1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Senatorul PSD Siminica Mirea, unul dintre parlamentarii care solicită modificare și completarea Legii privind reforma în domeniul sănătății

- Advertisement -

Siminica Mirea, senator PSD de Olt, se numără printre zecile de politicieni care au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, siguranța pacientului fiind pusă în prim-plan.

„Considerăm că cine nu a fost scutit de durerea personală trebuie să se simtă chemat să ajute la diminuarea durerii altora! Durerea alterează calitatea vieții, îl trimite pe om la medic și trebuie să facă obiectul tratamentului. În acest scop, este necesară aplicarea bunei practici internaționale cu privire la terapia durerii în legislația românească. Cu toate acestea, durerea este abordată explicit numai pe două paliere la nivelul legislației secundare – anestezie și terapie intensivă, precum și îngrijiri paliative. Dincolo de aceste situații, terapia durerii este practic inexistentă, pentru pacienții ale căror dureri, deși acute sau cronice, nu le amenință viața”, a declarat parlamentarul social democrat oltean.

Senatorul PSD Siminica Mirea a adăugat că Legea privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările survenite, va intra în vigoare etapizat.

„Luând în considerare efortul suplimentar pentru pregătirea îndeosebi a ghidurilor și protocoalelor necesare noilor servicii medicale, precum și efortul financiar, legea urmează să intre în vigoare etapizat. Așadar, luând în considerare argumentele anterioare și susținerea națională și internațională pentru legiferarea dreptului asiguratului la servicii medicale pentru terapia durerii, în scopul promovării de «Legi pentru viață», depunem, spre dezbatere și adoptare, propunerea legislativă LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”, a subliniat politicianul.

În consecință, propunerea legislativă pune în prim-plan siguranța pacientului și: preia definița durerii de la Asociația Internațională pentru Studiul Durerii și definește serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul sau înlăturarea durerii; include dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei și pentru recuperare; prevede că, în cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat și interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naționale de practică medicală, protocoalelor operaționale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice, respectiv în cadrul medicinei personalizate; prevede că, în urma consultării cu organismele profesionale, Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie și Ministerul Educației elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesionișilor din domeniul sănătății, precum și strategia privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii; enumeră serviciile medicale pentru terapia durerii în cadrul serviciilor medicale curative ale căror costuri sunt suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătăte.

Conform legii, serviciile medicale curative se desfășoară în cadrul asistenței medicale primare, asistenței medicale ambulatorii de specialitate și în spitale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți