16.4 C
Slatina
marți,27 mai,2025

Ultimele Articole

Au început înscrierile pentru ediția a XXIII-a a Festivalului „Cântecele Dunării” de la Ianca

- Advertisement -

Tradițiile nu au fost uitate de Mirel Pascu, primar al comunei Iancu, și reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Ianca, iar anul acesta spre sfârșitul lunii iunie 2025 se va desfășura o nouă ediție a Festivalului „Cântecele Dunării”. Evenimentul organizat în colaborare cu Căminul Cultural Ianca și Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, a ajuns la ediția cu numărul XXIII, organizatorii anunțănd că înscrierile au început deja.

Ca și până acum festivalul va avea loc la cele două cămine culturale din Potelu și Ianca, satele localității riverane Fluviului Dunărea. Iar anul acesta marele premiu are o valoare de 5.000 de lei.

„Ești un tânăr talentat, pasionat de muzică populară? Atunci Festivalul ‘Cântecele Dunării’ este locul ideal pentru a străluci! Te așteptăm pe 21 și 22 iunie 2025, la Potelu și Ianca, pentru un festival folcloric consacrat, dedicat tinerilor interpreți care visează să urce pe marile scene! Scopul festivalului – promovarea calităților vocale și artistice dar și încurajarea prieteniilor ce pot crea momente unice în viața tinerilor interpreți!Premiul cel mare – 5.000 lei. Două melodii populare specifice zonei folclorice de proveniență – recomandat ca una din piese să fie doină sau baladă, costume populare autentice! Nu rata șansa de a-ți face vocea auzită! Înscrie-te acum și fii parte dintr-o experiență de neuitat!”, este invitația adresată de Primăria comunei Ianca.

Festivalul „Cântecele Dunării” este o acţiune pe care comuna lanca a dus-o cu perseverenţă, a crescut cum creşte firesc un lucru bun. De-a lungul celor 22 de ediţii de până acum, festivalul a cuprins manifestări complexe care au împreunat cercetarea ştiinţifică cu experimentul asupra modului în care se valorifică folclorul în spectacol şi cu spectacole propriu-zise, menite să bucure poporul.

Numărul limită de concurenți este de 14.

„lată de ce propunem ca, în fiecare an, să deschidem încă o poartă foclorului românesc, prin organizarea Festivalului folcloric concurs de interpretare care se adresează interpreţilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 ani, pentru secţiunea solist vocal de muzică populară. Festivalul ‘Cântecele Dunării’ îşi propune să atragă un număr căt mai mare de tineri care şi-au descoperit talentul în domeniul interpretativ al folclorului românesc şi totodată să se constituie într-o rampă pregătitoare în formarea unei cariere muzicale. Probele din concurs constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului. În mod obligatoriu, concurenții vor interpreta melodii populare specifice zonei folclorice din care provin şi se vor prezenta în costume populare autentice. Organizatorii recomandă ca una din piese să fie doină sau baladă. În funcţie de numărul şi de valoarea concurenţilor, se va face o repartizare a acestora pe cele două zile de concurs, iar, în dimineața fiecărei zile de concurs, vor avea loc repetiţii cu fiecare solist concurent. Limita concurenților va fi un număr de 14 concurenți. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansambului profesionist ‘Doina Oltului’. Masa și cazarea sunt asigurate de organizatori. Vă rugăm să confirmați participarea până la data de 18 iunie 2025, la numărul de telefon 0769.709.292”, se arată pe scurt în regulamentul de organizare al festivalului folcloric.

Juriul, alcătuit din specialiști ai genului, va atribui la final celor mai buni concurenți premii în bani și diplome, cuantumul acestora fiind de peste 14.000 de lei.

Acestea sunt: Marele premiu oferit de CJCA Olt – 5.000 lei, Locul I – 2.500 lei, Locul II – 2.000 lei, Locul III – 1.500 lei, Premiul special al Consiliului Local Ianca – 600 lei, Premiul Tinereții – 500 lei, Premiul Popularității – 500 lei, Premiul Muzeului Județean Olt – 500 lei, Premiul Muzeului Județean Olt pentru autenticitate – 500 lei, Mențiune I – 300 lei și Mențiune II – 300 lei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți