26.7 C
Slatina
joi,18 iulie,2024

Ultimele Articole

Nicolae Ciucă: 945 de sate vor fi conectate la internet, prin finanţare PNRR

- Advertisement -

Un număr de 945 de sate vor fi conectate la internet de foarte mare viteză, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a transmis, luni, premierul Nicolae Ciucă.

Consilierul de stat Sorin Costreie a prezentat un mesaj al prim-ministrului în deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de tehnologie şi inovaţie „Bucharest Tech Week”.

„Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 945 de zone albe, sate din zone îndepărtate, vor fi conectate la internet de foarte mare viteză. Totodată, 374 de milioane de euro sunt alocaţi din PNRR în vederea implementării în România a infrastructurii de cloud guvernamental. Până la finalul anului 2024, 30 de instituţii publice din ţara noastră vor fi pe deplin interconectate şi vor utiliza cloudul guvernamental pentru schimbul de date. (…) Totodată, conform celor asumate de România prin PNRR, până în anul 2025, vom creşte la 101 numărul de entităţi cu valenţă critică pentru securitatea naţională, care au infrastructura informaţiilor şi comunicaţiilor protejată împotriva unor atacuri cibernetice avansate”, a precizat premierul.

Potrivit acestuia, Guvernul şi-a asumat „un rol activ” în dezvoltarea tehnologiei şi a soluţiilor digitale, susţinând consolidarea acestei infrastructuri şi promovarea inovaţiei.

În baza unui memorandum aprobat în toamna anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a operaţionalizat Consiliul Ştiinţific de Inteligenţă Artificială, care reuneşte specialişti din ţară şi din diaspora.

„Expertiza acestora va asigura fundamentarea ştiinţifică a deciziilor strategice pe care România le va lua în domeniul inteligenţei artificiale. De asemenea, tot în coordonarea colegilor de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Hub-ul Român de Inteligenţă Artificială a fost inclus ca proiect strategic în Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, în valoare de 52 de milioane de euro. Prin această iniţiativă vom stimula păstrarea în ţară a resursei umane înalt calificate în domeniul inteligenţei artificiale şi vom sprijini dezvoltarea de start-up-uri româneşti”, a precizat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a amintit şi alte demersuri în domeniu: Ion, consilier guvernamental pe bază de inteligenţă artificială; aprobarea legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României; inaugurarea la Bucureşti a Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice.

El a invocat investiţii precum Amazon Development Center Romania, cu sediul la Iaşi, care are 2.000 de angajaţi şi care va ajunge, odată cu finalizarea Palas Campus, la 5.000 de angajaţi. Totodată, Nokian Tyres, de la Oradea, reprezintă „una dintre cele mai mari investiţii” din ultimii ani din România, a menţionat premierul.

„România va fi a doua ţară din lume după Statele Unite care va construi o centrală NuScale cu reactoare modulare mici, proiectul nostru câştigând încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume. Am avut de curând o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai companiei AE Solar şi ai Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, ocazie cu care compania a anunţat că va deschide o nouă fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea investiţiei ridicându-se la aproape un miliard de euro”, a completat Ciucă.

Prim-ministrul a adăugat, totodată, că Ministerul Cercetării şi Digitalizării a avut o creştere de 70% a bugetului în acest an, dovadă a faptului că Executivul valorifică potenţialul inovativ de cercetare a României.

Sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți