Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a efectuat miercuri, 23 iulie 2025, o nouă vizită pe șantierul ultimilor 12 kilometri de pe Tronsonul 4 al Drumului Expres 12 Craiova – Slatina – Pitești, sector de drum care pleacă din comuna Colonești, limita județului Olt cu județul Argeș, și ajunge până în comuna argeșeană Oarja, în apropiere de Pitești, unde se face legătura cu Autostrada 1 Pitești – București. Se anunțase inițial că redarea totală a traficului pe DEx 12 ar putea fi dată până vineri, 25 iulie, însă din cauza vremii caniculare nu s-au putut realiza ultimele finisaje, motiv pentru care o Comisie pentru recepție la terminarea lucrărilor la proiectul cofinanțat din fonduri europene va stabili în ce zi a săptămânii viitoare se va întâmpla acest lucru.
„Sunt pe Trobsonul 4 Colonești – Pitești al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx 12), unde se execută ultimele lucrări și pregătiri pentru darea în trafic. Începând de luni, 28 iulie, Comisia pentru Recepție la terminarea lucrărilor va fi în teren și își va începe activitatea. În funcție de decizia acestei comisii, se va stabili în ce zi a săptămânii viitoare vom circula de la Craiova la Constanța, via A 0 (Autostrada 0 n.r.), doar pe drum de mare viteză”, a declarat Scrioșteanu.
Potrivit sursei citate, în prezent, în acest șantier:️ se finalizează montarea camerelor de luat vederi aferente sistemului ITS; continuă montarea gardului perimetral de protecție; continuă montarea gardului special de protecție a păsărilor; continuă realizarea marcajelor rutiere orizontale, în zona nodului rutier; continuă montarea parapetului de protecție în zona nodului rutier și a organizărilor de șantier; continuă lucrările de amenajare a terasamentelor în zona bretelelor nodului rutier;️ sunt în curs testele și verificările realizate de către CESTRIN cu privire la calitatea lucrărilor; a fost finalizat și testat sistemul de iluminat; sunt în curs de finalizare lucrările aferente spațiilor de servicii.
Sursă foto: Tiberiu Spirescu – Facebook
„Reamintesc faptul că la sfârșitul anului trecut am dat în trafic parțial aproximativ 20 kilometri din cei 32 kilometri aferenți Tronsonului 4 cuprinși între Colonești și nodul rutier Albota. (…)”, a mai subliniat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.
Mai exact, un prim lot din Tronsonul 4 al DEx 12, cuprins între Colonești și Albota, s-a deschis circulației rutiere, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, după ce la sfârșitul anului 2023 a fost deschis traficului rutier pe Tronsonul 3, între comuna Valea Mare și comuna Colonești, limită cu județul Argeș, iar în 2022 au fost redate circulației ambele loturi ale Tronsonului 2, între orașul Balș, limita dintre județele Dolj și Olt, și municipiul Slatina – Drumul Național 65 – European 574, zona Valea Mare, care cuprind Centura orașului Balș și Centura municipiului Slatina.
Două tronsoane ale șoselei de mare viteză tranzitează Oltul
31,75 kilometri reprezintă distanța Tronsonului 3 al șoselei de mare viteză care tranzitează județul Olt, trecând prin unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești, până la limita județelor Olt și Argeș, acesta fiind inaugurat pe 23 decembrie 2023. Județul este tranzitat și de Tronsonul 2 al DEx 12, cu Loturile 1 și 2, care are o lungime de 39,85 kilometri, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65 – E 574. Acesta traversează localitățile Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi (Milcov), Slatina și Valea Mare. Dacă Lotul 2, care cuprinde și Centura ocolitoare a municipiului Slatina, a fost deschis la sfârșitul lunii iulie 2022, Lotul 1, între orașele Balș și Piatra Olt, care include Centura ocolitoare a orașului Balș, a fost inaugurat în luna aprilie a aceluiași an.
Constructor al ambelor sectoare de drum este Spedition UMB, însă echipele de muncitori ai aceleiași firme s-au ocupat și se ocupă în continuare și de realizarea lucrărilor de pe șantierul Tronsonului 4 al aceleiași șosele de mare viteză.
În total, DEx 12 Craiova – Slatina – Pitești este împărțit în patru tronsoane. Va avea o lungime totală de puțin peste 121 de kilometri și câte două benzi pe fiecare sens, fiind realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje, limita maximă de viteză admisă fiind de 120 de kilometri pe oră.