5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Muzeul Județean Olt expune o piesă de excepție la Roma: Coiful calchidic de la Balș

- Advertisement -
Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, coordonează în această perioadă un proiect important, iar 45 de muzee din România și Moldova au piese expuse la o expoziție ce are loc la Muzeul Național Roman din Roma, Italia. Și Muzeul Județean Olt are o piesă expusă aici, respectiv Coiful calchidic descoperit la Balș.
„Muzeul Național de Istorie a României organizează expoziția «Dacia. L’ultima frontiera della romanità» la Muzeul Național Roman din Roma, Italia. Conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, proiectul este realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Modova. Muzeul Județean Olt are onoarea de a fi parte a acestui proiect, participând cu o piesă de excepție din patrimoniul său, respectiv Coiful calchidic de la Balș, județul Olt!”, a declarat George Smarandache, managerul Muzeului Județean Olt.
Potrivit site-ului Enciclopedia Dacica, coiful a fost descoperit întâmplător, în anul 2005, la periferia oraşului Balş, de către localnicul Ghe. O. care în primăvara acelui an începuse săparea un şanţ pe proprietatea sa.
„(…) Nu ştim dacă din conştiinţă civică sau impulsionat de ideea unei recompense, descoperitorul, după ce a testat metalul din care este fabricat artefactul, l-a predat Muzeului Judeţean Olt, din Slatina. Piesa a suferit câteva deteriorări în Antichitate, la care s-au adăugat unele cauzate de modul de descoperire şi „verificare”. Cea mai evidentă este o deteriorare serioasă în vârful calotei. Gaura produsă aici este mai veche şi pare a fi datorată unei lovituri primită în Antichitate şi a fost agravată în timp, datorită condiţiilor de păstrare în sol. Pe lângă aceasta, coiful mai are câteva deformări mecanice: o crăpătură în marginea din spate a obrăzarului stâng, celălalt obrăzar, găsit îndoit în două locuri, a fost îndreptat de localnic, iar părţi din marginea inferioară a ambelor obrăzare au fost pierdute. Tot acestui moment i se datorează şi unele zgârieturi de pe suprafaţa metalului, făcute la faţa locului pentru verificarea metalului. În ciuda acestor intervenţii, obiectul de patrimoniu se afla într-o stare bună de conservare, cu excepţia unor mici puncte de coroziune active la momentul descoperirii, neutralizate ulterior (…)”, este pe scurt povestea Coifului calchidic de la Balș, care poate fi citită în amănunt pe site-ul Enciclopedia Dacica.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți