5.2 C
Slatina
luni,25 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Ziua Protecției Civile și 15 ani de activitate SMURD în Olt, marcate prin avansări în grad și acordarea de diplome aniversare

- Advertisement -

Ședință importantă miercuri, 28 februarie 2024, în sala de festivități a sediului din Slatina al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, aceasta fiind dedicată aniversării a 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România și a 15 ani de la înființarea SMURD Olt. Activitatea a fost prezentată de colonelul Adrian Tănase, inspector șef al ISU, avându-l alături pe căpitanul Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al inspectoratului. În prezența a zeci de pompieri și paramedici SMURD, s-au anunțat avansările în grad cu ocazia acestei zile de sărbătoare, însă a fost prezentat și un scurt bilanț al celor mai multor misiuni pe care le-au avut parte din paramedicii olteni. Iar unul dintre aceștia este și Cătălin Stănciuleasa, unul dintre cei mai vechi salvatori SMURD din județ, cu cel puțin peste patru mii de intervenții de-a lungul carierei sale.

Cu ocazia Zilei Protecției Civile din România au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, cinci pompieri care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, și anume: în gradul de colonel – locotenent colonel Adrian Gherghe, în gradul de căpitan – locotenent Ilie Ciuchete, în gradul de maistru militar clasa a 2 a – maistru militar clasa a 3 a – Dumitru Cristian Zăvelcă, în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Marian Adrian Popa, în gradul de plutonier major – plutonier Andrei Mihai Bălașea.

Peste 60.000 de intervenții pentru paramedicii SMURD, în cei 15 ani de activitate la nivelul județului

Ziua de 28 februarie are semnificație dublă pentru pompierii din județul Olt. În afară de însemnătatea istorică a acestei zile, pompierii SMURD au aniversat, 28 februarie, 15 ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Olt.

„Pe parcursul celor 15 ani de activitate, SMURD Olt a înregistrat 60.522 de intervenții, fiind asistate din punct de vedere medical peste 70.000 de persoane. În cadrul SMURD Olt funcționează șapte echipaje de prim ajutor, tip B 2, o autospecială pentru transport personal și victime multiple și două autospeciale pentru descarcerare, una dintre acestea fiind pentru descarcerări grele”, a declarat colonelul Tănase.

Iar la 15 ani de la operaționalizarea SMURD Olt, conducerea ISU a acordat diplome aniversare cadrelor care au executat cele mai multe misiuni.

Plutonier adjutant șef Cătălin Stănciuleasa, asistent medical principal și coordonatorul echipajelor SMURD din județul Olt, este unul dintre aceștia, având peste 4.000 de intervenții la activ.

„Sunt angajat al ISU Olt din anul 2006. Am încadrat iniţial tehnica de intervenţie pentru stingerea incendiilor, ulterior, din anul 2009, încadrând autospecialele de ajutor medical calificat, atât ambulanţe, autospeciala pentru transport personal şi victime multiple, cât și autospeciala pentru descarcerare. (…)”, a spus Cătălin.

Plutonier adjutant șef Ilie Cojocaru din cadrul Detașamentului Slatina este un alt paramedic SMURD cu multe misiuni, având nu mai puțin de 8.526 de intervenții. Din cauza unor probleme personale acesta nu a putut să fie prezent, însă și-a trimis două ajutoare de nădejde, Mădălin și Adrian, fiii gemeni ai acestuia, care la cei 22 de ani sunt studenți în primul an la Facultatea de Pompieri, călcându-i astfel pe urme tatălui.

„De mic mi-a plăcut această meserie, iar tata a fost un exemplu atât pentru mine, cât şi pentru fratele meu. În anul 2022 am absolvit Şcoala de Subofiţeri de Pompieri de la Boldeşti, am lucrat un an de zile la ISU Bucureşti Ilfov, apoi visul nostru a fost să ne continuăm cariera în acest domeniu și să dăm la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ‘Alexandru Ioan Cuza’, unde am intrat în anul 2023 pe bază de admitere”, a declarat Mădălin. Iar fratele său, Adrian, a completat: „Mi-a plăcut de mic această meserie, a stingerii incendiilor şi salvării oamenilor. Sunt mândru de realizările pe care le-am făcut alături de fratele meu”.

Plutonier adjutant Florin Pârvan din cadrul Detașamentului Caracal cu 5.268 de intervenții a primit și el diplomă aniversară, la fel și plutonier adjunct Valentin Mihalache, din cadrul Gărzii Balș, cu 3.363 de intervenții. Plutonier adjunct Codruț Ciorîia, din cadrul Stației Stoenești, cu 3.054 de intervenții, a fost un alt paramedic SMURD ce a primit distincție din partea conducerii ISU, însă aflându-se într-o misiune în Garnizoana Constanța diploma sa a fost ridicată de sublocotenent Mihai Daniel Goanță, comandantul Stației Stoenești. Diplome aniversare au mai primit și plutonier adjutant Ninel Dobre din cadrul Gărzii Vișina, cu 2.914 intervenții, plutonier adjutant Ionuț Constantin din cadrul Gărzii Osica de Sus, cu 1.961 de intervenții și plutonier adjutant Cristinel Stănescu din cadrul Stației Scornicești, cu 1.804 de intervenții. Aceeași distincție a fost acordată și voluntarului SMURD Răzvan Răzvan, fiul comandantului Adrian Tănase, care a participat la peste 600 de misiuni SMURD.

„Chiar dacă nu poate fi prezent astăzi (miercuri, 28 februarie n.r.), fiind în procesul de obținere a statutului de cadru militar, Răzvan și toți cei care se implică în activitățile de voluntariat, merită respectul și felicitările noastre”, a spus tatăl acestuia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți