13.1 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

98 de viitori politisti din Olt raman cu ochii-n soare. Vacanta prelungita ii lasa fara surse de trai

- Advertisement -

Din judetul Olt, 98 de tineri se afla in aceasta situatie: fara examen final si fara posibilitatea unei slujbe din care sa traiasca, pentru ca accesul la o alta functie publica sau privata le este interzis prin lege. Soarta acestora, care au urmat cursurile scolii de Agenti de Politie Vasile Lascar din Campina, nu este impartasita de absolventii Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza care, dupa ce au fost si ei amanati vreme de sase luni, vor fi totusi angajati in structurile MAI. Nu stim ce vom face, pentru ca nadajduiam ca vom intra si noi pe salarii. in luna iunie urma sa sustinem examenul final, dupa care sa fim angajati in structuri. Acum, a venit reorganizarea asta care ne-a dat toate planurile peste cap. incadrarea noastra s-a amanat pentru 1 ianuarie 2012. in 12 decembrie trebuia sa mergem la examen, dar a aparut un alt act normativ care a amanat din nou totul, fara o data certa. in iunie au fost amanati si cei de la Academia de Politie, dar n-au mai fost loviti acum de o a doua amanare. Ei vor fi angajati, presupun ca multi dintre ei la birou. Noi, care urma sa facem munca de teren, unde este nevoie sporita de cadre, suntem lasati pe dinafara, a declarat sub protectia anonimatului unul dintre elevii scolii de Politie Campina.
Potrivit OUG 54/2011 pentru stabilirea unor masuri privind incadrarea in limita alocata cheltuielilor de personal din Ministerul Administratiei si Internelor pentru anul 2011, incadrarea absolventilor promotiilor anului 2011 ale institutiilor de formare profesionala initiala din structura MAI si a absolventilor promotiilor 2011 ale institutiilor de invatamant din structura Ministerului Apararii Nationale pregatiti pentru nevoile MAI se realizeaza cu data de 1 ianuarie 2012, fara a depasi numarul maxim de posturi aprobat pentru MAI prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 nr. 286/2010. Ulterior, prin Legea 234/2011, ordonanta citata este modificata, una dintre modificari aratand ca incadrarea promotiilor de absolventi ai scolilor postliceale pentru formarea agentilor de politie, subofiterilor, maistrilor militari, precum si a promotiilor de absolventi ai scolilor postliceale pentru formarea subofiterilor / maistrilor militari ale Ministerului Apararii Nationale pregatiti pentru nevoile MAI se realizeaza pe parcursul anului 2012, in limita numarului de posturi vacante sau temporar vacante, pe institutii de invatamant apartinand fiecarui inspectorat general (sau structura), potrivit ordinii de prioritati stabilite prin ordin de catre ministrul Administratiei si Internelor. Aceeasi lege mai prevede ca organizarea si desfasurarea examenelor de absolvire, precum si repartizarea la unitati a absolventilor scolilor postliceale pentru formarea agentilor de politie, subofiterilor si maistrilor militari se realizeaza potrivit calendarului aprobat prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor pentru fiecare etapa in parte, dupa vacantarea numarului necesar de postur.

Sfatuiti sa lucreze la negru

Cei care se cred nedreptatiti se plang si de faptul ca n-au din ce trai, afara doar de faptul ca ar presta unele servicii in afara cadrului legal, asa cum sunt sfatuiti cu jumatate de gura. Potrivit Statutului politistului, politistii si cei care urmeaza forme de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor nu au voie sa aiba alte functii publice sau private. Politistului ii este interzis: a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda in favoarea acestora; b) sa exprime opinii sau preferinte politice la locul de munca sau in public; c) sa candideze pentru autoritatile administratiei publice locale, Parlamentul Romaniei si pentru functia de Presedinte al Romaniei; d) sa exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei; e) sa declare sau sa participe la greve, precum si la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau orice alte intruniri cu caracter politic; f) sa adere la secte, organizatii religioase sau la alte organizatii interzise de lege; g) sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activitati de comert ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societati comerciale, cu exceptia calitatii de actionar; h) sa exercite activitati cu scop lucrativ de natura sa lezeze onoarea si demnitatea politistului sau a institutiei din care face parte; i) sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamant, a activitatilor de cercetare stiintifica si creatie literar-artistica, se arata in Legea 360/2002 care reglementeaza Statutul politistului. in aceasta situatie, noi ramanem muritori de foame. Am intrebat si noi in stanga si-n dreapta ce este de facut pentru ca totusi trebuie sa traim din ceva si ni s-a spus asa, cu voce joasa, ca sa ne gasim si noi cate ceva la negru, sa mai castigam cate ceva pe ascuns. Daca suntem prinsi, ce facem? Pierdem tot, a mai declarat persoana citata.
Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Olt sustin ca de soarta elevilor aflati in vacanta prelungita nu raspund decat scolile de politie. Doar scolile de politie au atributii si pot sa dea raspunsuri in privinta celor care au urmat astfel de cursuri. Daca s-ar da vreo dispozitie speciala care sa le dea dreptul sa-si castige cumva existenta legal din alte surse decat cele ale MAI, doar scolile de politie vor fi notificate si ii vor anunta pe elevi, a declarat comisarul sef Claudia Radu, purtator de cuvant al IPJ Olt.

FACIAS vrea sa actioneze MAI in instanta

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) se va implica in problema elevilor din scolile de politie. Hotararea a fost luata in urma unei dezbateri organizate miercuri de aceasta fundatie, la care au participat persoane din intreaga tara, direct afectate de aplicarea dispozitiilor Legii 234/2011, se arata pe site-ul FACIAS. Problemele generate de aceste amanari succesive au, potrivit fundatiei, un puternic impact material si moral asupra celor 1.800 de tineri si asupra familiilor acestora, care i-au sprijinit pe parcursul celor doi ani de studiu. FACIAS va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cu privire la caracterul, posibil discriminatoriu, al masurilor luate de institutiile statului in cazul absolventilor promotiilor anului 2011 de la academiile de politie si institutiile de invatamant din structura MAI. Totodata, FACIAS va solicita MAI un punct de vedere cu privire la interpretarea si aplicabilitatea Legii 234/2011. in acelasi timp, avocatii FACIAS studiaza posibilitatea actionarii in instanta a ministerului condus de Traian Igas pentru incalcarea unor drepturi constitutionale ale acestor cetateni, sustin reprezentantii FACIAS.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți