6.2 C
Slatina
joi,21 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Doru Radu, paramedicul SMURD cu cele mai multe misiuni de salvare

- Advertisement -

Plutonier major Dumitru Doru Radu de la Detasamentul Slatina este salvator ISU Olt din anul 2006 si pana acum are la activ mii de interventii. Lucreaza in cadrul SMURD de cand acest serviciu a devenit operational in judetul Olt si are peste 3.100 de misiuni de salvare, fiind paramedicul SMURD Olt care a participat la cele mai multe interventii.

De cand lucrezi in cadrul SMURD Olt si cum ai ales acest domeniu al medicinei de urgenta?
Lucrez in cadrul SMURD Slatina de la operationalizarea serviciului la nivelul ISU Olt, respectiv din data de 28 februarie 2009. in anul 2008 am absolvit cursul de Prim ajutor calificat si descarcerare organizat de ISU Galati si am fost atras de acest domeniu chiar daca era un domeniu nou pentru mine.

SMURD se bazeaza pe modele? Ai avut un model, o persoana care te-ai inspirat sau ai inspirat pe cineva sa aleaga acest domeniu?
in orice domeniu exista modele si la randul meu am incercat sa invat cat mai multe lucuri de la oamenii cu experinta. Imediat dupa operationalizarea SMURD Olt, am fost sprijiniti de paramedici din cadrul ISU Mures si acest lucru ne-a ajutat sa depasim emotiile primelor misiuni. Fratele meu, pompier in cadrul Detasamentului Slatina, a ales si el sa faca parte din echipa SMURD Olt si consider ca decizia lui a fost influentata intr-o mare masura de faptul ca eu lucram deja in acest doemniu. Deci exista modele si oameni care inspira si in acest domeniu!

Ce te motiveaza sa oferi permanent ajutor semenilor?
Cea mai mare satisfactie o simtim atunci cand reusim sa salvam, este crezul nostru si lucrul care ne motiveaza la fiecare interventie.

Ce provocari ai intalnit in activitatea desfasurata?
Meseria de pompier este in sine o provocare, iar timpul este cel mai mare dusman al nostru. Avem nevoie de o pregatire teoretica si practica foarte riguroasa si de un psihic foarte bun. in lupta pentru viata fiecare secunda si fiecare manevra conteaza.

Este o activitate dificila? Faptul ca viata semenilor depinde in mare masura de modul in care tu si colegii tai actionati reprezinta o presiune sau va ajuta sa actionati cat mai rapid si mai corect?
Orice activitate sau meserie are un anumit grad de dificultate, dar faptul ca viata semenilor depinde de tine face aceasta meserie sa devina una nobila. Presiunea exista permanent, nu stim niciodata ce se poate intampla la interventie, dar dupa atatea mii de interventii reusim sa folosim presiunea in sens pozitiv.

Care este atitudinea familiei tale fata de aceasta meserie?
Chiar daca au fost momente importante in care familia nu s-a putut bucura de prezenta mea, am simtit in fiecare moment sprijinul sotiei si copilului. Cel mic si-ar dori sa petrecem mai mult timp impreuna, sa ne jucam mai mult, dar incepe sa inteleaga si faptul ca meseria de pompier implica anumite sacrificii. Chiar daca avem o tura mai grea, atunci cand ajung la familie uit de tot si ma incarc de energie pentru misiunile viitoare.

Care este povestea care te-a impresionat si pe care ai dori sa ne-o impartasesti?
Fiecare interventie are povestea ei, dar as vrea sa va impartasesc o misiune pe care am desfasurat-o anul trecut si care mi-a ramas in minte si in suflet… in data de 8 septembrie 2018, am primit solicitare pentru o persoana inconstienta, in municipiul Slatina, zona Colegiului Ion Minulescu. La fata locului am gasit un barbat, in stop cardio-respirator, manevrele de resuscitare fiind incepute de doua persoane cu pregatire medicala si de un coleg de-al nostru aflat in timpul liber. impreuna cu colegii de pe echipaj am preluat pacientul si am continuat manevrele de resuscitare. in scurt timp pacientul a inceput sa respire, ulterior devenind constient. in momentul predarii pacinetului la UPU Slatina acesta era constient si cooperant, a stat de vorba cu noi si ne-a multumit pentru modul in care am intervenit. Este satisfactia suprema in meseria noastra.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți