Mario De Mezzo, primar al municipiului Slatina, și George Ionică, directorul general al Companiei de Apă Olt, principalul operator regional din județ, specializat în domeniile captare, tratare și distribuție apă potabilă și colectarea, epurarea și evacuarea apelor uzate, au susținut miercuri, 13 noiembrie 2024, o conferință de presă în sala de ședințe a companiei, în care căreia aceștia au menționat că s-a găsit o soluție privind scăderea prețului pe un metru cub de apă, începând cu data de 1 decembrie. Primarul De Mezzo a spus că acesta reprezintă un pas intermediar spre acordarea subvenționată a celor 5 metri cubi de apă pe care liberalul i-a promis slătinenilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie.
Scăderea prețului unui metru cub de apă ar surveni după ce locuitorii Slatinei, dar și ceilalți cetățeni ai județului Olt, nu ar mai plăti pierderile pe care actualmente le achită și sunt în cuantum de 51%. Aceste pierderi ar urma să fie suportate de CAO și astfel, potrivit celor declarate de Mario De Mezzo și George Ionică, prețul unui metru cub de apă ar urma să scadă de la aproximativ 16 lei (15,97 lei n.r.) la 11,97 lei, cu TVA inclus.
„(…) Am avut deja mai multe întâlniri de lucru, împreună cu domnul George Ionică și echipa dumnealui din Compania de Apă Olt. Îi mulțumesc foarte tare pentru disponibilitate și pentru faptul că atât dumnealui, cât și echipa cu care am lucrat, o echipă de profesioniști din Compania de Apă Olt, au depus foarte mult efort și energie în a identifica soluții. Am mers pe mai multe direcții în identificarea acestor 5 metri cubi de apă pentru municipiul Slatina și am identificat un prim pas. Nu vor fi cei cinci metri de apă încă, dar în discuțiile de lucru pe care le-am avut, am ajuns la concluzia, privind cifrele, că locuitorii municipiului Slatina plătesc în tariful apei 51% pierdere pe care Compania de Apă Olt o are. Din apa pe care Compania de Apă Olt o pregătește să o furnizeze beneficiarilor, 51% este pierdere, în acest moment, pe cifre. Această pierdere de 51% se regăsește în prețul final, în tariful final pe care beneficiarii îl plătesc. Atenție, locuitorii întregului județ! Nu vorbim doar de Slatina. Evident că cele mai mari pierderi sunt în Slatina și Caracal, pentru că aici avem cei mai mulți beneficiari conectați la rețea și pentru că sistemul este cel mai învechit. Vorbind cu domnul George Ionică și cu colegii din CAO, am ajuns la concluzia că nu este corect ca locuitorii județului Olt să susțină această pierdere pe care compania de Compania de Apă Olt o are. Și în acest moment, ca un pas intermediar, aș vrea să fiu foarte clar, ca un pas intermediar, spre acordarea celor 5 metri de apă, adică cele două nu se exclud, am decis ca populația beneficiară de servicii ale Compania de Apă Olt, din județ, să nu mai plătească această pierdere de 51% din tariful apei. Ceea ce înseamnă că, fără să modificăm tariful, Compania de Apă Olt va susține, va suporta, așa că este și corect, e pierderea ei. Compania de Apă Olt va suporta această pierdere de 51%. Ce înseamnă asta pentru beneficiarul final? Este că, pe factură, va apărea tariful de 16 lei, care este acum în vigoare, și va apărea, vom decide juridic, sub formă de discount sau sub formă de asumare pierdere de Compania de Apă Olt, o reducere, astfel încât beneficiarul final să plătească 11,97 lei pe metru cub, cu TVA. 11,97 lei pe metru cub de la 16 lei. Atenție, în tot județul Olt, nu doar în Slatina. Și mai vreau să fim foarte clari că această măsură nu înseamnă eliminarea acordării celor 5 metri cubi de apă. Este doar un pas intermediar, care vine în sprijinul populației. Apa, în județul Olt, în loc să fie o normalitate, a devenit prohibitivă, prin prețul pe care-l are. Mai exact prin această pierdere, care se reflectă în prețul final al apei, a declarat primarul municipiului Slatina.
Edilul a făcut precizări referitor și la ce pași trebuie urmați ca prețul unui metru cub de apă să scadă cu patru lei. Mai întâi nota de nota de fundamentare trebuie să fie avizată de Consiliul de Administrație (CA n.r.), iar apoi să treacă și de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA n.r.), unde acționar majoritar este Primăria Slatina, De Mezzo, în calitate de reprezentant, aprobând-o.
„Compania de Apă Olt a făcut o notă de fundamentare în care explică această situație și în care solicită ca prețul plătit de beneficiar, să fie 11,97 lei. Această notă de fundamentare a ajuns la Consiliul de Administrație, care nu are caracter decizional, trebuie doar să o avizeze. Consiliul de Administrație se poate întruni azi (miercuri, 13 noiembrie n.r.), a primit această notă de fundamentare. (…) Consiliul de Administrație trebuie doar să avizeze acest referat, această notă de fundamentare. După care, într-o ședință a Adunării Generale Acționarilor, eu, Mario De Mezzo, în calitate de primar al municipiului Slatina, reprezentant al acționarului majoritar cu 75% în AGA (Primăria Slatina n.r.), aprob această notă de fundamentare și de la 1 decembrie locuitorii municipiului Slatina pot plăti acest tarif. Somez (…) membrii Consiliului de Administrație să avizeze această notă de fundamentare. Ei nu trebuie să-și asume responsabilitatea, mi-o asum eu. Ei trebuie doar să o avizeze. Astăzi, mâine, ei pot face asta. Și eu o aprob, în cantitate de reprezentant al acționarului majoritar în AGA, iar de la 1 decembrie locuitorii plătesc acest preț. De la 16 lei la 11,97 lei. Toți locuitorii județului Olt. Și, mai spun o dată, este doar un pas intermediar spre acordarea celor 5 metri cubi de apă. Nu se exclud cele două. Deci, în acest fel, ANRSC-ul (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice n.r.) nu poate avea nicio problemă, pentru că tariful rămâne neschimbat. Uniunea Europeană, MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene n.r.), nu are de ce să aibă nicio problemă pentru că tariful rămâne neschimbat. Noi nu intervenim pe tarif. Atenție! (…) Tariful rămâne neschimbat. 16 lei pe metru cub. Ce se schimbă este suma pe care o plătește beneficiarul, în care astăzi avem inclusă pierderea CAO de 51%. Îi mulțumesc colegului George, pentru multele ore în care, împreună cu echipa lui, căreia de asemenea îi mulțumesc, a stat în întâlniri cu mine și am încercat să găsim soluții”, a subliniat primarul municipiului reședință a județului Olt.