15.2 C
Slatina
miercuri,8 mai,2024

Ultimele Articole

Legea latra, alesii merg pe langa ea cu averile ascunse

- Advertisement -

Transparenta averilor – o iluzie

Transparenta celor platiti din buzunarul public ramane o iluzie, iar legile care o impun – numai bune de calcat in picioare, fie din indiferenta fata de norme, fie din interes. Desi termenul-limita pentru depunerea declaratiilor de avere si interese – 15 iunie, ca si termenul-limita pentru afisarea publica a acestor documente fie pe internet, fie, in cazul institutiilor care nu beneficiaza de acest serviciu, la avizier – 15 iulie, au trecut, sute, mii de alesi locali si functionari publici raman in afara legii. Asa ne arata paginile de internet ale institutiilor publice oltene, majoritatea fiind asigurata de primarii. Din cele 112 primarii, doar cateva unitati administrativ-teritoriale respecta ultimele prevederi legislative in materie de transparenta la acest capitol, respectiv prevederile Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, care modifica si completeaza Legea 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate. Printre acestea, primariile localitatilor Slatina, Corabia, Cezieni, Giuvarasti, Ipotesti, Seaca, Osica de Sus. De observat ca un municipiu si cinci orase lipsesc din enumerarea de mai sus. Legea se incalca si la case mari.

Orase cu bube-n cap

Declaratiile de avere si de interese ale alesilor municipiului Caracal si ale functionarilor din primarie au fost actualizate in 2010. in Bals, cadenta pe respectarea Legii 176/2010 este mereu in urma prevederilor legale: pe portalul Primariei Bals, pana la finele anului trecut ultima actualizare a declaratiilor indica anul 2008. Dupa un material pe aceasta tema aparut in Eveniment de Olt, responsabilii cu respectarea legii si-au luat seama si au rezolvat problema: declaratiile au fost actualizate la 1 noiembrie 2010. Asa au ramas, desi legea spune ca declaratiile de avere trebuie sa reflecte veniturile pe un intreg an, iar anul fiscal se incheie la 31 decembrie. Pe portalul Primariei Scornicesti, linkurile care ar trebui sa ne duca la declaratiile de avere si interese nu ne duc niciunde; de fapt, ne duc la o eroare pe care o gaseam si in urma cu cateva luni. Pe site-ul Primariei Draganesi-Olt, actualizarea documentelor privind averile a inghetat la nivelul anului 2008. Dupa mai multe pene in functionare, portalul Primariei Piatra Olt poate fi, in sfarsit, accesat. Asa putem lua act de faptul ca alesii si functionarii, in frunte cu primarul Tudor Udrescu, si-au actualizat declaratiile de avere in 2009, iar pe cele de interese in 2008. Sau cineva nu si-a facut treaba pe-acolo – tot aia! si am ajuns la orasul-comuna (sau invers) Potcoava, localitate cu portal bogat, dar fara rubrica pentru averi. Primaria s-a ingrijit de multe lucruri: avem in site articole din presa care reliefeaza realizari marete; cetatenii afla ce institutie le poate aproba taierea cracilor si marcarea arborilor pentru taiere, stiu, daca acceseaza site-ul primariei, ce trebuie sa faca pentru siguranta lor la trecerile la nivel cu calea ferata, gasesc orarul trenurilor si alte informatii utile, dar nu pot gasi nicaieri averile celor care traiesc cu bani din buzunarele lor.

Exemple negre in cascada si in spatiul rural

Daca ne bagam nasul prin site-ul Primariei Baldovinesti, aflam ca transparenta consilierilor locali, in rand cu primarul si viceprimarul, era ireprosabila la nivelul anului 2007. Componenta Consiliului Local s-a schimbat in 2008. Deci, au fost alegeri, iar legea, si cea pe stil vechi, si cea pe stil nou, spune ca toti alesii sunt obligati sa-si faca publice averile la inceput de mandat. Cum au evoluat din punct de vedere financiar nu vom sti niciodata, pentru ca nu stim ce detineau in proprietate la inceperea mandatului. Potrivit aceluiasi site, functionarii publici din primarie nu si-au facut publice niciodata averile. Lasam Baldovinestii pentru a face un salt la Perieti. Aici – poveste veche: prin 2007, primarul a cadadicsit sa-si scoata la iveala averea pe internet. Doar el si viceprimarul (fostul). De atunci nimeni nu stie ce s-a mai intamplat cu proprietatile sale. in privinta alesilor si functionarilor din comuna Ianca, nu ne dam seama cat sunt de corecti: drumul catre transparenta lor se loveste de o eroare electronica. Legea este incalcata grav si la Milcov, Oporelu, Sarbii Magura, Slatioara si Stoicanesti, unde dupa alegerile locale din 2008 averile alesilor actuali au ramas necunoscute pana azi. Primaria Birza functioneaza cu 14 persoane. La pagina declaratiilor de avere, valabile la 6 ianuarie 2010, gasim doar sapte documente. Toti factorii de raspundere ai primariilor arata, daca ii iei la intrebari, catre administratorii site-urilor. Unul dintre acesti administratori ne-a spus ca, desi a solicitat in nenumarate randuri unitatilor administrativ-teritoriale documentele prevazute de lege pentru reactualizarea lor pe portaluri, cererile sale au ramas fara ecou. Toate site-urile primariilor unde declaratiile de avere si de interese apar actualizate in 2007, 2008 si 2009 au fost ele insele actualizate in 2010 si 2011. Site-ul Primariei Coteana a fost actualizat ultima oara la 5 iulie 2011; declaratiile de avere poarta data de 27.06.2008. Portalul Primariei Gavanesti are drept data de actualizare 1 iunie 2011; averile alesilor au fost actualizate in 2008. si lista exemplelor poate continua.

Boala generalizata

Ignorarea legii nu se manifesta doar la nivelul primariilor. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Olt se afla in plin proces de actualizare pe internet a declaratiilor de avere si interese. Multi angajati, multa bataie de cap a administratorului site-ului. Dar acesta a avut la dispozitie o luna de zile sa introduca noile informatii privin averile functionarilor institutiei. Aceste documente sunt afisate de regula nu in ordinea ierarhica a functiilor ocupate, ci in ordinea alfabetica a numelor. si totusi, declaratiile de avere si interese care au fost de curand afisate au fost publicate cu hopuri. Sariturile au fost facute in dreptul sefilor institutiei, ale caror averi si interese au ramas la nivelul anului 2010. Vorbim de directoarea DGFP, Elena Gherghina, de adjunctii sai, Florin Bilteanu si Aurelian Zestran, ca si de seful de la Contribuabili Mijlocii, Ion Encescu. Probabil ca exista o explicatie, dar data legala pana cand declaratiile de avere si interese ar fi trebuit sa fie facute publice pe internet a trecut.

Obligatii si sanctiuni

Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, declaratia de avere si cea de interese se depun sau se actualizeaza anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie. Declaratiile de avere se intocmesc pentru anul fiscal anterior incheiat la 31 decembrie, in cazul veniturilor, respectiv situatia la data declararii pentru celelalte capitole din declaratie. Persoanele suspendate din exercitiul functiei sau al demnitatii publice pentru o perioada ce acopera integral un an fiscal vor actualiza declaratiile in termen de 30 de zile de la data incetarii suspendarii. Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaratiile de avere si declaratiile de interese asigura afisarea si mentinerea acestora pe pagina de internet a institutiei, daca aceasta exista, sau la avizierul propriu, in termen de cel mult 30 de zile de la primire. Declaratiile de avere si declaratiile de interese se pastreaza pe pagina de internet a institutiei si pe portalul public al Agentiei Nationale de Integritate pe toata durata exercitarii functiei sau mandatului si 3 ani dupa incetarea acestora si se arhiveaza potrivit legii.
Nedepunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese in termenele prevazute de lege, precum si nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 de lei. in aceasta situatie, ANI poate declansa din oficiu procedura de evaluare. Nerespectarea obligatiilor legale de catre persoanele responsabile cu implementarea prevederilor acestei legi constituie contraventie si se sanctioneaza tot cu amenda de la 50 lei la 2.000 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica si conducatorului entitatii respective, daca acesta nu indeplineste obligatiile prevazute de lege.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți