Clasa a VII-a i-a gasit cautandu-si propria identitate, in plin proces de dezvoltare a personalitatii lor. Alti copii de varsta lor cad in capcana comportamentelor adictive, lasandu-se prada insistentelor si persuasiunilor unor anturaje iminente. Frumoasa localitate Coteana, in care s-au nascut, le-a oferit linistea necesara pregatirii examenelor vietii. scoala din localitate era a doua lor familie, iar dascalii de aici, parintii lor adoptivi.
Usor, usor, Dragos, Anca, Ioni, Ina si Raluca, incepeau sa caute si altceva in afara de monotonia zilnica a frecventarii orelor de curs, ceva care sa le satisfaca dorinta de a isi exprima gandurile si sentimentele intretinute si de cartile lecturate, de muzica ascultata. Profesoara de fizica, Adnana Finca, a fost cea care la inceputul anului scolar 2012-2013 a inceput sa le indeplineasca aceasta dorinta, incepand cu ei cateva lectii de teatru. Nici nu erau necesare prea multe sfaturi pentru ca ei, micii actori deja, se miscau bine, isi exprimau talentul, repetau chiar si singuri. Imediat a venit si confirmarea: in 30 Martie 2013, la Festivalul Rural de Teatru pentru Copii Atelierele De Teatru, editia a III-a, desfasurat in localitatea Nicolae Titulescu, judetul Olt, Dragos Bold a obtinut premiul special pentru cel mai bun actor in piesa Bubico de I. L. Caragiale.
Aceasta participare a fost scanteia, a fost factorul declansator pentru Raluca, eleva de 10, cea care nu concepe decat ca rezultatele sa fie foarte bune si cea care decide singura. inainte si dupa ce a obtinut nota 10 la proba de matematica a Evaluarii Nationale din acest an, Raluca a luat un pix in mana si a inceput sa scrie si a scris, a scris si iar a scris…scenarii:
– 12 aprilie 2014, premiul al III-lea cu piesa La Doctor, obtinut la acelasi festival, editia a IV-a (scenariu: Raluca Valu, eleva in clasa a VIII-a);
– 7 iunie 2014, premiul al III-lea cu piesa Scandal La Primarie, obtinut la Festivalul National de Teatru scolar Niste tarani, editia a IX-a, desfasurat in localitatea Valeni, judetul Olt (scenariu: Raluca Valu, eleva in clasa a VIII-a), in fata unui juriu de specialitate: Marius Drogeanu (presedinte, actor la Tearul de Comedie din Bucuresti), Bogdan Gagu (membru, actor si regizor la Teatrul InDArt din Bucuresti), Cristian Vasilica (membru, actor la Teatrul InDArt din Bucuresti), Dinu Sararu (director festival).
Odata cu participarea la Festivalul National de Teatru scolar Niste tarani, editia a IX-a, trupa de teatru care se nascuse deja in 30 martie 2013 a capatat si un nume, Trupa de Teatru din Coteana. Numele este unul banal, dar consideratia pentru locurile natale a fost tot ceea ce a contat. Tot atunci a fost si momentul in care trupa a avut alaturi un nou coordonator, profesorul lor de matematica Bogdan Babarelu. De unde pana unde un profesor de matematica indrumator al unei trupe de teatru? El insusi isi adreseaza aceasta intrebare, insa viata e surprinzatoare si te impresioneaza exact atunci cand nu te astepti. 4-6 ore saptamanale petrecute la clasa alaturi de acesti copii deosebiti si clipele de bucurie pe care si le-au oferit unii altora, impreuna cu dorinta intensa de exprimare a propriilor trairi au facut ca ei sa fie impreuna. Prima oara a fost experimental, in 12 aprilie 2014, trupa participand la Festivalul Rural de Teatru pentru Copii Atelierele De Teatru, editia a III-a alaturi de doi indrumatori: Adnana Finca si Bogdan Babarelu. Din acest moment, proful de mate a fost cel ales.
Sa nu fiti tristi pentru ca nu obtineti premiu la acest festival, sa fiti cei mai fericiti pentru ca ati castigat deja ceva: faptul ca ati urcat pe aceasta scandura numita scena, au fost cuvintele rostite de Bogdan Gagu inaintea acordarii premiilor Festivalului National de Teatru scolar Niste tarani, editia a IX-a. intr-adevar, micii actori au inteles acest lucru, dar mai ales au realizat ca beneficiul material este neinsemnat pe langa prieteniile pe care le leaga, aprecierile sincere pe care le primesc, felicitarile si aplauzele, de asemenea. Cu aceasta ocazie, Trupa de Teatru din Coteana, prin indrumatorul ei, profesorul Bogdan Babarelu, a primit invitatia neoficiala de a participa la Festivalul National de Teatru pentru Copii si Tineret Ludicus, editia a XII-a, ce urma sa se desfasoare la Centrul Cultural Educativ Mioveni, judetul Arges, in perioada 11-13 septembrie 2014. Invitatia a fost acceptata ulterior si oficial, acesta fiind si momentul in care profesorul Bogdan Babarelu a considerat ca este nevoie de o schimbare. Daca pana atunci copiii interpretasera numai comedii, firea lor fiind una extrem de vesela si nebunatica, putina seriozitate nu ar fi facut rau nimanui. Astfel ca proful de mate a luat si el un pix in mana si a creat o Poveste fara sfarsit, un scenariu foarte emotionant, extrem de ancorat in actualitate, cu un final dramatic. Au aparut cu aceasta ocazie si decorurile, coloana sonora si, cel mai important, interpretarile memorabile. in fata unui juriu remarcabil care a fost compus, printre altii, din maestrul Mitica Popescu (presedinte, actor la Teatrul Mic din Bucuresti), Petre Moraru (membru, actor la Teatrul Mic din Bucuresti), Constanta Economu (membru, secretar de redactie la TVR 1), piesa de teatru Poveste fara sfarsit a obtinut premiul I, fiind foarte apreciata si emotionanta.
Din acest moment, totul devine posibil, iar aceasta poveste nu se sfarseste aici. Mai ales ca Trupa de Teatru din Coteana s-a extins, alaturi de Dragos, Anca, Ioni, Ina, Raluca si in jurul profesorului Bogdan Babarelu, venind Victor Ciobanu, elev emerit al scolii Gimnaziale Nr. 3 Slatina si mezina trupei, Andreea Valu, eleva a scolii Gimnaziale Coteana. Victor este chitaristul trupei, chitara clasica si cea electrica fiind cateva dintre pasiunile sale (indrumatorul sau fiind profesorul Dumitrel Duta de la scoala Populara de Arte si Meserii), impreuna cu tenisul de camp, taekwondo si matematica. Tot el este cel care in octombrie 2013 a strans peste 250 de kilograme de hartie si 3 kilograme de pet-uri devenind, pentru o saptamana, imaginea campaniei Tu reciclezi, noi iti dam un copacel organizata de Primaria Municipiului Slatina. Tot el este cel care in acest an a obtinut premiul al III-lea la Olimpiada Judeteana de Matematica si premiul I la competitia nationala de taekwondo Botosani Open, in anii anteriori fiind recompensat cu diplome de excelenta si de merit pentru rezultate deosebite obtinute atat la scoala cat si la concursurile scolare si extrascolare. Andreea Valu, Deea pentru prieteni, este premianta atat in clasa ei cat si la numeroase concursuri scolare si extrascolare, talentul sau actoricesc fiind observat de profesorul Bogdan Babarelu. Dupa serbarea de incheiere a anului scolar 2013-2014, desfasurata la clasa a IV-a, indrumatorul trupei i-a propus doamnei Elena Iotu, mama Deei, ca micuta sa participe cu un monolog la Festivalul National de Teatru pentru Copii si Tineret Ludicus, editia a XII-a. Zis si facut, Deea obtinand premiul special al juriului cu monologul Doar te intreb… adaptat pentru ea de profesorul Bogdan Babarelu dupa un articol de blog scris de Viorel Turcu. Deea a fost cea mai mica participanta din concurs, la varsta de 10 ani urcand pentru prima oara pe o scena, viitorul ei anuntandu-se promitator.
De altfel, toti cei 7 copii sunt talentati si extrem de ambitiosi. Anca incepe in aceasta toamna lectiile de canto impreuna cu doua colege de clasa, Deea a ales sa isi imbogateasca cunostintele la Centrul de Excelenta, iar Ina si Ionela au deja rezultate deosebite la invatatura. Colegiul National Ion Minulescu (unde studiaza Anca, Ina si Raluca), Colegiul National Vocational Nicolae Titulescu (ales de Dragos) si Colegiul Economic P. S. Aurelian (noua scoala a Ionelei) vor fi pentru 4 ani de acum inainte institutiile de invatamant care vor indruma pasii acestor viitori posibili actori.
Fiecare participare de-a lor la un festival de teatru a fost rasplatita cu un premiu, ceea ce spune despre Trupa de Teatru din Coteana ca are deja o eticheta, un renume ce trebuie intretinut in continuare, insa dupa alte coordinate, frecventarea scolii fiind primordiala. Palatal Copiilor Adrian Baran din Slatina va fi noua sala de repetitii a acestei echipe, domnul director Ilie Braileanu primindu-i cu bratele deschise, iar ABRAVIA va fi noul nume al trupei.
Aceasta poveste nu se va sfarsi aici pentru ca Trupa de Teatru ABRAVIA este abia la inceput.