cadrul Stației de Pompieri Scornicești, care în timp ce se afla în concediu de odihnă, la un hotel din stațiunea Călimănești-Căciulata, a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a hotelului în care a fost cazat.

Tot în cadrul ceremoniei, în semn de mulțumire și apreciere, patru pompieri olteni care au acționat pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia, au primit placheta de onoare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Timp de zece zile plutonierii adjutanți Gabriel Tornea, Adrian Trițescu, Cătălin Adrian Gavrilă și Alin Constantin Mincă, au intervenit, alături de alți 86 de pompieri români și de pompieri eleni, pentru protejarea populației afectate de incendiile de pădure.

Diplome de merit au fost acordate cadrelor care s-au remarcat pe timpul misiunilor de stingere a incendiilor, cadrelor care au executat cele mai multe misiuni pe echipajele SMURD și voluntarului cu cele mai multe misiuni desfășurate pe parcursul anului 2023.

De asemenea, au fost premiate Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Stoicănești, Giuvărăști și Corabia, pentru clasarea pe primele trei locuri la etapa județeană a Concursurilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență. Au fost acordate diplome aniversare Serviciilor Private pentru Situații de Urgență Rivergate Fire și Artrom Steel Tubes, care au sprijinit misiunile pompierilor olteni pe parcursul acestui an.

Prefectul Mario De Mezzo și Marius Oprescu, președintele CJ Olt, au ţinut să transmită pompierilor mulțumiri și felicitări cu ocazia Zilei Pompierilor.

„Ne aflăm cu toții astăzi aici pentru a sărbători 175 de ani de la istorica bătălie de pe Dealul Spirii, dar în același timp ne aflăm, ca de fiecare dată, în momente solemne, și pentru a marca realizările importante ale instituției dumneavoastră în domeniul modernizării tehnicii cu care participați la fiecare eveniment. Şi înainte de a vorbi despre viitor, vreau să aduc un omagiu pompierilor curajoși care au participat la acel eveniment istoric, au dovedit devotament, au dovedit sacrificiu, au dovedit un real curaj în a apăra comunitatea și a-şi servi țara. Cred că am moștenit de la ei, pe lângă sentimetul de sacrificiu, și responsabilitatea de a asigura protecție și siguranță comunității, iar acest lucru se poate face prin îmbunătățirea dotării bazei operaționale. Iar Consiliul Județean Olt, instituție pe care o reprezint, și-a asumat rolul de partener în obținerea acestui deziderat încă de la început. Şi știţi foarte bine cu toții că prin două exerciții europene, pe fonduri, dar și din bugetul propriu, împreună și cu efort, am reușit să realizăm o optimizare a timpilor de intervenție, dar și a intervențiilor propriu-zise, dar și în condiții mai sigure pentru dumneavoastră. Vă asigur în continuare că instituția pe care o reprezint, dar și eu personal, vom fi susținători ai acestui obiectiv de îmbunătățire a bazei, pentru că investițiile în siguranța și în infrastructura de intervenție sunt importante, vor duce la salvare de bunuri și vieți omenești”, a declarat Oprescu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți