Direcția de Sănătate Publică Olt a anunțat miercuri că perioada de supraveghere a gripei, infecțiilor respiratorii acute și infecțiilor respiratorii acute severe pentru sezonul rece 2023-2024 începe pe data de 2 octombrie. Culegerea datelor se va face cu ritmicitate săptămânală, în fiecare luni, până la ora 13:00, de la toți furnizorii de servicii medicale de la din județ, arată DSP.
Reprezentanții instituției sanitare susțin că „vaccinarea antigripală este cea mai sigură și eficientă măsură de profilaxie” care trebuie aplicată cu caracter anual. Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele: pentru vaccinarea împotriva gripei – persoane cu vârsta ≥45 ani și <65 de ani, fără boli cronice; pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV: femei cu vârsta ≥19 ani și ≤45 de ani. Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare sută la sută din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele: pentru vaccinarea împotriva gripei: copii cu vârsta ≥6 luni și <19 ani; gravide; persoane cu vârsta ≥19 ani și <65 de ani aflate în una dintre următoarele situații – boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală; persoane cu vârsta peste 65 de ani; personal medico – sanitar și auxiliar.
„Pentru vaccinarea împotriva infecției pneumococice sunt persoanele cu vârsta ≥6 ani și <65 de ani, aflate într-una dintre următoarele situații: persoane cu infecție HIV/SIDA; asplenie; siclemia; boli respiratorii cronice; boli renale cronice; implant cohlear; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresia congenitală; drenaj ventricular extern; diabet zaharat; boli cardiovasculare; hepatopatii cronice; leucemii; limfoame; mielom multiplu; persoane cu vârsta peste 65 de ani; personal medico – sanitar și auxiliar. Pentru vaccinarea împotriva infecției meningococice: persoane cu vârsta ≥6 luni și <65 ani, aflate într-una dintre următoarele situații: persoane cu infecţie HIV/SIDA; asplenie; siclemia; boli oncologice; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresia; deficiente persistente de componente ale complementului, pacienți care primesc recomandarea de tratament cu inhibitori de complement (anticorpi monoclonaliumanizați) – ex: pacienții cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), sindrom hemolitic uremic atipic (SHUa), miastenia gravis generalizată (MGg) și tulburare din spectrul neuromieliteioptice (TSNMO); persoane cu vârsta peste 65 de ani; personal medico – sanitar”, transmite DSP Olt.
Pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV sunt persoanele cu vârsta ≥11 ani și <19 de ani; pentru vaccinarea împotriva infecției cu Bordetella pertussis: gravide – se recomandă vaccinarea cu vaccincombinatdifteric – tetanic – pertussis acelular – dTpa, adsorbit; persoane cu vârsta peste 24 de ani, o dată la 10 ani; persoane cu transplant medular; contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplantde organe, ţesuturi sau celule de origine umană. Pentru vaccinare împotriva hepatitei B sunt persoanele dializate nevaccinate înainte de anul 1995 sau pacienți dializați cronic care necesită doze booster documentate serologic; persoane cu infecţie HIV/SIDA; persoane cu transplant de organe, ţesuturi sau celulede origine umană; persoane care beneficiază de terapie imunosupresoare; contacții direcți ai cazurilor confirmate cu hepatita B; persoane cu hepatopatii cronice – hepatita C, ciroză, ficat non alcoolic, hepatită autoimună, nivel persistent al ALT/AST de două ori mai mare decât normalul; personal medical nevaccinat sau cu nivel al Ac antiHBs mai mic de 10 UI, după trei doze de vaccin hepatitic B; personal de asistență socială în centre de asistență socială cu risc percutanat sau de mucoasă prin expunere la fluide sanguine; persoane cu asplenie; persoane din grupa de vârstă 19-59 de ani cu diabet zaharat; pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani recomandarea rămâne la latitudinea medicului curant; persoane cu boli ereditare predispozante pentru ciroză hepatică: boala Wilson, deficit de alpha-1 antitripsină, hemocromatoză.
Pentru vaccinarea împotriva varicelei: contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
Pentru vaccinarea împotriva rujeolă-oreion-rubeolă sunt persoanele cu transplant medular; contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripă, DSP Olt recomandă populației: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare); evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor. Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului. Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
„Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de
vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită). Evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripă”, mai spun reprezentanții instituției sanitare.
Sursă foto: Arhivă