Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a transmis joi, 22 iunie, că în data de 13 iunie, în extravilanul comunei Coteana au fost identificate două cadavre de porc domestic fără elemente de identificare și într-o stare avansată de degradare. Au fost recoltate probe conform procedurii și trimise către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, iar în ziua următoare, 14 iunie, a fost confirmată prezenta virusului pestei porcine africane în baza buletinului de analiză emis de LSVSA Dolj. Din această cauză, inspectorii veterinari au impus mai multe măsuri de prevenire a răspândirii bolii.
„A fost întocmit planul de măsuri și aprobat în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată la sediul Prefecturii, în data de 15 iunie. Cadavrele au fost neutralizate prin îngropare. În zona de restricții a fost inclusă și exploatația comercială de creștere a porcinelor din localitatea Ipotești. Reprezentanții DSVSA Olt au efectuat recensământul animalelor în zona de restricții și cu prioritate în comuna Coteana. Pe 16 iunie a fost identificată o exploatație nonprofesională în Coteana, în care se găseau zece suine cu semne clinice de boală. Au fost recoltate probe de sânge și trimise la LSVSA Olt. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială. În data de 17 iunie, din efectivul de zece capete s-a constatat că un porc a murit. Au fost recoltate probe de organe de la cadavru. În data 19 iunie a fost confirmată prezența virusului PPA la suinele din exploatația în cauză, în baza buletinului de analiză emis de LSVSA Olt. A fost întocmit planul de masuri și aprobat in sedința CLCB din cadrul Prefecturii Olt pe 20 iunie, iar în data de 21 iunie, echipa de evaluare s-a deplasat la exploatația afectată, unde a mai fost identificat un cadavru. Au fost eliminate conform procedurilor opt suine”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.
Potrivit sursei citate, din aceeași gospodarie a fost sechestrată și neutralizată o cantitate de aproximativ 300 kilograme carne de porc, cu trasabilitate necunoscută. Totodată, s-au aplicat măsuri de dezinfecție conform procedurilor. Echipa de evaluare a constatat că animalele nu au fost identificate și înregistrate în Baza Națională de Date.
„Având în vedere această neconformitate, precum și faptul că nu a respectat restricțiile în ceea ce privește mișcarea în/și din exploatația afectată, proprietarul a fost sancționat conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, implicit nu va mai fi despăgubit”, mai transmit inspectorii veterinari.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Potrivit reprezentanților direcției, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului PPA. Se mențin restricțiile îmbceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul vânzării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii”, mai spun reprezentanții DSVSA Olt.