Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni, a dat miercuri, 22 ianuarie 2025, o veste bună comunității: localitatea va beneficia în curând de gaze naturale, prin realizarea conductei Ghercești – Jitaru. În total, prin proiectul „Conductă de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru”, nu mai puțin de 16 localități din județul Olt și trei din județul Dolj vor fi alimentate cu gaze într-un viitor nu prea îndepărtat.
Pe lângă comuna Brâncoveni, din județul Olt se vor mai bucura de alimentarea cu acest combustibil alte 15 localități, iar aici vorbim de municipiul Slatina, orașele Balș, Scornicești și comunele Osica de Sus, Fălcoiu, Mărunței, Coteana, Ipotești, Brebeni, Milcov, Valea Mare, Bobicești, Bârza, Pârșcoveni și Șopârlița.
„Prin realizarea conductei Ghercești – Jitaru, comuna Brâncoveni va fi beneficiarul furnizärii de gaze. S-a luat în calcul și debitul necesar pentru alimentarea cu gaze naturale a 19 localități din județele Dolj și Olt, de pe traseul conductei, inclusiv Brâncoveni, conducta care va trece prin partea de sud a satului Văleni. Prin realizarea acestei conducte se poate asigura suplimentar alimentarea cu gaze naturale a unui număr de aproximativ 146.587 locuitori, 259 instituții publice (școli, primärii, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc.) și aproximativ 150 de agenți economici și diverși consumatori industriali”, a anunțat edilul Ion Cheroiu.
Localitățile din Dolj unde ajung gazele naturale prin realizarea conductei Ghercești – Jitaru sunt Ghercești, Pielești și Robănești.
Valoarea totală a proiectului „Conductă de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)”, pe lângă asigurarea de către Transgaz a debitului necesar Depozitului de Înmagazinare Gaze, este de 373.298.045,56 lei, inclusiv TVA, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 39.993.192,80 lei.
Potrivit fișei de prezentare a investiției, conducta de transport gaze naturale DN 600 va avea lungimea de 89,6 kilometri; zece stații de robinete; trei stații de protecție catodică SPC 1, SPC 2, SPC 3; sistem de teletransmisie a datelor digitale (fibră optică) și sistem de protecție catodică.