19.1 C
Slatina
sâmbătă,7 septembrie,2024

Ultimele Articole

Crescătorii de oi și capre din Olt, atenționați de DSVSA cu privire la apariția pestei micilor rumegătoare în țară

- Advertisement -

Mai multe focare de pesta micilor rumegătoare au fost confirmate în județul Tulcea, motiv pentru care Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt consideră necesară informarea crescătorilor de ovine și caprine din județ, precum și a tuturor celor interesați, cu privire la această boală.

Potrivit DSVSA Olt, pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele, cu caracter endemicoepidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii. Boala se transmite în principal prin contact direct, mortalitatea în cazul animalelor infectate ajungând la 70%.

„Are o rezistenţă relativ redusă la acţiunea agenţilor fizici şi chimici, fiind distrus în 60 minute la 50 de grade Celsius, cu o perioadă de înjumătăţire de două ore la 37 grade. Este distrus de ph-ul ≤4 sau ≥11. Este foarte sensibil la alcool, fenol şi majoritatea substanţelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea şi congelarea îl conservă. (…)”, transmit reprezentanții DSVSA Olt printr-un comunicat de presă.

În județ există 1.443 exploatatii nonprofesionale de ovine, cu un număr de 103.957 capete, și 2.862 exploatatii nonprofesionale de caprine, cu un număr de 74.457 capete. De asemenea, există 21 exploatații comerciale de tip A de oi, cu un număr de 5.503 capete, și 15 exploatații comerciale de tip A de capre, cu un număr de 1.420 capete.

„Pentru a păstra statusul de indemnitate la nivelul județului, DSVSA Olt a întreprins acțiuni de prevenire a apariției acestei boli. În acest sens se vor organiza întâlniri cu părțile implicate și interesate, care vizează: informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de creștere și comerț cu rumegătoare mici; intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală; informarea tuturor primăriilor din județ referitor la evoluția bolii, măsuri care trebuie întreprinse și difuzarea informațiilor către populație”, arată DSVSA Olt.

Potrivit semnelor clinice ale bolii, aceasta evoluează cel mai frecvent cu forme supraacute sau acute. Forma acută este observată de obicei la caprine şi este similară pestei bovine. Perioada de incubaţie este de la 3 la 6 zile. Febră ridicată – peste 40 de grade Celsius şi anorexie. Secreţii seroase oculare şi nazale. O zi, două mai târziu, leziuni necrotice apar în cavitatea bucală. Secreţiile oculare şi nazale devin mucopurulente şi exsudatul devine uscat. Diareea cu sânge şi mucus apare la 3 – 4 zile. Apar dispneea şi tusea. Decesul survine de obicei la o săptămână de la instalarea bolii.

„Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate, aflate in perioada de incubație sau bolnave. În stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile – oculare, nazale, orale și excrețiile corporale – materiile fecale) sunt foarte contaminate. Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special  cele întreținute în contact strâns. Contaminarea este, de asemenea, posibilă prin furaje. Suprafețele pentru furajat, adăpat și așternutul murdar pot fi, de asemenea, surse indirecte de infecție”, precizează inspectorii sanitari veterinari.

Ca și tratament, animalele bolnave se izolează, se aplică dezinfecţia și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică; îngrijire de susţinere; se efectuează vaccinarea animalelor sănătoase.

Măsurile de prevenire sunt igiena adăpostului, achiziția de animale doar cu documente sanitar veterinare, igiena generală la intrarea și ieșirea din adăposturi.

Pe această cale, DSVSA Olt solicită tuturor celor interesați, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise, pentru a-și proteja efectivele  de rumegătoare mici de această boală. Reprezentanții instituției solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României. Oltenii sunt rugați să anunțe orice suspiciune de boală la DSVSA Olt, la numerele de telefon 0372.753.837 și 0372.753.838.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți