Campania de informare si prevenire a infractiunilor electorale Tu decizi! Voteaza legal! a fost lansata joi in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Olt, la care au participat reprezentanti ai tuturor structurilor Ministerului Administratiei si Internelor din judet. Cei prezenti au anuntat ca aceasta campanie are ca scop informarea, prevenirea si constientizarea cetatenilor romani cu drept de vot asupra sanctiunilor aplicate in cazul nerespectarii legislatiei in vigoare.
La nivelul judetului Olt au fost repartizate 1.200 de afise si 10.000 de flyere cu mesajul Campaniei de prevenire Tu decizi! Voteaza legal!, care, prin grija membrilor Centrului de Comunicare Judetean Olt si a politistilor de la Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii, vor fi distribuite cetatenilor, in cadrul unor actiuni, a precizat comisarul sef Ion Voicu, seful Inspectoratului de Politie Judetean Olt.
in cadrul actiunilor campaniei, vor fi postate afise in locuri accesibile, cu vizibilitate mare, vor fi distribuite pliante – cu preponderenta in mediul rural si in locurile cu trafic ridicat, dar si in localitatile in care, la alegerile precedente, au fost inregistrate incidente electorale.
Potrivit sefului IPJ, datele statistice arata ca la nivelul judetului Olt incidentele electorale au intrat pe un trend descendent.
Din analiza comparativa a datelor inregistrate cu prilejul organizarii campaniei electorale si a alegerilor pentru Presedintele Romaniei, din anul 2009, si a campaniei electorale si a alegerilor locale 2012, se poate concluziona ca s-a redus riscul producerii incidentelor electorale, atat ca urmare a adoptarii unor masuri preventive, respectiv redimensionarea dispozitivelor de siguranta publica si adaptarea lor la situatia din teren, cresterea numarului patrulelor de siguranta publica, dar si ca urmare a campaniilor preventive. in cele doua procese electorale analizate, respectiv 2009 si 2012, se observa ca incidentele electorale inregistrate in mediul urban au scazut semnificativ, cu 72 %, iar cele din mediul rural au scazut cu 53%, a mai adaugat seful IPJ Olt.
Reprezentantii MAI au avertizat ca promisiune, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anume competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la cinci ani. De asemenea, tentativa se pedepseste.
Prin bunuri interzise se intelege acele obiecte care au valoare economica semnificativa, precum si marfuri de utilitate alimentara: alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau nealimentare. Nu intra in aceasta categorie materialele si obiectele de propaganda electorala gen: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete – inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor ce participa la alegeri. De asemenea, sunt exceptate din aceasta categorie si alte obiecte inscriptionate cu insemnele electorale ale partidelor/candidatilor, a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA/produs.
Cetatenii mai trebuie sa stie ca distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror alte afise/anunturi de propaganda electorala tiparite se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 – 2.500 lei.
1300 de politisti, jandarmi si pompieri mobilizati la alegerile parlamentare
- Advertisement -
- Advertisement -