11.5 C
Slatina
miercuri,14 mai,2025

Ultimele Articole

Medicii Renica Diaconescu, Carmen Stancu si Mugurel Coteanu, premiati la Congresul National de Neurologie

- Advertisement -

Echipa formata din cei trei neurologi ai Spitalului Judetean de Urgenta Slatina a obtinut premiul III la Congresul Societatii Nationale de Neurologie, desfasurat in perioada 15 – 18 mai, la Bucuresti. Succesul medicilor slatineni este unul remarcabil in conditiile in care printre cei 38 de competitori s-au numarat mari clinici universitare din tara, iar o parte din lucrarile prezentate la Congres au fost rodul unor colaborari internationale.
Noi ne-am prezentat cu o lucrare, o statistica a noastra pe patru ani, 2008 – 2012. Totul a inceput in 2008, cand disperat de aparitia hemoragiilor cerebrale la tineri datorita tensiunii intracerebrale, trebuia sa gasesc o metoda sa opresc aceasta sangerare ca sa nu mai creasca hematomul intracerebral. Odata cu cresterea, acest hematom produce edem cerebral mare si moarte implicita. Studiasem reviste internationale, pentru ca fiind membru al Societatii Europene de Neurologie am acces la Jurnalul de neurologie european, si vazusem ca, in Canada, un studiu Stop it incepuse sa evalueze eficacitatea unui medicament care se cheama Factor 7 activat si recombinant, este un factor care se gaseste si in organismul uman. Noi aveam medicamentul respectiv la spitalul din Slatina, pentru pacientii cu hemofilii, si vazand ca sunt incercari si pe plan european am zis ca ar trebui sa incercam si noi. L-am aplicat la un bolnav, am vazut ca bolnavul are o evolutie foarte buna si in noua zile s-a recuperat complet, fara sa mai aiba paralizie si a plecat acasa. L-am administrat si la al doilea, la al treilea si al patrulea si de aici am inceput sa ne punem problema – este efectul medicamentului sau al organismului, pacientii fiind mai tineri? Am inceput sa il dam si la persoane mai in varsta, cu acelasi efect benefic. Am exclus hemoragiile produse de anevrisme intracerebrale, pentru ca acelea merg la operatie, si am inceput sa aplicam acest medicament. Au avut curajul sa mearga langa mine si cei doi medici cu care am facut echipa, Carmen Stancu si Mugurel Coteanu, si la un moment dat, dupa vreo 20 de astfel de administrari, am venit cu ideea sa facem o statistica si sa vedem ce se intampla cu pacienti cu aceeasi marime a hematomului, cu aceiasi factori de risc, carora nu le aplicam acest medicament sau carora le aplicam medicamente clasice. Am vazut o diferenta fantastica la primele cinci zile – cel caruia i se administra medicamentul avea o evolutie extraordinara a starii de constiinta, deficitul motor se recupera cu o viteza nemaiintalnita la celelalte doua loturi, a explicat medicul Renica Diaconescu.
Medicul a precizat ca studiul din Canada a fost oprit in fata a treia, cercetatorii considerand ca aplicarea acestui tratament da foarte multe complicatii. Diferenta intre tratamentul administrat pacientilor din Canada si cel administrat pacientilor din Slatina a fost insa una de dozaj, motiv pentru care la Slatina nu s-au inregistrat reactii adverse.
Toata povestea a durat vreo patru ani. Studiul Stop it din Canada s-a oprit in faza a treia, pentru ca ei au considerat ca aplicarea acestui tratament da foarte multe complicatii – tromboze, si l-am oprit si noi, desi ne adusese avantaje foarte mari, nu avusesem nici un caz cu reactii adverse, dar am tot studiat si am vazut ca si americanii, cu un an inainte, au plecat si ei pe un studiu care se va termina in 2015, tot cu aceeasi doza. Numai ca spre deosebire de ei, si aici a fost daca vreti sclipirea noastra, consultand reviste de hematologie din lume, am constatat ca factorul 7 administrat in doza mare, cum administrasera canadienii, 80 de miligrame pe kilogram corp, nu isi mai facea efectul pe care il facea in mod normal si fiziologic, sarea peste niste etape ale coagularii, se ducea direct in alte zone si producea trombozele. La doze mai mici, cum am administrat noi, 20 de miligrame pe kilogram corp, efectul se apropia de cel fiziologic si nu faceam decat sa biciuim putin organismul, sa-i dam un ajutor si sa reintre in ecuatia coagularii. Toate cazurile tratate au fost castig suta la suta, fara nici un deficit, fara nici un deces, a precizat Renica Diaconescu. Medicul neurolog a explicat ca tratamentul este eficient daca este administrat la maxim patru ore de la debutul accidentului.
Comisia ne-a intrebat la cat timp l-am administrat si am spus ca in fereastra de patru ore de la internare, si daca l-am aplicat la toti pacientii, tineri sau batrani, si am spus ca nu, pentru ca la multi nu am avut dovada ca nu sunt mai mult de patru ore de la debut pentru ca foarte multi erau adusi cu ambulanta dupa ce fusesera gasiti in casa, se depasise fereastra de patru ore, pe care am fixat-o pentru ca atat canadienii cat si americanii fixeaza aceasta fereastra de la producerea accidentului pana la administrarea medicamentului. Spre deosebire de ei, noi nu am avut alte metode de a spune cand sa-l aplicam pentru ca n-am avut performanta pe tomograf. Ei faceau angio pe tomograf si vedeau un semn luminos – spot sign, care odata identificat inseamna ca vasul inca mai sangereaza si atunci bagau factorul 7.
Tomograful nostru are aceasta functie, dar din pacate nu este activata, nu este cheia de activare facuta, aspect care sper ca se va rezolva curand. Noi avem de gand sa continuam si am promis comisiei ca evaluarea tomografica o vom trimite la Congresul Mondial de la Viena care va avea loc in septembrie, si speram ca locul trei sa se pastreze, sau de ce nu, sa luam locul doi, a mentionat Renica Diaconescu.
Potrivit acestuia, cercetarea realizata de echipa sa a starnit interes, la finalul Congresului existand discutii cu presedintele Comisiei, prof. Ovidiu Bajenaru, pentru cooptarea mai multor clinici in acest studiu. A fost o intrecere grea, au fost lucrari de biologie celulara, au fost lucrari cu cooperare internationala, dar seful comisiei a spus la un moment dat ca si practica, informatiile si constatarile din practica medicala sunt utile si chiar mai utile decat cele descoperite la nivel celular care peste ani se vor putea aplica in practica medicala. Sunt in continuare foarte marcat, este poate succesul vietii mele in profesie, sa depasesti clinici universitare, centre de cercetare si sa urci pe podium, este o mandrie ca Spitalul Slatina s-a facut remarcat, a conchis medicul neurolog.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți