11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Aproximativ 6.000 de ha de pajiste inventariate in Olt

- Advertisement -

tinand cont de importanta cresterii animalelor si facilitarea accesului acestora la pajistile disponibile aflate atat in domeniul public, cat si in cel privat al unitatilor administrativ-teritoriale, in conditiile in care, pentru majoritatea crescatorilor de animale singura sursa de asigurare a hranei pe perioada verii este obtinuta din masa verde de pe pajisti, incepand cu anul 2013 factorii de decizie au adoptat o serie de acte normative pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente aflate pe teritoriul Romaniei. Modul de gestionare a pajistilor se stabileste prin aceste proiecte de amenajament pastoral. Aceste proiecte se intocmesc de catre un grup de lucru format din reprezentanti ai primariilor, ai Camerelor Agricole judetene, OSPA si Directiilor Agricole judetene, a declarat Raul Rotea, directorul OSPA Olt, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural desfasurata marti la Prefectura.
La nivelul judetului, tinand cont de faptul ca Directia Agricola mai are foarte putini oameni, am stabilit cu Camera Agricola sa ne ocupam noi de intocmirea acestor proiecte, urmand ca avizarea sa fie facuta de DAJ. Prin amenajamente pastorale se realizeaza practic documentatii prin care se stabilesc masurile tehnice, organizatorice si economice pentru exploatarea pajistilor. Termenul pentru a fi intocmite aceste amenajamente a fost luna februarie 2016, dar a fost decalat pana in 2018; desi din anul 2013 trebuiau ele intocmite, toate UAT-urile au venit pe ultima suta de metri, adica la sfarsitul anului trecut si voiau sa le faca. Am transmis adrese catre ministere – toate judetele, nu numai noi – si s-a decalat acest termen, insa mi-e teama ca primariile sa nu faca la fel ca acum, si sa vina pe ultima suta de metri. Am reusit pana acum sa intocmim 25 de amenajamente pastorale la nivelul judetului, pentru aproximativ 6.000 ha. Amenajamentele trebuie sa cuprinda obligatoriu cateva criterii cum ar fi capacitatea de pasunat a pjistii, lucrarile de ingrijire si imbunatatire, planul de fertilizare si stabilirea masurilor agropedoameliorative. Mai avem in jur de 25 de solicitari pentru astfel de proiecte, a explicat directorul OSPA Olt.
Potrivit acestuia, s-au realizat amenajamente pastorale in localitatile Scornicesti – 422 ha, Draganesti-Olt – 214 ha, Piatra Olt – 427 ha, Barza – 121 ha, Bobicesti – 162 ha, Brebeni – 352 ha, Curtisoara – 288 ha, Crimpoia – 278 ha, Deveselu – 111 ha, Gostavatu – 81 ha, Icoana – 225 ha, Izbiceni – 281 ha, Izvoarele – 253 ha, Osica de Sus – 221 ha, Radomiresti – 197 ha, Rusanesti – 371 ha, serbanesti – 322 ha, Stoenesti – 172 ha, Tufeni – 369 ha, Urzica – 36 ha, Vladila – 102 ha, Vadastrita – 398 ha, Vitomiresti – 73 ha, Vulturesti – 384 ha, Visina – 77 ha.
Directorul OSPA a mai precizat ca exista in alte judete unele firme private care isi ofera serviciile pentru intocmirea amenajamentelor pastorale, insa acestea sunt in ilegalitate. Pentru realizarea proiectelor de amenajamente pastorale, OSPA sunt singurele institutii avizate si recunoscute.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți