3.1 C
Slatina
marți,12 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Tarife de hotel de lux la Spitalul Slatina

- Advertisement -

Tarifele pentru o zi de spitalizare fac sa se ridice parul maciuca in capul omului care nu are nici un fel de venit si, deci, nu contribuie la bugetul asigurarilor de sanatate. Bunaoara, daca nu esti asigurat medical si ajungi sa te internezi la un spital de urgenta, o singura zi de spitalizare poate ajunge si la peste 10 milioane de lei vechi, adica la aproape dublul salariului de baza minim brut pe tara. Nu ai banii acestia – mori cu zile.

Daca nu esti asigurat medical si devii pacientul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, in sectia Anestezie Terapie Intensiva (ATI), trebuie sa stii ca o singura zi de spitalizare te costa peste 677 de lei, adica mai mult cu sapte lei decat primeste un salariat intr-o luna, gandind ca salariatul nostru virtual primeste salariul de baza minim pe tara garantat in plata. si asta nu este totul. Cei 677 de lei pe care trebuie sa-i dai spitalului este suma minima pentru pachetul de baza de servicii medicale, la care se adauga cheltuielile cu tratamentul. Cu cat tratamentul este mai costisitor, si vorbim de anumite substante medicale mai delicate, ca sa spun asa, cu atat costul pacientului este mai mare. in unele cazuri pretul pachetului minim se poate dubla. Costul zilei de spitalizare care acopera cazarea, masa si ingrijirea pacientului (ce se refera strict la asistenta medicala oferita pacientului de catre personalul medical) se numeste cost hotelier. Acest tarif nu acopera cheltuielile cu investigatiile, cu interventiile efectuate in spital, nici cu materialele medicale folosite ori cu medicamentele administrate pacientului pe perioada spitalizarii. Costul final al unei zile de spitalizare este semnificativ mai mare in realitate, sustine Valentina Nicolae, directorul financiar contabil al SJU Slatina. Cel mai mic pret este perceput la Boli Cronice, unde pentru 24 de ore de spitalizare pacientul trebuie sa scoata din buzunar putin peste 86 de lei.

Preturi de preturi

Dupa ATI, unde pretul exact al unei zile de spitalizare este de 677,73 lei, urmeaza ATI Obstretica-Ginecologie, unde pacientului internat si neasigurat i se cere nu mai putin de 591,71 lei. Pe locul trei la costuri este sectia Chirurgie Toracica, unde tariful pe ziua de spitalizare atinge 237,16 lei, in vreme ce la Boli Infectioase se plateste 231,55 lei. Daca la spital te aduce o boala de ochi, sectia Oftalmologie practica tariful de 209,30 lei/zi de spitalizare, Neuropsihiatria Infantila percepe 207,95 de lei, Orologia – 188,08 lei, sectia Ortopedie si Traumatologie – 176,38 lei, Dermatologia – 171 de lei, Neurologia – 159,95 lei, Chirurgia Generala – 158,63 lei, ORL – 153,92 lei, Pediatria – 148.12 lei, Oncologia Medicala – 146,91 lei, sectia Chirugie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva – 145,83 lei, Obstretica-Ginecologie I – 143,65 lei, Chirurgie si Ortopedie Infantila – 142,15 lei si sectia Medicina Interna – 141,82 de lei pentru fiecare zi de internare. La Neonatologie tariful este de 140,99 lei, la Cardiologie – 137,50 lei, la Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie – 133,37 lei, Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Zaharate – 131,22 lei, , la Obstretica-Ginecologie II – 130 de lei, la Nefrologie – 105,89 lei, la Psihiatrie – 104,07 lei, la Gastroenterologie – 95,10 lei, iar la Boli Cronice tariful scade la 86,57 lei pentru fiecare zi de internare.
Reamintim ca toate acestea sunt tarifele minime, care pot creste in functie de tratamentul pe care pacientul il urmeaza.

Conditii

Nu este Diavolul atat de negru, par sa spuna reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Olt. Potrivit purtatorului de cuvant al CAS Olt, Constanta Coteneanu, daca un om isi pierde locul de munca si se afla si la sfarsitul perioadei in care primeste indemnizatia de somaj – daca beneficiaza de efectele Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca – el are posibilitatea sa plateasca din mana la bugetul asigurarilor de sanatate o suma fixa de 37 de lei, continuand in acest fel sa aiba calitatea de asigurat. Potrivit Ordinului nr. 617/13 august 2007, persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii. Sa dam si exemplu de calcul pentru aceasta situatie. O persoana avea, sa spunem, obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 octombrie 2011 se adreseaza Casei de Asigurari de Sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. in urma verificarilor, Casa de Asigurari de Sanatate constata ca, in termenul de prescriptie, respectiv 1 octombrie 2005 – 1 octombrie 2011, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 mai 2011 – 31 octombrie 2011), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, precum si majorari de intarziere la nivelul in vigoare la data platii. Dupa efectuarea acestei plati persoana in cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.
Pentru persoanele care nu au nici un venit conditia pe care trebuie s-o indeplineasca pentru a obtine calitatea de asigurat este sa plateasca lunar contributia la sanatate in valoare de 37 de lei, adica 5,5% din salariul minim pe economie, daca nu au fost inregistrate la primarie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale, declara Constanta Coteneanu. Pare simplu. Dar daca nu ai banii necesari?

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți