21.2 C
Slatina
sâmbătă,28 septembrie,2024

Ultimele Articole

Ce proiecte vrea să realizeze Marius Oprescu în următorul mandat de președinte al CJ Olt. Construirea unui nou corp cu heliport în locul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Slatina, una dintre investițiile ce poate deveni realitate

- Advertisement -

Chiar dacă își va începe al treilea mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Olt abia spre sfârșitul lunii octombrie 2024, Marius Oprescu a ținut să le răspundă jurnaliștilor la întrebarea legată de proiectele pe care le vede realizabile în următorii patru ani. Iar cel mai important ar fi construcția unui nou corp cu heliport în curtea celei mai mari unități medicale din județ, Spitalul Județean de Urgență Slatina. Potrivit declarației dată la sfârșitul ședinței ordinare de miercuri, 26 iunie, noul imobil ar urma să fie pe locul Secției de Boli Infecțioase.

Sănătatea, infrastructura rutieră, mediul și protecția socială sunt principalele domenii în care CJ Olt va continua să aloce fonduri pentru realizarea unor investiții. Spre exemplu, la Fălcoiu se va construi un nou cămin de bătrâni care anul acesta ar urma să fie gata.

„Nu pot spune că un singur proiect va defini mandatul de președinte al Consiliului Județean. Dar, așa cum am spus-o și cu altă ocazie, după aceste alegeri, bineînțeles că ne vom concentra pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea județului Olt. Ca direcții principale sunt cele patru. Infrastructura de sănătate – cea mai importantă, din punctul meu de vedere, la care lucrăm și avem foarte multe proiecte, la care vom da drumul, chiar astăzi (miercuri n.r.) am aprobat două dintre ele. Infrastructura rutieră, deja săptămâna trecută am semnat proiectul de finanțare europeană pentru un drum, cu o valoare aproximativă de 177 de milioane lei. Tot în perioada următoare vom semna pentru realizarea unui al doilea drum, ambele însumând aproximativ 50 milioane euro grant, prin fonduri europene. Infrastructura de mediu, unde deja lucrăm la dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor de la Bălteni, prin încercarea de introducere, în circuitul de acolo, a unei stații de tratare mecano-biologică. Acest lucru înseamnă, în primul rând că, pe groapă, va ajunge mai puțin gunoi și acea celulă se va umple mult mai greu. În al doilea rând, o parte din gunoi va fi tratat și va ajunge ca energie regenerabilă, pe care-l solicită, în general, fabricile de ciment, pentru că au un anumit punctaj și nu mai plătesc penalități la stat, dacă folosesc astfel de combustibil. Nu în ultimul rând, avem infrastructura socială. Așa cum știți, suntem cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului într-o permanentă modernizare, pentru că nu poți să rămâi pe loc, astfel încât acele centre să nu mai corespundă și să nu poți primi finanțarea de la Ministerul Muncii. În momentul de față, la Fălcoiu, avem proiect pentru a face un cămin nou de bătrâni. Sperăm ca, până la finalul acest an, să-l dăm în folosință. El va întruni toate normele și standardele europene, în ceea ce privește cazarea persoanelor vârstnice, care nu au aparținători. Avem în modernizare, pe fonduri europene, atât pe PNRR, cât și pe Programul Operațional Regional, în acest exercițiu, foarte multe clădiri din subordinea DGASPC, pentru reabilitare și eficiență termică”, a declarat Marius Oprescu, președintele forului județean.

Iar noul corp de spital care ar putea deveni realitate în următorii an va avea șapte etaje. De asemenea va cuprinde un Bloc operator nou și o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă.

„În momentul de față, așteptăm deschiderea ghidului pe Programul Național de Sănătate, unde avem un proiect deja scris, aprobat prin Consiliul Județean, dar mai departe, nu știm exact ce alte documente ne vor mai trebui, astfel încât să construim o clădire nouă, în curtea Spitalului Județean, care va cuprinde mai multe secții. Clădirea pe care o vom construi va fi amplasată pe actualul loc al Secției de Infecțioase. Pe lângă Secția de Infecțioase, clădirea va cuprinde un Bloc operator nou, o nouă Secție de ATI. Deasupra clădirii care are 7 etaje, va fi un heliport, astfel încât elicopterul să nu mai aterizeze la stadion (Stadionul ‘1 Mai’ Slatina n.r.), ci să poată ateriza, chiar și pe timp de noapte, în curtea spitalului. Dacă ghidul se va deschide și dacă proiectul va fi eligibil, pentru că acolo va fi o concurență de punctaj, bineînțeles că acest lucru va fi realizat”, a mai spus Marius Oprescu.

Fonduri europene accesate de CJ pentru dotarea Secției Oncologie a SJU

În cadrul Programului „Sănătate”, consilierii județeni au aprobat deja în ședința de la sfârșitul lunii iunie două proiecte importante, și anume „Dotarea cu echipamente dedicate și digitalizarea Laboratorului de microbiologie de la Spitalul Județean de Urgență Slatina” și a cheltuielilor legate de acesta, respectiv „Creșterea capacității de diagnostic și tratament al cancerului prin dotarea Spitalului Județean de Urgență Slatina cu echipamente medicale specifice” și a cheltuielilor legate de proiect. Valoarea acestor proiecte este de aproape 6 milioane de euro, finanțarea fiind europeană.

„Avem două proiecte pe care încercăm să le depunem pe fonduri europene. Primul este legat de dotarea Laboratorului de Microbiologie, ceea ce înseamnă că anumite analize de histochimie le vom putea face aici, nu mai trebuie să trimitem probele la București, să mai așteptăm chiar și o lună și jumătate, până vin rezultatele. Proiectul are o valoare de aproximativ un milion de euro. Cel de-al doilea proiect prevede dotarea Secției de Oncologie, cu aparatură specifică, astfel încât să putem diagnostica, cât mai rapid, boala. Acesta are o valoare de aproximativ 5 milioane de euro”, a subliniat președintele forului județean.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți