O avertizare meteo, dar și o atenționare meteo sunt în vigoare în județul Olt, atât pe parcursul zilei de joi, 24 iulie, cât și pe parcursul nopții de miercuri.
Potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie, un Cod portocaliu este valabil de joi dimineața, la ora 10:00, și până vineri, 25 iulie, la ora 10:00, fenomenele vizate fiind val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat, noapte tropicală.
„În sudul și vestul Olteniei, precum și în sudul și centrul Munteniei, valul de căldură va persista, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 37 și 39 de grade. Minimele termice vor fi de 20…22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, arată meteorologii.
Sursa citată mai arată că este în vigoare, în aceeași perioadă, și un Cod galben de val de căldură persistent și disconfort termic ridicat.
„Valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, va fi disconfort termic și indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Banat și Crișana, local în Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei și în Dobrogea continentală. Maximele se vor încadra între 33 și 37 de grade, iar minimele în general între 18 și 20 de grade”, precizează reprezentanții ANM.
Aceeași sursă mai arată că până la sfârșitul săptămânii, valul de căldură, canicula și disconfortul termic se vor intensifica, îndeosebi în vestul, sudul și parțial în centrul țării.
Iar de miercuri, 23 iulie, la ora 21:00, și până în dimineața zilei de joi, 24 iulie, la ora 06:00, este valabil în Olt un Cod galben de instabilitate atmosferică: „În sudul Olteniei și al Munteniei și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”.