21.2 C
Slatina
marți,10 septembrie,2024

Ultimele Articole

Avalansa de contestatii la Bac: peste 2200 de elevi cer recorectarea lucrarilor

- Advertisement -

Daca rezultatele partiale ale bacalaureatului au creat o adevarata isterie in toata tara, etapa a doua, cea de depunere a contestatiilor, nu a facut decat sa confirme aceasta situatie de fapt. in Olt, 2.244 elevi au contestat notele obtinute, si pana pe 8 iulie le-au dat de lucru profesorilor. Acestia trebuie sa reanalizeze lucrarile si sa hotarasca daca notele au fost acordate corect.

Surprize mari la bacalaureatul din acest an, atat la rezultate, cat si la numarul de contestatii depuse ieri de elevi. in Olt, potrivit informatiilor transmise de reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean, 2.244 elevi au cerut recorectarea lucrarilor. Cele mai multe contestatii au fost depuse la limba si literatura romana – 750; acestea sunt urmate de cele la matematica – 719, la biologie – 205, fizica – 197, anatomie si fiziologie umana – 166, geografie – 87, istorie – 71, chimie anorganica – 22, informatica – 13, chimie organica – 5, psihologie – 5, economie – 2, logica – 1 si sociologie – 1. Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara; profesorii, elevii, dar si parintii au cate unul sau mai multe motive si explicatii pentru rezultatele dezastruoase ale bac-ului din acest an.

Geanina Pirvu: Notele reflecta nivelul lor de pregatire

Presedintele comisiei de bacalaureat din Olt, inspectorul general adjunct Geanina Pirvu, considera ca elevii nu au tratat cu suficienta seriozitate examenul de maturitate, si nu s-au pregatit indeajuns. Notele reflecta nivelul lor de pregatire. Nu au dat importanta examenului de bacalaureat. Sunt mai multe puncte de vedere din care se poate explica procentul de promovabilitate, printre care profilul liceului, numarul de ore. Notele cele mai mici au fost la romana si matematica. asta e nivelul lor, mai mult nu pot sa spun, a declarat aceasta.

Reprezentantii elevilor: Subiecte grele, masuri de siguranta exagerate, profesorii nu isi mai dau interesul

De cealalta parte, vicepresedintii Consiliului Judetean al Elevilor spun ca subiectele au fost intr-adevar grele iar masurile de siguranta au fost exagerate, lucru ce i-a stresat pe elevi. Sincer, parerea mea e ca Romania nu reactioneaza bine la schimbari. Bac-ul din acest an a adus doua schimbari majore: dificultatea subiectelor si un alt stres – masurile de siguranta, care au fost un pic exagerate, am fost supravegheati de parca eram detinuti, parca am trai intr-o jungla. Noi am intrat la liceu de la 14-15 ani; in orice cerc ai intra, iti alegi o persoana care sa te ghideze, sau ea te alege pe tine. tin minte ca doamna diriginta ne spunea in clasa a IX-a ca trebuie sa invatam. Nu am crezut-o. Acum am terminat bac-ul, ma duc la facultate si nu-mi vine sa cred cum au trecut anii. Pentru rezultatele din acest an ale bacalaureatului vina este si a profesorilor, a dirigintilor, dar vinovati sunt si elevii. Ma intreb cum au terminat unii liceul. S-au depus si la noi contestatii, din cate am inteles, cele mai multe au fost la romana si istorie. Eu la romana am fost la olimpiada, si la bac am luat 9,05; am depus contestatie si la romana si la istorie. Sper sa fie OK, sa gasim oameni capabili sa corecteze lucrarile, a explicat Anamaria Dogaru, presedintele elevilor de la Colegiul National Vocational Nicolae Titulescu. Razvan Peicea, presedintele elevilor de la Colegiul National Ion Minulescu spune ca dificultatea subiectelor a fost binevenita, pentru ca la facultate vor ajunge doar elevii care au invatat intr-adevar. A fost bine ca au fost subiecte mai greu de accesat, pentru ca in acest fel se va face o selectie mai aspra a viitorilor studenti. E mai bine pentru viitorul invatamantului romanesc. E un lucru bun fiindca stim si noi cum se intra la facultate. Acum, fiecare cu pregatirea lui. Tare mi-e teama ca facultatile vor ramane mai goale. Vina mai mare pentru rezultatele de la bac este a profesorilor, pentru ca cei mai multi dintre ei nu stiu sa gaseasca un mod de a face ora mai interactiva, nu isi mai dau interesul, sunt toti pe aceeasi linie. Sunt multi profesori care nu vor sa iasa la pensie… Exigenta profesorilor isi spune cuvantul in functie de fiecare liceu, nu cred ca la liceele profesionale cadrele didactice sunt la fel de severe. La noi la liceu au fost contestatii la romana, matematica, fizica si istorie; am depus si eu contestatie la romana. Noi am fost o clasa mai buna, dar subiectele au fost destul de dificile, a spus el.

Reprezentantul parintilor: Vina e colectiva. Poate parintii ar trebui sa se implice mai mult

Presedintele Comitetului Reprezentativ al Parintilor din judetul Olt, Gheorghe Floricica, spune ca vina nu poate fi atribuita unei singure parti; atat parintii, cat si elevii, profesorii si Inspectoratul scolar ar trebui sa se implice mai mult in educatie, astfel incat invatamantul sa redevina ce a fost odinioara. Parerea mea e ca vina este colectiva. Parinti ar trebui sa aiba un grad mai mare de implicare in viata scolii; pe de alta parte, profesorii sunt bulversati de taierile salariale. Nu exista un singur vinovat, nu putem sa dam vina pe o singura parte, acest lucru ar trebui sa dea de gandit. Eu nu stiu cum au ajuns dupa 4 ani de studiu sa aiba aceste rezultate la bacalaureat, examen ce ar trebui sa fie o unitate de masura. Cand a trebuit sa demonstreze ce au invatat, atunci au dovedit contrariul. Problema trebuia corectata in cei 4 ani de liceu, nu trebuia sa se perpetueze. Mi-as dori ca parintii sa se implice mai mult, sa colaboreze mai bine cu scoala, pentru ca bacalaureatul va fi din ce in ce mai greu. Parintii trebuie sa stranga randurile, profesorii sa se implice mai mult in actul educational. Cred ca si gradul foarte ridicat de dificultate i-a derutat. Toate astea au dus la un concurs de imprejurari si s-a ajuns aici. in aceeasi masura, Inspectoratul scolar trebuie sa isi revizuiasca atitudinea, sa o lase mai usor cu politica, sa aiba oameni care sa reprezinte interesele elevilor si profesorilor, a declarat acesta.
Cele 2.244 de contestatii vor fi reanalizate si recorectate de o comisie din alt judet, stabilita prin ordin de ministru. Rezultatele finale vor fi afisate pe 8 iulie; atunci, elevii care nu au reusit sa promoveze bac-ul se vor putea inscrie la cea de-a doua sesiune a examenului, din toamna.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți