5.9 C
Slatina
miercuri,4 decembrie,2024

Ultimele Articole

Afectiunile grave, tratate in clinicile din strainatate

- Advertisement -

Directiile de Sanatate Publica din toata tara sunt coordonatoarele judetene ale Programului National de Tratament in strainatate, cu fonduri de la Ministerul Sanatatii. Pe fondurile programului de tratament pot pleca numai pacientii ale caror afectiuni sunt depasite, si nu pot fi tratate in tara; pacientul vine la Directia de Sanatate Publica (DSP) cu o cerere, actele medicale cuprinse in dosarul medical, raportul de la medicul curant, precum si toate celelalte investigatii medicale, iar DSP inainteaza o cerere catre presedintii Comisiilor Teritoriale de tratament in strainatate.

Presedintii comisiilor teritoriale gasesc daca e oportun sau nu ca pacientul sa fie trimis la tratament, si nominalizeaza trei clinici unde noi, ca directie, ne adresam – trimitem date despre pacient si solicitam date despre costul tratamentului si data la care poate pleca; in momentul in care primim raspuns, obligatia noastra e ca in termen de 7 zile de la primirea procesului verbal, sa inaintam Ministerului Sanatatii o adresa cu raspuns de la cel putin doua clinici. Ministerul va deconta tratamentul al carui cost este cel mai mic, au explicat medici din cadrul serviciului. Pentru afectiuni ca hematologie, transplant medular, cardiologie, chirurgie generala si cardiovasculara, pediatrie, noi ne adresam Comisiei Teritoriale de la Bucuresti, iar pentru afectiuni oftalmologice, oncologice ne adresam Comisiei de la Spitalul Universitar Craiova, au mai precizat sursele citate. in momentul de fata, in evidentele Serviciului de Programe din cadrul DSP sunt mai multe dosare, aflate in diferite stadii. Avem un dosar al unei fetite, un caz deja rezolvat, cu transplant medular; evolutia este foarte buna si este in curs de vindecare. Un alt dosar depus la noi este al unui copil cu o boala genetica de sange, pentru care asteptam raspuns de la trei clinici mentionate de Comisia de Tratament. O alta pacienta din Olt, de 44 de ani, asteapta primul consult medical la un spital din Austria pentru preevaluare transplant pulmonar. La alte doua dosare ale unor copii cu afectiuni neurologice se asteapta rezultatele de la clinicile mentionate de comisii; mai avem inca doua cazuri, doi pacienti ale caror dosare pleaca al Comisia de Tratament si inca nu stim daca vor primi sau nu acordul de a merge la tratament in strainatate, au precizat aceleasi surse medicale.

Tratamentele medicale pot sa varieze intre 8.000 si 300.000 de euro

Potrivit medicilor, cele mai costisitoare interventii sunt transplanturile (medulare, pulmonare), care pot sa coste intre 100.000 si 300.000 de euro, urmate de interventiile oftalmologice, intre 8.000 si 20.000 de euro, sau costuri medicale in afectiuni oncologice cu medicamente care nu s-au gasit in tara – 10.000 de euro o cura. La nivelul Ministerului Sanatatii se intruneste o alta comisie care analizeaza din nou dosarul medical. Nu ni s-a intamplat niciodata sa ne fie respins un dosar; in schimb, sunt situatii cand acesta este respins pentru ca nu exista fondurile necesare la momentul respectiv sau comisia considera ca nu e cazul ca pacientul sa plece la tratament in strainatate. Oamenii vin in momentul in care au trecut prin toate etapele din Romania. Avem intre 3 si 6 dosare pe an, au conchis medicii din cadrul serviciului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți