25.2 C
Slatina
miercuri,26 iunie,2024

Ultimele Articole

Trotinetele electrice Bolt pot fi închiriate de vineri, 7 iunie, și de slătineni

- Advertisement -

După ce acum câteva săptămâni au fost anunțate în cadrul unui eveniment organizat alături de Primăria Slatina, la care au participat și reprezentanți ai Poliției Locale și Biroului Rutier Slatina al Serviciului Rutier Olt, serviciile de închiriere a trotinetelor electrice în municipiul reședință a județului au fost lansate vineri, 7 iunie 2024, de Bolt, cel mai mare operator de trotinete electrice din Europa.

„Mobilitatea urbană este foarte importantă pentru municipiul nostru, iar Slatina este un oraș care îmbrățișează o abordare verde față de mediu. Începând de astăzi (vineri n.r.), trotinetele Bolt vor fi prezente pe străzile orașului nostru pentru a ajuta cetățenii să se deplaseze mai rapid, mai ușor și mai ecologic pe distanțe scurte. Le mulțumim încă o dată participanților la eveniment și ne bucurăm că am avut oportunitatea de a ne întâlni și a reaminti tuturor că respectarea regulilor de circulație este esențială atunci când ne deplasăm pe drumurile publice cu orice mijloc de transport, inclusiv trotineta electrică”, a declarat Emil Moț, primar al Slatinei.

Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România, l-a completat și a spus: „Sustenabilitatea câștigă tot mai mult teren în rândul comunităților din România, iar Bolt susține transportul ecologic, cu vehicule electrice. Suntem încântați să vedem că autoritățile din Slatina se implică activ în demersurile noastre pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, prin promovarea unei soluții de transport sustenabile, eficiente și accesibile, contribuind astfel la evoluția zonelor urbane în direcția unor medii durabile și ospitaliere”.

Potrivit unui comunicat remis de reprezentanții Bolt, cel mai mare operator de trotinete electrice din Europa colaborează cu autoritățile locale și naționale pentru a stabili reguli de bună utilizare a trotinetelor electrice.

„La prima utilizare, aplicația afișează instrucțiunile de folosire a acestor mijloace de transport și modul în care ele trebuie parcate la finalul curselor. Este important de reținut că vârsta minimă necesară pentru închirierea unei trotinete electrice este de 18 ani, iar utilizarea ei – din motive de siguranță – este permisă unui singur pasager per cursă. Bolt recomandă utilizatorilor să acceseze «Modul începător» atunci când folosesc o trotinetă electrică pentru prima dată și să parcurgă cu atenție setul de instrucțiuni și măsuri de siguranță afișat în aplicație”, se arată în comunicat.

Iar aceste instrucțiuni și măsuri de siguranță sunt extrem de simple și practice, iar utilizatorii sunt rugați: să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise; să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 kilometri pe oră); să aibă asupra lor un act de identitate atunci când folosesc trotinetele.

De asemenea, aplicația le indică să nu folosească trotinetele: dacă se află sub influența oricăror substanțe alcoolice sau toxice; pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete; pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață.

Dacă trotinetele nu sunt parcate în zonele desemnate slătinenii pot fi sancționați cu 150 de lei.

„Trotinetele reprezintă un mijloc de transport rapid și accesibil, care ajută la decongestionarea traficului din oraș. De aceea, și parcarea acestora este foarte importantă pentru menținerea străzilor și spațiilor pietonale accesibile. Parcarea trotinetelor în afara zonelor desemnate este penalizată cu suma de 150 de lei”, precizează Bolt.

Operatorul depune eforturi constante de a educa utilizatorii prin campanii naționale, în parteneriat cu autoritățile locale și membri ai Poliției, continuând de asemenea să dezvolte și să îmbunătățească funcționalitățile aplicației prin introducerea de noi opțiuni de siguranță.

Compania recomandă tuturor utilizatorilor să se familiarizeze cu regulile de circulație și să respecte legile în vigoare atunci când se deplasează cu trotineta electrică. Iar pe lângă acestea utilizatorii sunt rugați să ia în considerare și îndrumările cu privire la deplasarea și parcarea trotinetelor în municipiul Slatina.

Pe trotuarele cu lățimea de minimum 2 metri, amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se face: în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil; pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar (acolo unde aceștia există); ocuparea lățimii maxime de 0,5 metri din lățimea trotuarului; proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar.

Amplasarea/staționarea trotinetelor este permisă: pe zonele pietonale, în locații retrase care să nu împiedice accesul pietonilor la diverse amenajări (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc.).

Trotinetele electrice trebuie să fie: echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente; este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Trotinetele electrice nu pot funcționa: când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public; în zonele unde este permis accesul la diverse amenajări (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice, etc.)

Deblocarea trotinetelor Bolt costă 0 lei în prima săptămână și 1 leu după, iar prețul curselor este de 0,80 lei pe minut.

„Utilizatorii pot descărca aplicația Bolt de pe Google Play, Apple Store sau HUAWEI AppGallery. După configurarea contului, vor vedea o pictogramă – trotinetă – în aplicație (stânga jos), iar atingerea acesteia îi va duce în interfața de închiriere. Trotinetele pot fi deblocate prin scanarea codului QR”, se mai arată în comunicatul reprezentanților Bolt.

200 de trotinete electrice au ajuns în total la Slatina, prin aplicația pentru închirierea trotinetelor Bolt fiind permisă folosirea doar de persoanele care au peste 18 ani, iar potrivit legislației rutiere, pentru a putea circula cu un astfel de vehicul pe două roți pe străzile Slatinei, utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 14 ani.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți