Cinci angajați la negru, depistați într-un restaurant din Slatina și pe șantiere de construcții din Strejești

Inspectorii de muncă au continuat și luna trecută controalele la firmele din județul Olt, iar în urma acestora au aplicat amenzi drastice celor care dețineau persoane fără forme legale de angajare. În total, trei angajați economici cu cinci muncitori la negru, care își desfășurau activitatea într-un restaurant din Slatina și pe două șantiere de construcții din Strejești, au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 70.000 de lei.  

Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, angajații instituției au identificat cele cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată astfel: într-un restaurant din Slatina, care a primit o amendă de 30.000 de lei pentru trei persoane cu timp parțial; un agent economic cu obiect de activitate construcții din Strejești sancționată contravențional cu 20.000 de lei pentru o persoană angajată la negru și un alt angajator din domeniul construcții, tot de la Strejești, sancționată cu 20.000 de lei pentru o persoană care lucra fără forme legale.

În luna martie, inspectorii de muncă olteni au efectuat 243 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Ca urmare a controalelor efectuate, s-au identificat 253 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 146 sancțiuni, din care 141 avertismente și cinci amenzi în valoare totală de 83.000 lei, cele mai multe contravenții fiind date pentru muncă la negru.

Cele mai frecvente deficiențe au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de muncitori, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS-CoV-2.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<