11.2 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Primarul comunei Sâmburești: „Doi localnici ai satului Tonești au observat un urs”

- Advertisement -

Alertă într-una dintre comunele din zona de nord a județului Olt. În comuna Sâmburești ar fi fost văzut luni, 22 mai, de către doi localnici ai satului Tonești un urs brun, motiv pentru care Iulian Preda, primarul localității, a ținut să facă în după-amiaza acestei zile adrese oficiale către mai multe instituții ale statului cu privire la aspectele sesizate.

Edilul chiar a fost cu cei doi săteni în zona respectivă și a fotografiat urmele animalului sălbatic, motiv pentru care a făcut totul public și pe pagina sa personală de Facebook.

„Anunț foarte important: pe teritoriul comunei Sâmburești, satul Tonești, zona drumului dinspre relee spre Brănila, a fost observat astăzi (luni, 22 mai n.r.) de către doi cetățeni ai satului, un urs. Mergând la fața locului împreună cu săteni și cu un polițist am identificat aceste urme (cele din pozele atașate n.r.). Sesizăm Instituția Prefectului – Județul Olt, Direcția Sanitar Veterinară Olt și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt despre situația periculoasă creată. Vă rugăm să aveți multă atenție”, a scris Iulian Preda pe pagina sa.

„Și mie îmi este frică să ies noaptea din casă”

Informația este cât se poate de reală a spus primarul Iulian Preda, care a adăugat că nu îi arde de glume având în vedere că zona în care animalul ar fi fost văzut de localnici este la doar 200 de metri de casele oamenilor din satul Tonești și la numai un kilometru de casa sa.

„Drept să vă spun și mie îmi este frică să ies noaptea din casă, dar îmi este teamă și de faptul că, Doamne ferește, se poate întâmpla ceva cu fiul și fiica mea care petrec mult timp prin curte. Doi bărbați din satul Tonești, la peste 60 de ani și cumsecade, care se duceau pe la munca câmpului l-au văzut, le-a fost frică de el, s-au întors acasă au luat topoarele, dar și alți doi oameni, iar când au revenit la locul în care îl observaseră nu mai era. Fugise. Este, din ce mi-au transmis ei, un urs brun. Undeva la 200 de metri de gospodăriile oamenilor din sat l-au zărit, undeva la doar un kilometru de locuința mea. Am făcut adrese oficiale către Prefectură, ISU și DSV Olt pentru a fi luate măsuri urgente, au dotările necesare pentru a-l prinde sau a-l izgoni”, a declarat edilul pentru Eveniment de Olt.

Iulian Preda a ținut să menționeze că și la doar 20 de kilometri distanță, în județul vecin Vâlcea, ar fi fost văzut recent un astfel de animal sălbatic.

„Nu știu dacă este vorba despre același exemplar, dar și la 20 de kilometri distanță de Sâmburești, în linie dreaptă, în localitatea Nicolae Bălcescu, din Vâlcea, a fost văzut acum două săptămâni un urs. Primarul de acolo chiar mi-a trimis și un video, cineva a reușit să îl filmeze. Sunt doar patru localități care ne despart, a spus că a fost hăituit, s-a speriat, posibil și-a pierdut orientarea. Nu știu ce să vă spun. Și pe la Ștefănești de Argeș, tot o localitate de prin apropierea comunei noastre, au fost observate astfel de animale. Au fost tăiate pădurile spre Curtea de Argeș, nu mai sunt în habitatul lor natural și au coborât spre zonele populate. Din ce știu eu, până acum, nu a mai fost văzut niciun urs prin Sâmburești. Și vă spun că am 50 de ani. Bătrânii își aduc aminte că prin iarna grea din anul 1954 ar fi coborât urșii pe la noi, au omorât o oaie sau două și apoi au plecat din zona noastră. Când am fost cu cei doi săteni, am văzut urmele respective și chiar un loc care părea a fi culcușul său. Și dacă este doar în treacăt îmi este teamă pentru că cineva poate păți ceva. Hai că ziua îl poți zări și să scapi cumva, dar noaptea ce faci, te vede el pe tine și atât. De aceea am ținut să alertez autoritățile județului”, a subliniat primarul.

Așteptăm să vedem și ce măsuri urmează a lua autoritățile sesizate deja de edilul de la Sâmburești.

Primele măsuri au fost luate de polițiști și jandarmi

Cum la fața locului printre primii care au ajuns la sesizare au fost polițiști, aceștia au dispus și măsuri.

„În urma semnalării prezenței unui urs în extravilanul comunei Sâmburești, sat Tonești, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Verguleasa s-au deplasat la fața locului pentru asigurarea unui perimetru de siguranță și prevenirea oricăror situații de risc pentru viața și integritatea corporală a persoanelor”, a declarat telefonic agent de poliție Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Măsuri de protecție au luat și jandarmii, așa cum spune căpitan Simona Floricel, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Olt: „Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt s-a deplasat imediat la locul indicat, pentru asigurarea măsurilor de protecție”.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți