10.4 C
Slatina
joi,2 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Mii de slatineni au trecut pragul bisericilor pentru sarbatoarea Sfantului Nicolae

- Advertisement -

Desi cu afluenta mai mica de public decat in alte zile de sarbatoare crestina, slujba de la Manastirea Clocociov, unde a oficiat preotul Nicolae, a fost una de exceptie, asa cum se intampla de fiecare data. Unduioasele si smeritele voci ale maicutelor din cor s-au impletit a minune pentru ureche si suflet cu slujba rostita de preot. Chiar daca cei care s-au invrednicit sa asiste la intreaga slujba n-au fost multi, a mai existat un public itinerant care a trecut de usa sfantului locas. Nu este multa lume astazi la slujba pentru ca suntem in zi lucratoare si oamenii a trebuit sa mearga la serviciu, spunea una dintre maicute.
Spre deosebire de lacasurile de cult impunatoare, bisericutele din municipiul-resedinta de judet au devenit neincapatoare pentru credinciosi. Este cazul Bisericii cu hramul inaltarea Domnului, unde oamenii l-au ascultat pe parintele Iorgu Iordache, ca si al Bisericii Pogorarea Duhului Sfant, unde a oficiat preotul Ionel Capatana, ambele luate pe sus de crestinii sositi la slujba.

Viata Facatorului de Minuni

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si Facatorul de Minuni (Taumaturgul).
Data nasterii sale este necunoscuta si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale, 6 decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii – 352.
Traditia Bisericii spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata din Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcere, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.
Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.
Moastele Sfantului Ierarh Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si duse la Bari unde, in anul 1197, a fost ridicata o biserica dedicata lui si in care se afla si in prezent moastele sale.
Dupa cum se stie, Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre si al victimelor sistemului judiciar.
Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sfantul Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sfantul Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu si salvarea de la naufragiu a unor corabii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți