17.3 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

Încă două persoane din județ, confirmate cu gripă, au murit săptămâna trecută. Peste 440 de olteni diagnosticați până acum cu aceeași boală

- Advertisement -

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt continuă să supravegheze cazurile de gripă, viroze și pneumonii, pentru sezonul rece 2023 – 2024, toți furnizorii de servicii medicale din județ furnizând săptămânal datele înregistrate de-a lungul ultimelor șapte zile. Iar cifrele oficiale sunt tot mai alarmante, având în vedere că doar în perioada 29 ianuarie – 4 februarie alți doi olteni au murit din cauza gripei, iar până la această dată numărul acestor cazuri a ajuns la peste 440.

Au fost și aproximativ 1.900 de cazuri de viroze și pneumonii înregistrate, peste 120 dintre olteni fiind internați și în spitalele din județul Olt pentru a primi tratament de specialitate.

„În săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie 2024, în județ s-au înregistrat 1.544 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 58 de internări, 326 cazuri de pneumonii, cu 68 de internări, și 173 cazuri de gripă confirmate, din care 155 cazuri prin teste rapide. Pacienții s-au prezentat în serviciile specializate ale unităților sanitare cu paturi, cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul”, a declarat asistenta Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

În acest sezon rece au fost și cinci persoane care au murit din cauza gripei, trei cazuri fiind confimate cu virus gripal AH1, iar două cazuri au fost confirmate cu virusul gripal tip A, nesubtipate.

Decesele ultimilor doi olteni au fost înregistrate pe parcursul ultimei săptămâni.

Este vorba despre o femeie, în vârstă de 74 de ani, din mediul rural, care a murit în data de 31 ianuarie. Pacienta era nevaccinată antigripal, cu comorbidități – hipetensiune arterială și obezitate, primind tratament antiviral – Tamiflu, rezultatul fiind pozitiv la virusul de tip A, nesubtipat.

Și un bărbat de 78 de ani, tot din mediul rural, a murit pe 3 februarie 2024 din cauza gripei. Era nevaccinat antigripal, cu comorbidități – fibrilație atrială, infarct miocardic vechi și AVC sechelar, iar pacientul a primit tratament antiviral, având rezultat pozitiv la virusul gripal tip A, nesubtipat.

Din prima zi a lunii octombrie 2023 și până pe 5 februarie 2024 au fost în total 448 de olteni confirmați cu gripă, din care 77 prin metoda RT- PCR – 45 pentru virusul gripal tip A, nesubtipat, din care două decese; nouă cazuri cu virusul gripal tip A, subtip H3, 20 cu virusul gripal tip A, subtip H1 pdm 09, din care trei decese; un caz cu dublă infecție cu virusul gripal tip A, subtip H1, și tip A, subtip H3; două cazuri cu virusul gripal tip B.

Alți 371 de olteni au fost confirmați cu gripă prin teste antigenice rapide, din care 370 confirmate pentru virusul gripal tip A și unul pentru virusul gripal tip B

DSP Olt susține recomandarea că „vaccinarea antigripală este cea mai sigură și eficientă măsură de profilaxie” care trebuie aplicată cu caracter anual.

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani sau egale și sub 65 de ani, fără boli cronice.

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt: copiii cu vârsta egală sau mai mare de 6 luni și până la 19 ani; gravidele; persoanele cu vârsta egală sau mai mare de 19 ani și sub 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune,  malformații congenitale,  obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală; persoanele cu vârsta peste 65 de ani; personalul medico – sanitar și auxiliar.

Sursă foto: Arhivă – SJU Slatina

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți